-
Innehålls Antal
19 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av SeglarStaffan
-
Är det inte dags att låta denna tråd somna in för gott?
-
Tycker det låter som om en Smaragd kan vara ett alternativ.
-
Det borde räcka med att suga ut "bottensatsen" ur tanken med en oljesug, förutsatt att man har manlucka till tanken förstås.
-
Antar att TS inte är så intresserad av svar mer än tre år efter att ha ställt frågan men andra kanske är i samma situation. I så fall vill jag tipsa om Skysail 28 som jag tycker imponerar med sitt stora boendeutrymme och lilla djupgående (hydraulisk lyft av kölen till 0,92 m).
-
Det låter bra, bara att sätta sig vid telefonen och leta efter billig transport då. Lycka till med båtköpet!
- 26 svar
-
- 1
-
Jag tycker du skall ta dig en rejäl eftertanke på om du skall köpa den båten nu. Det dyker alltid upp en massa kostnader vid köp av båt (medlemskap i klubb, båtplats, iläggning & påmastning, en dieseldunk här, ett skot där, en uppsättning sjökort, ett trasigt kylskåp, förtöjningsgods...). Jag köpte båt i somras och är redan uppe i ca 15.000:- och det kommer att bli mer. En båt med ny motor som väntar på motorbädd luktar extra dyrt innan allt är på plats.
-
Ibland är det enklare att bara betala...
-
Att få en båt transporterad med lastbil kan kosta en del så det är värt att leta runt ett tag (kolla t.ex. på http://www.batnet.se/batnet/kategori/utrustning.php?aid=49 för uppslag). 22 mil borde man klara på en arbetsdag (1timmes lastning, 6 timmar transport med tomretur och 1 timmes lossning) så cirka 10.000:- i listpris. Köparen av min förra båt gjorde något smart, han kontaktade närmaste båttilverkare och fick med sig min/hans båt på en retur till ett väldigt bra pris. Glöm inte att du även kan vilja ha med eventuell uppställningsvagn, pallbockar eller liknande när du pratar med potentiell transportör.
- 26 svar
-
- 1
-
BE tillåter en totalvikt på släpvagnen om 3 500 kg (kräver rätt bil dessutom). I och med att en såpass kraftig kärra alla gånger väger minst ett ton med stöttor och allt får inte båten väga mycket för att det skulle funka.
-
Efter att på nära håll ha följt problemen med att rensa värmeväxlare och drev på blockerande gummibitar tycker jag att det är dumsnålt att inte byta impeller varje år. Det förstörde en halv säsong för båtägaren. Det är enkelt att byta och på en liten dieselpuffra kostar en impeller inte mer än en hundring.
- 25 svar
-
- 1
-
Japp, så ser rodret ut som standard. En ganska korkad, och onödig, konstruktion där propellerströmmen inte träffar rodret vid stora roderutslag. När mina föräldrar köpte sin Semona hade den som byggt båten monterat en form av plåtsvep på bägge sidor om rodret så att det nästan blev som en tunnel för propellern. Det fungerade inte heller så bra så i samband med att farsgubben byggde rattstyrning så flyttade han fram propellern till ett nytt urtag i köken och plastade igen rodret så att det fick en rak framkant. En riktigt bra lösning!
-
Vad är det för spänning på dem nu?
-
Hur forgus31 vet att det gäller en en Semona övergår mitt förstånd men han verkar ju ha koll :-) Jag hade också en Semona men med lite annorlunda förutsättningar, propellern var framflyttad till ett urtag i kölen så rodret var helt och kunde styra propellerströmmen när man åkte framåt. Dessutom hade jag en 18hk Penta med fast propeller så framåt var den bättre att manöverera än nuvarande Conqubin 38 med fenköl. Semonan gillade lite tuffa tag med ganska bra fart i manövrarna så den fasta propellern var mycket värd i hamn. Jag brukade glida sakta framåt tills den första y-bommen var i höjd med början på överbyggnaden, då gjorde jag nästan fullt roderutslag och gasade till rejält så vred hon sig perfekt in i platsen (om det inte blåste mycket). Lycka till!
- 34 svar
-
- 1
-
Jag har en långkölad segelbåt, den vänder inte riktig lika smidig som en fenkölad och det är omojligt att backa rak med den. Jag hade tidigare en långkölad båt och jag insåg efter ett tag att hur jag än styrde och försökte så vände den alltid häcken mot vinden för back, även vid minimal vind. Efter att gett upp alla försök att få båten att göra som jag ville utan accepterade helt enkelt faktum och planerade för båtens beteende så började det gå riktigt bra att manövrera båten i hamn.
- 34 svar
-
- 1
-
Jag har precis köpt en Conqubin med ratt och upplever samma problem, ibland skulle det vara skönt att slippa störa loja medseglare för att trimma storen. Jag är väldans nyfiken på din lösning! Har funderat på om det är värt att dra skotet på bägge sidor för att alltid kunna skota i lovart, har du gjort så och tycker du i så fall att det är värt det? Har du flyttat upp skotskenan till rufftaket eller behållit befintlig placering?
-
Det är härligt med galna människor men jag är glad att jag slapp vara med
-
Nu är båten köpt och vi har framgångsrikt gått genom Väddö kanal. Det fanns marginal till både elledning och bro men det var svårt att avgöra hur mycket. En del Conqubiner har genomgående mast men de flesta har mast stående på däck som jag har. Ytterligare några verkar ha specialriggar, det finns en på blocket just nu som skall ha 19m genomgående mast. Enligt ritning skall min ha 15,7m mast (+båtens höjd och antenn) så jag gissar på 17,5m totalt. Jag försökte hålla koll på ekolodet hela tiden och det minsta djup jag såg var 2,7m.