Gå till innehåll
söndag 22 december 2024

animap

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    132
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    2

Allt postat av animap

  1. Liten båt har jag, 6.52 meter kabinbåt: Förbrukning och start är 80 Ah * 2 (2 st Tudor TR350, 80 Ah) Reserv är 75 Ah (1 st Banner Leisure, 75 Ah)
  2. Man kanske skulle döpa om denna tråd till bensinhatartråden? Bensin 50 kronor litern, och att alla bensinbåtar brinner upp. Är det vad som står för dörren? Jag tvivlar faktiskt på det 🙂
  3. En väldigt livfull diskussion, bra och det gillar vi ☺️ Bensin är helt klart mer brandfarligt än diesel. Jag har haft flera diesel- och bensinbåtar. Men rätt skött behöver inte bensin vara farligt. Merparten av våra bilar drivs med bensin. Hur ofta ser vi en brand i en bensinbil? (som inte är tuttad på). Viktiga regler: - Kontrollera regelbundet efter läckage vid filter och pump - Kolla att inga gummislangar torkar och spricker - Det ska vara glödgat kopparrör mellan tank och motor, förutom alldeles vid motorn - Inga dåliga elanslutningar i motorrummet - En bra motorrumsfläkt som suger från botten av motorrummet, använd före varje start! - Låt gärna besättningen vara iland och köpa glass medan du tankar!
  4. Intressant, jag läste på lite om detta med nya kanalplanen. Det verkar dock vara ganska små förändringar, kanske några fler kanaler för AIS. Samt lite omstuvning vad vissa av kanalerna ska rekommenderas att användas till. Sådana här förändringar måste vara mycket små och ske över väldigt lång tid. Det finns tydligen över 100000 fritidsbåtar bara i Sverige som har VHF ombord. Det går ju inte att göra något som gör alla dessa obrukbara.
  5. EDIT: Får be om ursäkt, det var jag som tittade dåligt. När jag stegade ner under "01" så dök L1, L2, L3 upp! 🙏 (3 Leasure-kanaler ska det ju vara enligt Wikipedia, L3:an används i Finland, Island och Norge, det är därför de inte listas på Stockholm Radios sida).
  6. Kommer ihåg när jag köpte en stationär VHF för 20 år sedan, man kunde koppla om ett litet chip för att trolla fram de "svenska" VHF-kanalerna L1, L2, F1, F2, F3. Dessa är ju längst ner i bandet på 155 MHz. Är speciellt avsedda för kommunikation mellan fritidsbåtar och mellan fiskebåtar. Nu har jag precis skaffat en liten handhållen Cobra HH-600. Kul modell, vattentät med GPS, DSC och upp till 6W. Men det som slår mig är att det inte finns något sätt att fiska fram de svenska fiskekanalerna och fritidsbåtskanalerna. Så jag kollade i min kursbok för Kustskepparexamen som jag just läser (en svensk båt, "Båtkörkortet - Förarintyg & Kustskepparintyg"). Nämns inte ett ljud om dessa kanaler, däremot står det tydligt att VHF-radion arbetar på 156-174 MHz. Alltså inte 155. Är L1, L2, F1, F2, F3 på väg ut? De omnämns i och försig fortfarande på Stockholm Radios hemsida.
  7. Nummer 1 + VHF-cert. Pluggar just nu kustskeppare på distans, rätt kul
  8. Tack! Ett bra steg på vägen, egentligen var jag ute efter varje enskild stations räckvidd (dvs masthöjd) ungefär som man kan se för Sverige stationer på Stockholm Radios karta.
  9. Trump är ju inte direkt känd för att vara vän med sanningen, men faktum är att USAs CO2-utsläpp har gått ner något sedan en peak runt 2005-2007 ungefär. Förra året hade de sjunkit tillbaka till ungefär 1995 års nivå. Om han svamlar om 35 år så kan det vara inräknat en tillfällig Corona-dipp.
  10. Stockholm radio har ju denna eminenta karta med stationer och räckvidder: https://stockholmradio.se/wp-content/uploads/2020/05/VHF-karta-Sverige-2020.pdf Vet någon var man kan hitta dett för Finland, inklusive räckvidder?
  11. Jag kan bara hålla med. Blåstången, och vattenkvaliteten i allmänt, i Stockholms yttre skärgård är en helt annan än den var för 20 år sedan. Som BSven säger, det visar att kraftfulla miljöåtgärder faktiskt har effekt, och ger uppmuntran till att fortsätta på det spåret!
  12. Ni som är gamla nog minns kanske Hundskatten, som fanns på 80-talet. Den sägs ha kostat mer att administrera än vad den gläffte in. Ungefär så skulle det bli med en "lyxbåtsskatt". Dessutom skulle ju detta bli en sk. punktskatt. Punktskatter har man ju för att styra bort från icke önskvärd konsumtion som alkohol och tobak. Är friluftsliv icke önskvärt? Tveksamt. Sen har vi redan nu en progressiv skatteskala vilket jag i grunden tycker är bra. Men det får räcka med det. Varför ska man betala skatt på en pryl som man redan betalat moms för och redan betalat med intjänade kronor som beskattas högre ju mer man tjänar. Orimligt.
  13. Det varvet eller båtklubben gör är att man begär sk. Handräckning hos Kronofogdemyndigheten. Detta kan göras redan efter något/några år, så 15 år är definitivt tillräckigt. När detta sedan beslutats så säljs den eller skrotas via myndigheten, jag tror inte att varvet eller båtklubben får sälja den själv faktiskt. Sen om du övertar en båt som legat (kanske tveksamt täckt) på land i 15 år så är det väldigt mycket du måste kolla rent säkerhetsmässigt innan du ger dig ut på sjön med den. Strukturell integritet, genomföringar, genomrostade detaljer mm mm. Hur är motorn om det finns någon? Det handlar om säkerheten för dig på sjön.
  14. Finns en hel del på nätet: https://www.livetombord.se/artiklar/e-tester/20010801/omega-42-vs-wasa-410/ https://www.sokbat.se/Modell/wasa/410 Med mera med mera. Den första länken kostar 29 kronor att låsa upp... kan det ju vara värt för dig att göra ... 😉
  15. Det är ju ett ganska kul vinterprojekt som kan göras inomhus och utan risk för att du har sönder något som är allt för dyrt. Har själv haft gamla Evinrude och Yamaha som jag mekat på. Är det inte blocket som är sprucket så går den säkert att få till som ny 👍
  16. Tror inte ditt problem har med termostat eller impeller att göra. Då hade motorn blivit överhettad alt. inte kommit kylvatten alls. Om det börjar komma mycket vit rök ur avgaserna efter att du har kört ett tag, så indikerar det tyvärr ofta att kylvatten läcker in i cylindrarna. Kan vara topplockspackningen som gått eller om värre är, sprickor i locket eller blocket. En tålig utombordare kan köra så här, utan att stryka med direkt, men det är absolut inte bra. Bör plockas isär och ses över.
  17. Ja 630 är i stort sett identisk förutom akterdäcket som är större och bättre på 651:an. Allt beror ju på vad man prioriterar, vår fas i livet är att vi gillar att resa långt, länge och ofta då halva familjen är från en annan världsdel så båten är bara ett litet komplement och mini-hobby några helger per år. Då känns det (för oss) mer lagom att placera några hundratusen i det än en dryg mille. Men allt beror ju som sagt på och livet har miljarder vändningar ☺️
  18. Som vanligt är det många kloka ord på detta forum. Jag håller med om att valet ju beror på hur man vill använda sin båt och var man är i livet. Min båt är kan väl kallas en "mini-hyttbåt" då den bara är 6.5 meter lång. Det är egentligen bara jag och frugan som åker ut några dagar och då funkar det perfekt. I somras var vi även uten med (de uppvuxna) barnen och då sov de i tält. Trots sin lilla storlek så har Bellan det mesta kan kan önska, ståhöjd i kabinen, separat toalett med handfat (toalettrummet är större än på Albin Ballad som vi hade tidigare), litet kök med spis och handfat, L-soffa med bord, värmare, gångvärme och ett mycket stort sovutrymme för två. När vi är ute på sommaren så gillar vi att sitta på klippan till sent på kvällen, och sen är det perfekt att bara gå in utan att fippla med kapell. Och myggen håller sig förhoppningsvis utanför!
  19. Jag är helt för hytt med dörr. Har haft allt, segelbåt med hyttluckor, motorbåt med kapell och motorbåt med hytt och dörr. Det senare slår allt, känns väldigt ombonat och "inne" på ett sätt som kapellet inte kan ge. Och vid sena höstturer så är det nog bara hytt med dörr som gäller. Jag var ute förra helgen och hade varmt och skönt på kvällen som om det var inne i huset, med min lilla Wallas 800 med fläktlock samt en fotogenlampa. Nackdelen skulle vara riktigt varma sommardagar, då är det bra att ha valt en hyttbåt som går att öppna upp så mycke som möjligt.
  20. Låter seriöst bra! Men kanske inte så hållbart för längre sträckor. Nynäshamn-Visby lär fresta på knäna en del. Sen om man tänker sig att det är upp mot tusen personer som vill färdas sträckan på en gång så blir det ett rätt komplicerat system av stag och pedaler som ska sammankopplas.
  21. S-tan vilken båtpotential. Byggd av Riva? Är det så här vi får se ditt projekt när det är klart, eller ännu bättre?
  22. Tung tråd. Vi är i en omställningsprocess och det tar naturligtvis några decennier. Allt kommer inte lösas över en natt, men det är ganska klart att vi av ett flertal skäl måste röra oss bort från fossila bränslen och mot olika former av förnyelsebara d.o. Jag har själv en rätt törstig snabb motorbåt som går på bensin, men jag är inte speciellt orolig. Så länge det finns en efterfrågan så kommer det att finnas soppa. Initialt kan till och med bensinen bli billigare om efterfrågan går ner. Sen kanske priset går upp om tillverkningen anpassas efter detta och minskar och bensin skulle bli en "nischprodukt". Men det lär inte hända på mycket, mycket länge eftersom Sverige i princip ligger först i denna omställning och extremt stora marknader som Kina, Indien ochn sydostasien fortfarande är på väg upp i sin fossila användning. Detta garanterar ett relativt stabilt prisläge i decennier framåt. Och det finns vissa transportmedel som är så energikrävande så att eldrift knappast är realistisk, iallafall inte som det ser ut nu. Dit hör just snabba motorbåtar samt färjor, lastfartyg och flygplan. Dessa får man acceptera att de använder fossila bränslen så länge. Det viktiga är att få ner totalförbrukningen. I en förlängning kan man tänka sig att de istället har förbränningsmotorer som går på förnyelsebara drivmedel. Vill vi så går det. Det har väl ännu aldrig funnits ett tekniskt problem som mänskligheten förr eller senare inte löst. Jag kommer nog inte ha några problem att hitta bensin för att åka runt i min Bella i Stockholms skärgård i ett par decennier till iallafall. Minst. Men kanske mina barn och barnbarn inte ska satsa på törstiga bensinmotorer i första hand 😉
  23. Du tänker kanske på denna? Tack för att du pekade mig på denna tråd som jag inte kände till, blir till att läsa in sig 🙂
  24. Numera när jag har båten i Stockholms skärgård och kan styra själv när den tas upp, så blir det mitten på oktober. Så just idag åker den upp på land. Tidigare hade jag segelbåt i båtklubb i Mälaren och de envisades med att ha sina uppdragingsdagar i slutet av september. Alldeles för tidigt! Men hur är det med detta att plasten bör få torka ut innan den verkliga vinterkylan sätter in? Är det någon som vet hur viktigt detta egentligen är? Annars kunde jag gott tänka mig att ha den i ytterligare några veckor.
  25. Ska bli roligt att följa detta, alltid kul att se att den mest nedgångna båt kan få nytt liv under varsamma händer. Vad var det som satt runt skrovgenomföringarna? Någon sorts fullagning för att från insidan försöka stoppa läckaget eller vad var det? Kan bara hålla med om att det är snygg design. Jag gillar dessa "mini-flybridge". Vilken modell är detta, är det Bertram 25?
×
×
  • Skapa nytt...