Gå till innehåll
tisdag 24 december 2024

raol

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    7 049
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    80

raol senast vann den dag 17 November

raol hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 365 Expert

Om raol

  • Placering
    Silvermedlem

Senaste Profilbesöken

12 647 profilvisningar
  1. Den handhållna kommer att nå fram till kustradiostationer även om du är vid vattenytan om du är mellan Sverige och Danmark. Och den når typiska handelsfartyg med antenn kanske 20-30 m upp från ytan på uppåt tio sjömils avstånd. Det finns för det mesta ett sånt inom det avståndet.
  2. Ja, halvvägs till Skagen är mer eller mindre öppet hav, så då är det en annan sak. Men, radio, radio, radio!
  3. För typiskt svenskt semesterbåtliv längs kusterna (där är nog 98-99 % av alla fritidsbåtar som inte är i små insjöar) skulle jag skippa allt utom flytväst i den listan. Men lägga till en bra VHF-radio och en pålitlig mobiltelefon (i vattentät behållare som kan hängas runt halsen). Och se till att kunskapen om hur radion funkar och hur man larmar och pratar finns hos fler än en ombord, om man är flera. Ska man ge sig ut på öppet hav (dvs så man inte kan nå trygg hamn med kort varsel och inte ser land) blir de övriga mer relevanta.
  4. Ingen aning. Har bara på värmen när det är risk för att det fryser. Tacksamt med mildväder!
  5. Båten ligger i sjön, så... el till värmarna!
  6. Nej, DAB har lagts på is och det som fanns tidigare har minskats till i princip en storstadsgrej. Jag vet faktiskt inte var radion är nu, för den har jag inte använt sen kanske 2017-2018. Nån låda. Men det var en enkel "världsradio" från nån av teknikkedjorna, inköpt runt 2008-2010, för 150-200 kr. Gissningsvis finns det inte samma utbud nu som då, men motsvarande produkter lär man kunna få tag på via Amazon eller liknande om det saknas här.
  7. Det bästa, tycker jag, är en enklare flerbandsradio (DAB förstår jag inte vad ni ska ha till - det sänds knappt nåt där och det har ingen framtid i Sverige) av enklare modell. Jag har haft ett par såna under nästan 20 års tid som primär radio. Första fick jag ersätta efter att jag tappat den i ett stengolv så den gick i småbitar, och den andra slutade jag väl gradvis använda när jag gick mer över till lyssning via mobil. Men båda drevs av två AA-celler och klarade sig månader per uppsättning batterier, och då lyssnade jag periodvis flera timmar varje dag. Bra ljud och bra mottagning. Kostade ett par hundra styck.
  8. Med bara en shunt måste alla batterier ligga i en bank för att kunna mätas. Om du inte vill ha det så behöver du flera, eller skippa mätning på annat än den rena förbrukarbanken.
  9. Tycker det där ser ut som trä, som plastats på utsidan. Och sen har det ruttnat (som trä gör - borde inte förekomma i båtar!). Men, det är bara att såga bort det skadade och sen bygga upp en ny sektion med plast och glasfiber.
  10. Det tråden handlar om, och orsaken till problemen trådskaparen har drabbats av, är att köpet genomfördes via en båtmäklare. Vid köp mellan två privatpersoner, eller där säljaren är privatperson och köparen är ett företag, gäller inte konsumentköplagen, utan bara köplagen, och för såna försäljningar kan även köplagen helt avtalas bort, om båda parter är överens om det. Köplagen i sig är redan i grunden balanserad eftersom den gäller mellan på pappret jämbördiga parter. Konsumentköplagens mycket hårdare regler finns där för att säljaren då är ett företag och köparen en privatperson, och den ojämlikheten i finansiell och juridisk styrka gör att de hårdare reglerna behövs där. Så sälj du din gamla båt, men gör det som privatperson, utan mäklare. Då är det mer en fråga om sunt förnuft och ärlighet. Om du berättar om alla kända fel, och köparen får möjlighet att undersöka båten före köpet, så är det inget problem.
  11. Reklamationsrätten är tre år, men tiden för när bevisbördan ligger hos säljaren är två år nu, i stället för sex månader som det var till för några år sen.
  12. Monel är en speciallegering av mestadels nickel och koppar, och inte rostfritt stål.
  13. Inga problem, som jag ser det. Jag har sett hur det blir efter skruvar av rostfritt som suttit i masten och på spridarna i massa år. Lite vitt pulver precis runt hålet, men aluminiumoxiden är elektriskt isolerande, så när det byggts upp ett skikt verkar korrosionen inte fortskrida. Jag använder alunitar för smågrejer. När jag monterade på nya spridarfästen för några år sen använde jag såna där dyrare nitar av speciallegering.
  14. Nej, naturligtvis har du 300 hk om du har två motorer med 150 hk var. Enkel matematik. Sen är det inte nödvändigtvis samma sak som en motor med 300 hk, men det beror på att två motorer på 150 hk tillsammans väger mer än en på 300 hk, och två underdelar i vattnet ger mer motstånd än en.
×
×
  • Skapa nytt...