Gå till innehåll
söndag 09 februari 2025

Mr_Crona

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Mr_Crona

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Tänkte pysa över till åland en sväng men undrar om det går att byta gasolflaskor av svensk standard där. Någon som vet?
  2. Tack för svar. Det blir ju en smidigare lösning. Att jag undrade över pumpen var att jag inte hittade någon i de andra inläggen som verkade ha pump och T- koppling, och själv har jag ingen aning om hur själva pumpen fungerar så jag tänkte att det var bäst att fråga.
  3. Jag har en septiktank som sitter lågt monterat och därför har en pump mellan tankens utlopp och genomförningen ut i havet så att man får pumpa ut skiten. Vid genomförningen sitter en kulventil. Min tanke var att montera en trevägsventil före pumpen för att kunna styra om till däckssug när man vill använda det. När jag har surfat runt lite bland trådarna funderar jag på om det räcker med att sätta ett T-rör istället för trevägsventilen eller kan tex pumpen ta skada av det? Jag har bara sett skisser där T-rör används för utlopp utan pump. Pumpen i fråga är en sån här variant http://www.bryggan.nu/Hemsida/Inredning_VVS/Lanspump_Spolpump/Lanspump_Manuell/LANSPUMP?id=04402
  4. Jag har kommit i det läget att jag ska byta kylvätska (sötvattendelen) på vår inombordare (Yanmar 3YM30). Med ganska knapphändiga kunskaper om motorer undrar jag nu vilken koncentration på glycol/vatten det ska vara för svenska förhållanden. Är det någon speciell glycol man skall använda/undvika? Något annat jag skall tänka på i samband med påfyllning? Hittar inte heller i instruktionen hur mycket kylvatten systemet rymmer. Vore glad att veta ungefär hur mycket det kan röra sig om.
  5. Viktigt ämne! Jag är lite av en kaffenörd och vill helst inte kompromissa med det ens på båten. Jag använder presskanna eller Swissgold guldfilter på båten. Alltid färska kaffebönor (max 2 månader sedan rostningsdatum). Alltid färskmalet (har kaffekvarn ombord). Dricker helst kaffe från bönor jag rostat själv, annars är favoritrosteriet Johan & Nyström.
  6. Har ny segelbåt sedan i våras och det är första gången vi har båt med varmvattenberedare. Jag fick rådet att tömma den till vintern så jag tog loss alla slangar, lyfte ut och tömde den, utan att nämnvärt fundera över hur den är kopplad och jag är rätt oteknisk över lag. Nu har jag förstått att den är kopplad till båtmotorns eget slutna kylsystem (såklart!). Jag har alltså tömt ur allt vatten ur varmvattenberedaren samt även det vatten som var i värmaren som var motorns kylvatten. Vad bör jag göra nu? Riskerar något att frysa sönder i och med detta? Måste jag fylla upp nytt kylvatten i motorn innan det blir frysgrader eller gör jag det lämpligen till våren?
  7. Såg en skylt på ett staket till ett inhägnat område i Åkersberga. hyr här! PLats för Bil, Båt, Husvagn ring 073-391 11 70. Ligger nära kanalen, mittemot Mekonomen. Det kanske kan vara något?
  8. Om du är ovan kan det vara smart att åka till en klubb med mastkran och titta på hur de andra gör. Då kan du lätt bilda dig en uppfattning av hur rollfördelningen ser ut och hur du enklast gör. Titta på flera avmastningar. Olika båtägare gör på olika sätt och då kan du ju se vilket som verkar vara smartast för just din båt.
  9. Skulle helst vilja undvika håltagning i väggen eftersomjag inte kan vara hundra på att det blir tätt. Gissar att det räcker med minsta glipa för att läckande gasol ska sippra in.
  10. Håller med ang plätten. När jag seglade Safir för många år sen körde jag med plätt. Ibland var det fruktansvärt vad den satt. Men i skärgården var det lite lynnigt då man ibland kom till platser där det inte var lera eller blandbotten. Då var fästet dåligt.
  11. Hahaha, ja en tårta kan det ju vara värt. Jag funderar på om man inte kan använda någon billig produkt, typ plastskärbräda elller liknande. Om man ska handla produkt gjord för båt får man ju normalt annars multiplicera normalpriset med 10...
  12. Tack alla för att ni orkar ge sån detaljerad feedback! toaen; när du skriver Hade nog målat över ytan där du skall spackla med den blandade rena plasten för att väta ytan - tunt, menar du då att jag målar på med polyester med härdare, men innan jag blandat i spacklet? //M
  13. Jag letade efter svaret på den frågan fast ang vår båt, en Omega 36, depl 5,1 ton för en tid sedan. Hittade denna tråd med mycket skrivet i ämnet. Många bra länkar där. Jag har en Brucekopia på 10 kg som huvudankare, men som jag inte är helt nöjd med. Sammantaget utifrån det jag läst kommer jag skaffa ett Deltaankare på 15 kg som huvudankare. Skall funka bra både som svajankare och vid förtöjning mot land. Du bör ha minst två ankare ombord.
  14. Kanske. Jag är helt novis, men i tidigare tråd fick jag rådet att plasta först och sedan spackla. Innan du spacklar bör du låta härda, sedan slipa och tvätta. Som spackel kan du blanda glasmicroballonger och blanda med polyester. Med glasfiberlaminat menar du sån glasfibermatta man använder vid plastning?
  15. Jag skall ordna ett bra sätt att fästa gasolflaskorna i stävluckan så att de inte far runt när man seglar. Vi har två flaskor. En komposit samt en mindre av den gamla järnmodellen som reserv. Reservflaskan har jag ett fäste till som man kan kan skruva fast i botten på boxen. Nu vill jag inte borra och skruva i boxens botten eftersom det troligen var där jag tidigare haft läckage. Och det är ju dumt att riskera läcka igen, med tanke på att det inte är så lyckat om gasolen läcker in i båten. Min tanke är att limma fast en plastskiva i botten av boxen och skruva fästet på den. Jag har också tänkt att limma en plastskiva mot bakväggen på boxen och där skriva fast ögglor som man kan dra spännband genom för att tajta flaskan mot vägg och golv i boxen. Nu undrar jag vart jag kan få tag på billiga dugliga plastskivor som är ca 1-2 cm tjocka?
×
×
  • Skapa nytt...