Gå till innehåll
söndag 22 december 2024

Sjoingenjoren

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    308
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Sjoingenjoren

  1. Skall kolla - tack. Hittar hylsor men är inte enkelt att se om det är rätt sort... https://www.elfa.se/sv/crimp-kontakt-uttag-te-connectivity-929940/p/30010772
  2. Tack, det ser ju onekligen lovande ut. Ser ut som att detta är hylsan: https://www.te.com/usa-en/product-925596-2.html Men kan inte hitta den på elfa som dock har själva hylskontakthuset: https://www.elfa.se/sv/hylskontakthus-uttag-rader-poler-svart-te-connectivity-amp-929504/p/30222244?track=true&no-cache=true&marketingPopup=false Frågan är om huset innehåller hylsorna...
  3. Hej, Behöver hjälp med att identifiera vilken typ av kontakt och således stift jag behöver för att lägga till kablar i kontakten som går ut från min power unit i min Bavaria 32 Sport. Det finns extra funktioner som inte används varför jag måste montera nya stift & kablar i befintliga kontaktdon. Se bild på hona monterad på kortet samt hanarna som behöver stift.
  4. Monterade en Thetford Topline 165 i min 32 Sport i våras. Otroligt skönt att kunna laga mat efter alla års svärande över spriten som inte brinner... Det krävdes bara en smula avrundning av hörnen samt ca 1 x 0.5 cm förstoring av det gamla hålet. De flesta spisar jag hittat på marknaden är för små för det gamla hålet. Jag satte gasflaskan på en ny hylla monterad i ankarboxen i fören som har dubbel dränering då jag INTE vill ha den under förarstolen (= direkt kontakt med motorrum) eller men lucka mot cockpit (= läckande gas kan rinna ner i salongen eller motorrum genom luckan). Ankarspelet är alltid strömlöst förutom vid användning och den risken är jag beredd att ta då jag aldrig ankrar med bogankaret... Är man nervöst lagd kan man alltid stänga av gasen på flaskan innan ankring. Regulatorn skyddas från väta och slag innanför kanten i ankarboxen då flaskan monterats en bit upp, utåt styrbord för att inte vara i vägen. Drog sedan rör som hängdes med gummibeklädda klamrar under kojen i förpiken och rakt in i köksdelen genom de öppna skottgenomföringarna för vattenslangar/kablar som finns utsågade. Det krävdes tre armbågar för att montera läckindikator i ankarfacket, men det blev bra tillslut!
  5. Hej, Jag har inte kommit till skott än utan kör vidare på den vita galonen som i bakre delen börjar se tråkig ut på övre kanterna. Får nog bli en insats till vintern, men som svar på din fråga så skall den främre sitta skruvad nedifrån som du säger. Annars har jag inte undersökt vidare, men misstänker det krävs lite nedmontering av innertak och annat för att hitta skruvar till ryggstöd. Där bak kommer man ju åt ifrån motorrummet. Gällande materiel - det blir en hel del stänk från dreven upp på badplattformen och ibland med turbulens sjöblött i hela sittgruppen bak. Detta har fått mig på andra tankar gällande alcantara och liknande och har nog insett att något mer vattentålig är att föredra. Då är väl Silvertex mer anpassat eller vad säger expertisen?
  6. Så man kan alltså säga att om man har EVC-B och således inte får l/nm genom Easy Connect så får man köra YDEG-04 + Y-connector vilket istället kräver NMEA2000-nätverk vilket jag inte heller har för att få det i plottern? Plus en ny plotter då fornminnet jag har inte stödjer NMEA2000? Verkar som att jag får köra vidare utan bränsleförbrukning då...?
  7. Utan snack r layouten optimal, men D3 är skrot. Problemet är underdimensionerat alublock anpassat för bilar med variabel turbo som inte gillar konstant varvtal. Plus elfel. Usch.
  8. Har monterat denna på min Bavaria 32 Sport och den funkar grymt i planingsfart - den rätar upp båten på nolltid och ignorerar svängar. Har dock haft lite problem med att den kör ner babords trimplan i låg fart, speciellt när jag saktat in från planing, men jag tror det kan bero på att jag monterade panelen i gamla trimplanspanelens hål som på min båt sitter lite lite vinklat och därför inte helt i linje med midskeppslinjen vilket dom är känsliga för. Jag kan ju även ha råkat trycka på fel knapp någon gång och sparat in en felaktig inställning som en ny kalibrering ordnar. Behöver bara hitta manualen...
  9. Hade en Bayliner 2855 med 7.4 MPI och Bravo 3. Grym motor som drog en skvätt över 2l/nm i den båten. Marschfart ca 23-25 knop. En mindre motor i samma båt drar inte mindre utan går bara hårdare med större slitage som följd. Vanligt är dock att båtarna inte har färskvattenkylning som iaf på västkusten är ett måste att ha så kolla efter det!
  10. Kikade också på dessa när jag letade båt för några år sedan. Bavaria 33 Sport är i mina ögon helt rätt båt med helt fel motor. D3 190 är absolut för litet i den båten samt en dålig motor med stora bekymmer då åren du kikar på är före den nya generationen av D3. Bensinarna som är det vettigare alternativet är lite törstiga men bra motorer, samtidigt som dom nog är svårare att få sålt på den svenska marknaden som det verkar - kan ju dock ge bättre prutmån när du köper. En perfekt båt vore i mina ögon Bavaria 33 Sport med 2 x D4. Min lösning på problemet blev en 32 med 2 x D4-225 då en 35 är för stor för båtplatsen...
  11. Tjenare. Har någon kalibreringsanvisning för tidigare EVC? Jag har inte någon ratt på min EVC-panel så misstänker utan att kunna dubbelkolla för tillfället att jag har EVC-B på bägge spisar. Styrbords drev går bara till -3/-4 jämfört med -5 på babord. Tidigare gick bägge till -5 så antar att jag måste justera stb på något sätt likt ni gjort.
  12. Great lakes är grymma. Dom har överskott från det mesta så det går att hitta originalsaker till alla jenkarbåtsfabrikat och även mycket annat spännande i båttillbehörsväg.
  13. 15.000 för att plasta in ett rör? Jag betalade totalt 14.700 kr för en Sidepower SE-40 inkl. allt material samt montage av tunnelrör och inpassning av växelhus. Elinstallation gjorde jag själv på en dag.
  14. Japp precis som du säger så kladdar det och fötter / strumpor blir svarta... Finns det något sätt att stoppa kladdet eller är det bara att vänta på att det torkar ut igen?
  15. Oljekylaren? Enklast är ju att inte bara blunda för problemet utan att krypa ner och se var det läcker.
  16. Verkar ha lite strul med ena drevet också nu. Märkte i sommar att pumpen vid några tillfällen inte stannar när man trimmar ner styrbord drev. Det visar dessutom -5 och inte -6 som babord gör så antar jag får pilla lite med kalibreringen med. Får hålla tummarna att givaren bara fått sig en liten knack när dreven var av i vintras men sån tur har man väl inte
  17. Nu finns det ju dom som fått byta drev på grund av andra anledningar också...... Det positiva med Bravo 3 är att du får ett blankt och fint direkt ur lådan för ynka 48k. Korrosion är något som dödat många B3 också då dom iaf tidigare varit ganska korrosionsbenägna från början vad jag förstått det som, så se till att Mercathoden fungerar som den skall och att du inte har jordfel i skutan för då kan det gå snabbt! Hade som sagt en Bayliner 2855 och jag står fast vid att det är en väldigt bra och genomtänkt båt (som sagt är 285 ännu mer genomtänkt och mycket snyggare )
  18. Då är det dags för en rapport! Skrubbade teaken med Multimarine teakcleaner och visst blev den fin. Sköljde med rikligt med vatten och lät torka ordentligt innan jag gick över med två lager Multimarine teakolja. Även efter detta blev det fint! Då det såg torrt ut på vissa fläckar efter första lagret tog jag ett till efter ett par dagars torkning. Båten blev nu liggandes nån vecka och fick torka in ordentligt. Under semestern som följde så märkte jag att jag fick svart färg på fötterna - nåten kladdar! Förra året hade jag inga problem med detta men då hade jag å andra sidan inte gjort något åt teaken. Förra ägaren påstod dock att han brukade olja med ett lager Multimarine teakolja - flaskorna stod i båten när jag köpte den så dom fick jag med, så kladdandet borde ju kommit även förra året kan jag tycka? Finns det något att göra för att få slut på kladdet?
  19. Nej, det jag "oroar" mig över är att jag inte utnyttjar den laddning jag har. Hade kanske vart bättre att komplettera den generator som laddar husbanken med en sterling som boostar laddningen istället för att försöka kombinera de bägge motorerna och på så sätt få ut mer kräm den stund jag kör. Har som sagt 200 Ah ungefär i husbank och kommer väl lägga till en hundring till.. Funderar även på att komplettera med en portabel solpanel jag kan slänga ut på däck om jag inte har tillgång till landström. Finns det en bra lösning för detta eller är det ctek smartpass som gäller då? (kanske bra som komplement öven till den generator jag har per idag som laddar husbanken för att maximera effekten från den?)
  20. Hejsan, Upptäckte när jag kikade i elschemat till min båt (Bavaria 32 Sport med 2xD4) i jakt på extra anslutningar / reläer i elcentralen till diverse bra-att-ha-saker att laddningen är uppbyggd som såhär: Styrbord motor laddar styrbord startbatteri alternativt förbrukningsbatteri genom en skiljediod. Babord motor laddar babord startbatteri. (punkt). Laddaren laddar samtliga batterier direkt på plus - utifrån ritningen iaf. Det känns ju relativt bortkastat att ha en 115A generator som inte gör något annat än att toppa sitt startbatteri när jag är ute och bränner diesel och därför vill jag gärna ha tips på hur jag kan lösa så att bägge motorer först laddar sina respektive startbatterier och sedan tillsammans boostar förbrukningsbanken. Finns det någon käck regulator som kan ta 2 generatorer och skicka detta till i detta fallet tre batteribanker med olika prioritet? Ctek smartpass är väl anpassad för solceller o dyl? Skall jag kanske komplettera med en diod till så att bägge motorer fyller sina startbatterier först för att sedan, via en regulator, ladda förbrukarbanken? Jag har ju inte den första dubbelinstallationen i historien så det vore ju konstigt om det inte finns ett bättre upplägg än det jag har per idag.
  21. Ok, viss överdramatisering kanske, men min poäng står fast och bekräftades just av det du skrev: Du kan köpa en 10-15 år gammal jenkare för halva priset eller mindre än en 10-15 år gammal svensk båt. Alternativt så kan du köpa en 20-30 år gammal svensk båt för samma pris som en 10-15 år gammal jenkare. Valet är fritt men har man en viss summa pengar och vill ha så nytt och modernt och "mycket" som möjligt så tycker jag att en 285 är ett kap så länge man kollar upp drivlina etc, men det sista gäller ju alla båtar, även svenska.
  22. D3 finns ju i två generationer där den nyare väl skall vara ganska bra, men 2007 innebär väl den gamla. Varför funderar du ens på att lägga pengar på att byta motor? Eller så lägger du pengarna på en burk färg och en felsökning alt. renovering av motorn du har. Mellanskillnaden i pris kan du tanka många liter för de kommande åren.
  23. Bayliner 285 / 2855 med 7.4 MPI (alltså insprutning) är en bra och stabil båt som är otroligt rymlig och praktisk för sin storlek. Kraft finns det gott om. Dock rekommenderar jag bogpropeller vilket jag satte i när jag hade en. Enkeldrev och stort vindfång är inte jättesmidigt alla gånger.... Motorrummet är stort och man kommer åt allt man behöver utan problem. Tänk dock på att helst skaffa modell från efter 2000 då du inte kan ha ett bord över motorrumsluckan och sitta i samma nivå i aktra soffan och den främre. Dessutom är designen betydligt snyggare, både på utsidan och i tygvalet inne i båten på de nyare. I övrigt funkar den finfint för flera dagars tur med 4 vuxna även om den väl är bättre för två vuxna och eventuellt barn. Dinetten inne är riktigt bra att sitta i (går att bädda ner för två barn) men förpiken är aningen kort om man är vuxen (180cm). Midcabinen är enorm med grymt bra sovplats för två vuxna. Över 2m lång o 150cm bred. Nyare modeller har även dörr in till midcabin vilket inte pre 2000 har utan dessa har ett draperi. Detta ger å andra sidan ett luftigare intryck men mindre privatliv. Rejäl och bra toalett med dusch, smart pentry, bra stuvutrymmen etc. Att köpa en kanonfin Bayliner 285 / 2855 från första halvan av 2000-talet eller att köpa en gammal trött 80-tals Nimbus för det dubbla är ett ganska enkelt val till jenkarens fördel. Kolla drivlinan noga - Bravo 3 korroderar och 7.4 MPI kan spöka lite med främst IAC och bränslepump (det sistnämnda är ett litet mindre helvete att byta smidigt men går att kolla om den tillhör den drabbade versionen med serienummer och Google). Kolla limpor / risers, leta efter fukt i akterspegeln, se till att båten har en ordentlig skiljetrafo och jordfelsbrytare och att Mercathode och all jordning på drivlinan är ok och njut av en väldigt praktisk och prisvärd båt.
×
×
  • Skapa nytt...