Gå till innehåll
fredag 07 februari 2025

Fjelie

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    162
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Fjelie

  1. Tyvärr är man Blocketberoende då man alltför ofta kikar på båtar... annars hade jag helt slutat se i den för den är verkligen mycket sämre än vad den var tidigare. Framförallt att den aldrig kommer ihåg att man skrev in saker i sökrutan. Nej, i det här fallet var det bättre förr!
  2. Hålla liv i batterier ska man försöka göra. Det gör jag också. Använder lite olika laddare som kompletterar varandra. Den mest användbara är ngt från Claes O. Laddar 15 A och har rekonläge. Men för att ge en amatörmässig kommentar till din fråga. Kan man inte helt sonika tappa av batteriets samtliga celler i en spann och hälla tillbaka det därefter? Då borde man ju ha blandat syran åtminstone. Handskar på dock.
  3. Jag hittade en y-koppling till min Yamnar på Swedol. Pss kunde jag parallellkoppla original tryckgivare och en mätare från Biltema.
  4. Jag sökte fram scheman för en 402a som torde vara mer eller mindre samma som du har. Men jag överlåter till dig att följa kablarna själv för nog ser det ut som om ngn har bytt lite genom åren. https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEU_svSE821SE821&sxsrf=ACYBGNQUodblst0Zi1NxkJHMbaCvkrjiWw:1569909054975&q=mercury+402+wiring+diagram&tbm=isch&source=univ&safe=active&sa=X&ved=2ahUKEwiwqrT8rvrkAhWKqIsKHVqdA3UQsAR6BAgHEAE&biw=1396&bih=657
  5. Detta var ju egentligen ett väldigt franskt inlägg. Dvs man söker en teknisk lösning på ett problem som inte finns! Men alla är nog helt överens om att man ska undvika att torrköra en motor.
  6. Jag kör med ihop-plock från fader och broder. Om nu ngt går sönder köper jag det från Biltema. Men jag har också långt mycket mer än jag behöver. Mitt råd: köp billigt och om det går sönder: köp något dyrare. Jag har många gaffel och ringnycklar som aldrig har använts. Och då har jag ändå en gård att mecka med också...
  7. Är det ruggigt halt på rampen så kan man koppla loss trailern och sätta en rejäl tamp mellan bil och trailer istället. Då kan man ha bilen kvar på plan och torr mark medan trailern leds ner av någon. Upp lär det knappast behövas då är det bara till att dra. Att glida neråt utan att kunna bromsa vill man ju inte göra.
  8. Klart att det går. Vi åkte skidor efter en Cresent 445 med en 20 hk i aktern. Upp på två skidor och släpp den ena. Väl där så fick man svänga försiktigt annars blev det inte mycket till åkning.
  9. Man kan säga att alla 12V batterier fungerar. Ju större Ah desto längre kan du köra. Men tex startbatterier ska man aldrig tömma mer än till hälften. Detsamma gäller i princip alla "våta" batterier. Tömmer man batteriet helt har det en tendens att "dö", så aldrig tömma dem helt. Li-batterier är betydligt dyrare men där kan du dra ut nästan alla Ah utan att de åldras i förtid. Kom bara ihåg att laddaren måste vara inställd på Li. Om du ska bära batteriet till och från båten ofta så är nog ett Li att föredra.
  10. Du behöver knappast nollställa den. Det gör man om man vill veta vilken strömstyrka som går där. Det räcker att du enbart ser att det ändrar värde.
  11. Om det var kallt när du provade att starta kan du prova att blåsa varmluft i insuget nästa gång du startar. Det brukar göra under för en av mina traktorer. Annars är ett friskt batteri oftast bäst medicin mot startproblem.
  12. Kanske inte gjord av pengar precis men tid har jag oftast inte då det finns mycket att göra i livet. Nu har jag bytt plastdyvikor och de kostar typ 25 kr. Det har jag råd med. Brukar också ha pluggen i handsfacket men det har ju hänt att man har bytt bil...
  13. Jag har själv några dylika elektriska kylboxar. Frys ner saft i 2l petflaskor så håller det kylan några dagar. Strömmässigt dra de väl 3-4 A kontinuerligt och det mesta blir inte kyla! Håll koll på batteristatusen så funkar det.
  14. Köper några rullar eltejp när jag behöver. Noname!
  15. Att få en tamp i propellern är väl som att gå på grund. Det finns bara två typer av båtägare: antingen har man fått en tamp i propeller eller så kommer man att få... Min bror och jag hade en Kungskryssare för många år sedan. Jag hade suttit hemma vid köksbordet och splitsat fina förtöjningstampar. Mycket stolt förtöjde jag med dem en dag. Någon vecka senare skulle bror min och en kompis göra något i masten så de åkte till mastkranen. Men på väg därifrån stannade motorn. Det blev bad i kallt vatten med brödkniv i vänstra handen. Jag har förträngt om jag gjorde om splitsningen. Men sommaren var fin.
  16. Vad ni krånglar. Ner med motorn i vattnet och starta. Impellerhuset lär tömmas när man tiltar motorn annars har man ju vatten kvar när frosten kommer.
  17. Jag hade bytt båda delarna. Då vet jag att dyvikan blir tät. Jag har tyvärr lärt mig den hårda vägen att laga något både tar tid och det behöver inte bli bra. Så "billiga" delar byter jag bara.
  18. Om du kör på starten med spridaren ute och ser att det kommer bränsle så borde det vara nära. Kompressionen är då det enda som kan spöka. Men hur är det med kompet? Det kanske inte är vad det borde vara? Mina gamle Yamnar var svårstartad och det var kompet som saknades. Ett väl-laddat batteri som satte snurr på startmotorn var en förutsättning för att den skulle gå igång. Men inte under 10 grader ute, då fick man vänta. Jag håller på att byta motor nu...
  19. Med större erfarenhet av traktordieslar så vågar jag påstå att du fortfarande har luft i systemet. Lossa ett rör på en spridare och pumpa på. Det måste vara nästan helt bubbelfritt före du skruvar ihop det igen. Sedan kanske det är för kallt just nu. Kan du förvärma luften i insuget så blir det enklare. Men skippa startgasen, den förstör bara.
  20. Det är nog så att din båt inte är gjort för att plana, nästan oavsett motorstyrka. Vi hade en Ryds Västkust på 70-talet. Ungefär samma mått som din. Det köptes in en 9.9 för att få fart på den. Jo, det gick om jag hissade motorn ett par cm och lutade mig framåt. Men det var mest en obehaglig upplevelse. Det blev båtbyte.
  21. Om du redan har knapar som sitter med maskinskruv och bult så kan du ju sätta dit en öglebult med mothåll i närheten. Där sätter fast blocket. Detta kostar inte många 100-lappar och frigör knapen och räddar pulpiten.
  22. Fjelie

    Installera sugtömning

    Jag har också tänkt bygga om vår tank i sommar på ett liknande sätt. Men ngn hävertbrytande funktion tänker jag inte peta in. Däremot säkerställa att luftningen får en bättre slang med grövre diameter.
  23. 50 A är den maxström som laddaren kan leverera. Men det är när batteriet har låg spänning. Allteftersom att batteriet blir laddat så sjunker laddströmmen. Detta är styrt av fysikens lagar, man kan inte trycka ner laddning i ett batteri. Så att bara ha en laddaren som levererar mycket ström innebär inte att batterierna laddas så mycket fortare. Så förslaget att ha en billigare laddare och en solcell tycker jag är ett bättre val än en dyrare laddare som inte så ofta behöver prestera på max.
  24. Grattis till att ni ska börja segla! Goda råd är inte alltid dyra: tag de som står ovan, en förarintygskurs och en seglarskolekurs. Därtill att bli medlem i Sjöräddningen. Sedan är det bara att åka ut så ofta man kan. Kan du kroka på ngn som kvällsseglar? Gärna återkommande klubbseglingar. Dels lär man sig snabbt tillsammans med andra och dels lär man känna fler seglare. Lycka till!
  25. Måste du inte ha kuggar på svänghjulet? Det borde det finnas för att den vanliga handjagade starten ska fungera. Så var det på min Chrysler från -77. Jag köpte både ett fäste och en startmotor på Ebay i USA - och fick det att fungera. Dock inga nycklar eller dylikt. Kostade runt 1100 och kom hem på ngn vecka.
×
×
  • Skapa nytt...