Gå till innehåll
söndag 05 januari 2025

widfeldt

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    37
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av widfeldt

  1. Bra tips! Jag sökte på amerikanska båtforum för någon dag sedan och hittade en hel del trådar om samma problem. Där tipsades det om att fukt i någon av trimknapparna skulle vara orsaken, mest sannolikt den på sidan av motorn. Ett annat fel som tydligen kan orsaka samma problem är kablarna från trimknappen på gasreglaget som löper runt gasreglagets "axel" och där kan skavas så det går hål på isoleringen och orsaka kortslutning. Så nu har jag några saker att undersöka! 😊
  2. Huvudströmbrytaren på min båt bryter inte strömmen till utombordaren, utan bara alla övriga förbrukare. Tror faktiskt det är rätt vanligt på båtar med utombordare.
  3. Ah, jag skrev inte det i inlägget bara i rubriken. Det är en Mercery 115 EFI -2014
  4. Hej, Styrningen av trim/tilt på min båt har havererat på ett sätt som gör att trimmotorn emellanåt börjar gå av sig själv och då tiltar upp/ner motorn till sitt ändläge där trimmotorn fortsätter att gå tills batteriet är urladdat. När det här händer blir strömmen som går genom reläerna för styrning av trim/tilt så stor att reläer och kablar blir värmeskadade/smälter. Detta hände första gången i somras. Jag bytte då ut ett värmeskadat relä i tron att det var reläet som orsakat felet. Men nu har det hänt igen och det utbytta reläet är värmeskadat igen. Jag inser därför att det inte var reläet som var grundproblemet utan att det gick sönder som en konsekvens av att trimmotorn stod och gick i sitt ändläge. Någon som upplevt något liknande och har någon idé om vad det är som orsakar grundproblemet?
  5. Mailade Garmin support som svarade dagen efter: Ingen av åtgärderna ändrade något. Skärmen var fortfarande vit. Eftersom det ändå inte skulle gå att få hjälp från Garmin öppnade jag den själv. Jag lossade alla anslutningar mellan skärm och kretskort och rengjorde dem med kontaktspray. Det gjorde heller inte någon skillnad. Fortfarande samma vita skärm. Då det är kanske ändå som Garminsupporten skriver, att skärmen är trasig.
  6. När jag skulle starta plottern efter iläggningen så visar den bara en vit skärm. Efter en stund höjs ljusstyrkan, sedan händer ingen ting. Touchskärmen reagerar på tryck genom att plottern ger en felsignal. Någon som haft något liknande?
  7. Min har 4*8 rader. Men tittar man på derad webshop nu så har 100w panelen enligt bilden 4*9 rader, så de har kanske ändrat till i år.
  8. Ja den är köpt på en stor kedja. Om din panel ger 19v när den är inkopplad fungerar den nog som den ska.
  9. Jag har som mest sett att den laddat 1.5A enligt bm1:an. Då får jag byta mot en bättre panel den här gången då...
  10. Ja slingorna är kopplade i serie. Jag skuggade inte panelen när jag mätte utan spänningsfallet kom ändå. Panelen har 32 celler och jag är rätt säker på att den ska ge mellan 19 och 20 v när den funkar som den ska. Det är en mppt-regulator som jag har. Jag misstänker som sagt avbrott i panelen, eller tror ni att något annat fel, t.ex fel på regulatorn eller dålig kabel mellan panel och regulator skulle kunna ge samma symtom?
  11. Köpte en 100w flexibel solpanel innan förra säsongen. Den funkade fint under våren, men mitt i semestern slutade den fungera (gav plötsligt bara ca 14v ut från psnelen). Fick den utbytt under vintern. Den nya har funkat fint under våren, men nu när semestern börjat är det samma visa igen. Och jag börjar fundera på om det verkligen är panelen eller om det skulle kunna vara något annat. Nu har jag mätt lite nogrannare: Obelastad, utan regulatorn inkopplad ger panelen drygt 19v som den borde. Både när jag mäter vid kopplingsdosan direkt på panelen och om jag mäter på kabeln vid regulatorn. När jag kopplar in regulatorn sjunker spänningen från panelen till 14v. Både vid panelen och vid regulatorn. Panelen verkar vara uppdelad i två olika "slingor" som är hopkopplade i kopplingsboxen (se bild). Obelastad mäter jag ca 9.7v över båda slingorna. Med regulatorn inkopplad ger den ena fortfarande 9.7 medan den andra bara 4.8v. Så min gissning är att det är en dålig koppling inne ibpanelen någonstans i slingan där spänningen går ner. Är det verkligen så dålig kvalité på panelerna?
  12. Kör med sjövatten i vv sedan förra säsongen. Fungerar fint hittills. /Fredrik
  13. Tack för svar! Då är det nog inget problem då båda fungerade ihopkopplade.
  14. Ja, så klart vände jag på AC och DC :-) Priset varierar en hel del mellan olika modeller (typ 1000-5000) Försökte googla fram vilken regulator du ska ha, men det fanns för många att välja mellan. Har du modellnummer på motorn går det hitta rätt regulator.
  15. Den här har både stekhäll och vanligt grillgaller så lite mer grill än den du hade är det nog. Men det är absolut en kompromiss... Nu har vi större båt och kör med Weber Anywhere kolgrill.
  16. Hmm, den såg inte dum ut heller. Är det flaskor med skruvanslutning? Passar en flaska till ett primuskök? Nej, det är såna här flaskor: http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Gasol--och-stormkok/Gasolbehallare-227-g-2000035641/
  17. Skulle gissa på bränd laddningsregulator. Hade samma problem med min Yamaha F100 för några år sedan när jag precis köpt den (begagnad). De är tydligen väldigt känsliga för att det måste vara ett batteri inkopplat så om man t.ex. av misstag stänger av huvudbrytaren när motorn är i gång brinner regulatorn. Yamaha-regulatorn var hutlöst dyr i Sverige så jag beställde en från boats.net för knappt halva priset, vet inte om det är samma med Mercury. Om du kan lokalisera regulatorn kan du mäta på inkommande spänning (DC) från spolen när motorn är igång och se att det finns spänning där och sedan utgående (AC) från regulatorn för att konstatera att det verkligen är den som är bränd. För min del behövde jag inte mäta eftersom den var delvis smält....
  18. När vi åkte HT-båt hade vi en sådan här gasolgrill: https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/grill-och-sommarprodukter/GG791433S/nordic-season-summer-bbq-gasolgrill-gg791433s-svart Den går på samma gasolflaskor som biltemas lilla gasolkök vilket vi också hade i båten. Både kök och grill i praktiska lättstuvade plastväskor och samma bränsle var bra egenskaper i liten båt. /Fredrik
  19. Då skulle du så klart behöva ha med både zink, alu och magnesiumanoder. Varje gång du byter vatten får du ta in på varv för att lyfta och byta anoder! ;-)
  20. Jag ligger precis som du i Mälaren och åker ut i skärgården ett par veckor på sommaren. Förra året monterade jag aluminium-anoder från Biltema som korroderade obetydligt under säsongen så de sitter på även i år. Lite korrision på drevet blev det, men inte oroande mycket. Nästa år blir det nog magnesium... Yanmars information kan ju tolkas som att magnesium är olämpligt om man ligger i bräckt vatten hela tiden eftersom de äts upp för snabbt då, men ett par veckor kan funka, vilket ju stämmer med RobertL:s erfarenhet. /Fredrik
  21. När jag skulle monterade på drevet (Bravo3x) kärvade den ena trimcylindern. Medan den andra cylindern gick in och ut som den skulle stoppade den första tvärt och gick inte hela vägen in. Genom att koppla ihop cylindrarna kunde jag dra in den kärvande cylinderna med hjälp av den fungerande och därefter fungerade båda två. Något tips på vad detta berodde på? Behöver man underhålla trimcylindrarna på något vis? /Fredrik
  22. Håller med. Har man inte redan larm i båten är GeoSafe ett bra val. Kostar 990:- i båtbutikerna nu. Kan köpas billigare på erbjudanden, vid mässorna i våras fanns den för 790:- Larm betyder då att man får en signal till sig som säger att du håller på att tömma din batteribank! ok då vet jag och tror att jag nöjer mig med 300kr alternativet. tack för hjälp och tips. mvh Jonas Nää, med larm menade jag stöld-larm. Det är det GeoSafe framför allt är, sedan får man möjligheten att monitorera batterispänning på distans på köpet.
  23. Håller med. Har man inte redan larm i båten är GeoSafe ett bra val. Kostar 990:- i båtbutikerna nu. Kan köpas billigare på erbjudanden, vid mässorna i våras fanns den för 790:-
  24. Här kommer en uppdatering. Ringde och pratade med Sunwind. De menade att regulatorn under en kortare period vid låg temperatur (det var bara några grader plus vid tillfället) kunde ladda med över 15V. Jag mätte därefter vid flera tillfällen under en hel dag med sol och såg att laddspänningen hela dagen låg över 15V. Så jag reklamerade regulatorn till SeaSea som skickade tillbaka den till Sunwind som bytte ut den. Jag valde att uppgradera till en PeakPower 2.0 som kostar några hundralappar mer men som har inställningsmöjligheter bl.a för batterityp.
×
×
  • Skapa nytt...