Gå till innehåll
söndag 24 november 2024

dspj

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    110
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av dspj

  1. Än är inget inkopplat så risken för missöden är obefintlig! Båten har landströmsINtag i aktern. Opraktiskt när man ligger med fören mot bryggan (och vanskligt med lång sladd över båten). Jordfelsbrytaren sitter mitt i båten (vet att den ska sitta nära intaget men så ser det ut från fabrik). Jag har därför dragit en kanal från fören till jordfelsbrytaren. Den är tätt klamrad och skild från 12v-systemet. När kabeln är dragen i kanalen, och intag med ev ytterligare nära jordfelsbrytare i fören, ersätter den intaget i aktern... Men om man sätter en allpolig 1-0-2 omkopplare tänkte jag att man kan växla mellan intagen om man någon gång ligger med det aktre bättre till. Allpolig switch med nolläge emellan måste väl vara en tillfyllest anordning? Invertern kan vi lämna därhän så länge. Jag klurar som sagt gärna ut principlösningen. Inte lätt att få ur sig alla önskemål och prioriteringar, och inte så lätt för elektrikern att hitta bästa lösningen, på stående fot. Logiken hänger jag nog med på, reglementet får en elektriker verifiera.
  2. Det finns brytare som heter 1-0-2. Även allpoliga. Är det en sådan du menar? Min idé var att istället ha en 0-1-2-3 tvåpolig för att växla mellan två landströmsINtag i för respektive akter och invertern. (Jorden var jag inne på kunde vara permanent ihopkopplad) Men då får man ju nackdelen att vvb och batt.laddare ska kopplas ur manuellt vid inverterdrift. Så det kanske är bättre att växla sladd mellan två uttag för landströmsintagen. Och sedan ha två uttag (Landström eller inverter) att växla emellan för uttagssystemet. Men det är inte precis den eleganta och praktiska lösning jag normalt brukar sträva efter att hitta.
  3. Jag vet att trial-and-error metoden inte funkar när det gäller starkström (inte 12v heller f.ö). Det är därför jag frågar innan. Men att anlita en elektriker för att klura ut en bra lösning kan bli dyrt. Det skvallrar inte minst längden på landströmstrådarna här om. Det är lätt att göra fel, men finns också många sätt att göra rätt. Jag anlitar elektriker om jag inte är hundra, men tar mig friheten att klura ut principlösningen själv. I det här fallet vet jag att det måste till tvåpolig växling mellan källorna. Omkopplaren annonserades som tvåpolig men jag kunde inte förstå hur det skulle gå till med det kopplingsschemat. Därför stannade jag där. El är farligt och kan vara komplicerat. Men den grundläggande logiken (i enklare anläggningar) tror jag att jag kan hantera, inklusive polvändning i ett schuko-uttag och att vvb o batteriladdare inte ska med vid inverterdrift. Kan ingen klura ut hur omkopplaren ska kopplas tvåpoligt får det bli Ingemars automatik eller dubbla uttag!
  4. Tack för ditt bidrag! Är det någon annan som har något? Aningen mer produktivt.
  5. Det är ett 230v uttag som ska välja mellan olika strömkällor (olika intag och en inverter). Får inte ihop det med att det är 6 poler i omkopplaren. Ska man bara ansluta en fas in och tre olika ut hade det väl räckt med fyra poler?
  6. Jag inser att det här schemat förklarar hur jag ska koppla in trådarna men jag begriper inte. Var ska jag sätta de två inkommande trådarna och var ska jag sätta de tre trådparen som de inkommande ska växla mellan?
  7. Bra med realistiska testresultat istället för bara beräkningar och överslag! Det här är väl ungefär vad jag skulle behöva en Inverter till - plus några minuters dammsugning kanske. Frågan för mig som inte är så bevandrad i formlerna: - kommer mina två 100 Ah AGM-batterier att räcka för det uttaget några gånger per dag och få påfyllning från en 80W solpanel (som också driver en 60l kyl? Kommer de att palla att skjuta till det som krävs momentant för att driva induktionshällen i 1800W i några minuter under uppkoket?
  8. Nja, kanske inte ett skämt, men en lösning åt det radikala hållet - för nog hade det funkat (i princip) om än med nackdelar/risker? Av de fyra uttagen är två just bat. laddare och vvb. Så de måste man såklart koppla ur. Men det finns ingen annan fallgrop med att koppla invertern på ingången i landströmscentralen?
  9. Har en närbesläktad fråga som -så vitt jag begriper - inte täckts in i tråden: Om man sätter in en inverter och vill koppla in den på det lilla befintliga 230v nätet (4 uttag), ska man då koppla in den för central/jfb eller direkt i nätet? (Egentligen vore det väl smidigast att ha en 1-0-2 brytaren före centralen och switcha emellan, men att ta en sladd med två hanar och koppla mellan invertern och ett uttag är svårslaget att installera!)
  10. Intygar omdömet om Svensk Turboservice! Extremt proffsigt och service-minded (och prisvärt jmf nytt!) Tyvärr genomförde jag mitt turbobyte någon månad innan den här tråden fick sitt mest nyttiga innehåll. Men jag fick ihop det ändå på egen hand! Jag kan alltså rekommendera både firman ovan och att byta till en renoverad turbo. Kompletterade turbobytet med nya elektriska trimplan och automatik ACS RP från Mente Marin. Nu formligen studsar båten upp i plan - utan en massa fäppel med trimplan och drevtrim. Toppfarten har gått från 23 till 28 knop och det är en ren fröjd att köra båt igen! 😄
  11. Försökte i helgen några nya gånger...men ingen framgång. Eller kanske lite. Den gjorde ett antal ordentliga startförsök. Under 20-30 sekunder gick fläktarna och det kom rök ur avgasröret. Röken blev förvisso inte varm men ändå. Bränsle bör ju ha matats fram. Kan det vara för låg spänning eller fel på glödstiftet som yttrar sig så? Eller något annat?
  12. Det finns förresten en grej det skulle kunna vara om du fick igång din - överhettningsskyddet! En liten knapp som sitter enl. bildens pil.
  13. Jag gjorde ett par försök i helgen (den verkar ha återställt sig själv för nya försök sedan helgen innan). Den gjorde några försök att starta och jag tror den lyckades för jag tyckte det kom lite varmare luft en stund. Men den stannade igen och vidare startförsök gick inte. Jag kan tänka mig att det behövs ett antal försök för att få fram bränslet utan luftbubblor. När man, som jag, monterat isär pump etc, men även kanske när den stått över vintern. Jag fortsätter i alla fall med några startförsök nästa helg. (skam den som ger sig)
  14. Jag har nu monterat en ny flamvakt och den gamla, lätt inkontinenta pumpen är åter på plats. Försöker starta värmaren men lyckas inte få igång den. Det står att man ska göra upprepade startförsök, men slår jag på min igen lyser inte lampan och inget händer - även om jag väntar en bra stund mellan startförsöken (typ någon timme). Försöker jag däremot nästa helg tänds lampan och ett nytt startförsök går igång. Det kan ju inte var någon säkring som gått, rimligen. Är det något annat som kan åstadkomma de långa standby-pauserna innan nästa försök? Kände efter på överhettningsskyddet, men knapppen gav inte med sig trots att jag tryckte rätt hårt. Kan det kärva eller ska det gå lätt? Försöker väl på fredag igen när vi är åter vid båten...bra om någon kan tipsa om anledningen till de superglesa startmöjligheterna!
  15. Kan återkoppla att jag plastade iaf. Köpte ett kit från West System med snabbhärdare som skulle funka i kallt väder - och drt gjorde det. Enda problemet var att få massan att stanna i hålen i den vertikala utan. Sprutade in massan och satte en bit tejp för. Sedan slippa ner lite och gelcoat spackel på toppen. Blev helt ok.
  16. Hmm. Skruvar med Sika på låter som en idé. Plasta i dagens temperaturer blir svårt så det lär försena sjösättningen. Kan ju ta bort skruvarna och plasta efter upptag i höst...
  17. Tänkte byta de ständigt läckande hydrauliska trimplanen till elektriska. Hittar inga nya kolvar med samma fästen, så jag får göra nya hål. Men hur sätter jag igen de gamla skruvhålen? Måste jag plasta eller räcker det att fylla med Sika och rolla över bottenfärg?
  18. Jag har kollat på flamvakten och den är nog bortom vad som kan fixas med tops. Den verkar ha smält och jag kan inte se något annat än deformerad plast i toppen av den. (fast jag vet inte riktigt hur det såg ut från början...). Hittade heller inget som verkade ha lossnat när jag tittade in i hålet, men det är möjligt att spetsen på flamvakten lossnat och trillat ner i förbränningskammaren... Pumpen är väl inte lönt att byta innan jag löst problemet med flamvakten, men artikelnumret som står på är: 372 87 70 P05
  19. Såklart! En rökig en verkar passa i temat! Tror förresten jag fick tips av dig om att det läcker ur plastproppen i toppen av bränslepumpen - inte bränsleslangen som jag trodde. Du hade rätt, det är där det läcker - men vad gör man åt det?
  20. Ska det vara brännvin eller whisky? 😄 Tusen tack för receptet, doktorn!
  21. En följdfråga - eller åtminstone om samma värmare. Min försöker gå igång men kör bara några korta startförsök. Ryker lite ur avgasröret. Manualen säger bl.a. "Rengör flamvakt", men HUR står inte och ritningen är grynig som tusan. - Är det den röda inringade delen som är flamvakten? - Hur lossar man den - skruven intill verkar bara hålla kabeln?
  22. Uppföljning på ett gammalt ämne: Hittade sedermera en vattenbaserad lack Zar polyurethan sidenmatt som jag använde till några lister i sittbrunnen. Det blev som utlovat mycket ljusare och såg modernare ut. Några år senare kan jag konstatera att Zar vattenbaserad inte funkar i fuktig miljö. Det är mögelprickar/jordslag i träet och fuktfläckar där det droppat och runnit lite vatten. Jag gjorde i ordning bordet enligt första inlägget med grundolja + lack. Det ser fortfarande fem år senare skitbra ut med fin lyster. Behöver kanske EN ny strykning för att få upp glansen lite.
  23. Hur gör man det? Eller går det att bara dra runt startmotorn lite för att komma ur dödläget?
  24. Men var det ett permanent problem, eller hände det också bara ibland?
×
×
  • Skapa nytt...