Gå till innehåll
måndag 20 januari 2025

uskcsa

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    10
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om uskcsa

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

456 profilvisningar
  1. Hej och tack för alla råd och synpunkter. Nu har jag införskaffat nya vantskruvar och en ordentligt stor skiftnyckel. Att komma upp till 15 % av brottslasten blev inget problem. Förhoppningsvis blir det inget problem med mastbalken som nu är ordentligt förstärkt. De tidigare misil 2:orna var tydligen underdimensioneradevad gäller mastbalken. Jag tar till mig det som har sagts om Vajert, att den inte ska användas vid riggning utan möjligtvis vid eftertrimmning. För egen del visade den ett värde på drygt 9 medan den rekommenderade värden skulle ligga mellan 5,5 och 8 för masthead.
  2. Tack Gladius. Tror att du har en poäng. Får nog börja med att byta vant och köpa en större skiftnyckel :-) Intressant att läsa om dina erfarenheter av 10 % av brottslasten. Det är väl ungefär där jag hamnar just nu. Har en Misil 2 så jag får väl kolla ordentligt vad som händer i lite hårdare väder. Frågan om Vajerten kvarstår. Om jag fixar det med tumstocksmetoden så kommer nog Vajerts förslagna interval 5.5-8 för masthead övertigas ordentligt vid 15 av brottslasten???
  3. Tack för svaren. Lindius, tror att jag har gjort det rätt. Gjorde rent, spände för hand, och drog runt på den nedre delen av vantskruven.....men visst vantskruven kanske är skadad. Kanske använder jag en för lite skiftnyckel, skulle tro att det är en "1:a". Villken storlek brukar ni ha för en wire på 5 mm ? Men vad tror ni, är Vajert helt opålitlig? Om jag jag skulle lyckas nå brytpunkten enligt tumstocksmetoden så kommer jag antagligen ligga långt över Vajerts förslagna interval ??? En annan fundering som jag hade är att eftersom tumstocksmetoden och "Vajert" mäter olika saker så kanske felet ligger i att wiren är sliten....men nu kanske jag är ute och seglar......
  4. Är lite beskymrad. Efter att ha renoverat min mastbalk under vinten så riggade jag min masthead-båt i helgen. Tanken var att jag skulle använda mig av tumstocksmetoden och sedan mäta mina värden med hjälp av mätverktyget Vajert. Enligt den senare ska värdet ligga mellan 5.5-8 för en masthead. Jag började med att dra topp-vanten med skiftnykel på babord sida (1.5 mm) och sedan skulle jag dra den på styrbord sida. Det lyckade jag inte med. Den börjad gnissla när jag var ca ”halvvägs”. Vantskruven började till och med vrida sig. Jag avbröt och mätte med verktyget Vajert som visade att jag hade nått maxvärdet 8. Efter att ha läst på forumet och annorstädes så har jag förstått att Vajert inte är riktigt pålitlig samtidig som man egentligen inte kan dra för hårt med en skiftnyckel. Men eftersom jag hade problem att dra ytterligare för hand så blir jag osäker. Topp-vanten är ju spänd men är det tillräckligt? Ska jag strunta helt i vajert och inthandla än större skiftnyckel och hoppas på att jag inte förstör något.
  5. Tack för svaret. Det uppskattas. Hoppas jag inte skapade en onödig förvirring när jag skrev NC15 i schemat till Gel batteriet......Menar naturligtvis maxpower. Om jag förstår dig rätt så kan det hända, att det vanliga batteriet som är kopplat NC5, inte blir tillräckligt laddad för att Maxpowen och dess gelbatteri "prioriteras". Jag får helt enkelt prova :-) Om det uppstår så tänker jag att jag helt enkelt kopplar ur maxpowern om jag behöver ladda det andra batteriet. Eller finns det en smartare idé? Ska också försöka hålla koll på att batterierna inte blir överladdade.
  6. Oj..inga idéer ? För svår eller för dum fråga ?
  7. Jag har sedan tidigare en Solcell på ca 50 W och en regulator (Naps Maxpower) kopplat till ett Gel-batteri som i huvudsak driver en kyl. Dessutom har jag ett vanligt batteri som driver GPS och belysning. Nu har jag köpt en radio (till gel-batteriet) och ett äldre model av Naps nc5 som tydligen inte funkar till ett Gel-batteri. Min avsikt är att koppla solcellen via NC 5 till mitt vanliga batteri. Jag tänker mig en serie-koppling. Funkar det ? Orkar solcelen? Skulle lösningen kunna se ut som följer eller har ni något bättre förslag.
  8. Tack för svar. Det låter bra att det inte är mitt fel och att du tror att jag kan göra det själv :-) Ursäkta en novis. När du skriver däck/mastfot menar du mastbalken eller missar jag något? Jag har antagit att det är den övre delen av teaken på bilden som är mastbalken och att den är en del av mast-stocken? Vill undvika att åtgärda fel saker :-) Angående ditt förslag om att förstärka med plattstål på båda sidorna,. Ska den vara lika lång som mastbalk-teaken (från babord till styrbord sida) ? Förslag på tjocklek ? Bör det vara flera genomgående bultar hela vägen (från babord till styrbord sida) ? eller påverkar det bärigheten ? Det finns ingen risk att jag krossar den tunnare delen av "maststocken" (under det som jag tror är mastbalken) när jag tvingar upp allt med en domkraft. Jag antar att detta arbete ska göras när masten är nedtagen ? Hoppas mina frågor blev begripliga. Tacksam för alla synpunkter :-)
  9. Innan jag försöker hitta ett reperationsvarv så tänkte jag höra vad ni tror om denna skada av min maststock på min segelbåt Misil 2. Det är bara mastocken som har synliga skador. (se bild.) Jag tror att att skadan uppstod pga av allt för hårt ansatta vantstag. Är jag helt ute och cyklar om jag tror att man skulle kunna tvinga upp den med en domkraft och sedan sätta en förstärkt rostfri metall-balk över teakbalken? Om inte så får jag väl lämna in den till ett varv. Känner ni till något prisvärt varv i Stockholm. Jag fick en preliminär kostnadsuppgift om att det skulle ligge mellan 2 tkr och 30 tkr.
×
×
  • Skapa nytt...