Gå till innehåll
lördag 18 januari 2025

cannon

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    27
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av cannon

  1. Ska eventuellt köpa en Örnvik 540 från 80-talet med tillhörande Yamaha 40 hk tvåtakt slutet 80-tal. Någon som har erfarenhet av båtmodellen, speciellt hur den uppför sig i havet med lite sjö? Och är den rimlig tyngd för att dra upp och ned från trailer? Yamaha motorerna från den tiden har väl bra rykte iaf.
  2. Tack för svaren! Hm, ja nån expert är jag ju inte. Inte heller helt utan erfarenhet, har plockat ut någon bult tidigare, de har dock varit grövre vilket känts lättare. Då har jag borrat +grispick. Men lätt att skada gängorna. Ska se om det finns plats att göra ett spår tex och sen köra slagskruvmejsel som tipsade om. Ett sånt försök borde iaf inte göra situationen värre. Sen är frågan vad som kan hända om jag bara låter det vara tills vidare?
  3. Jag har köpt en 1991 Evinrude 40hk utombordare som går jättebra. Dock har undervattensdelen börjat korrodera så skulle byta zincanoden som sitter bakom propellern runt axeln (jag vet, konstig lösning). I mörkret drog jag fick på fel bult, den som håller fast hela huset i "karossen", och en av dem gick förstås av 😠. Bytet av anod gick smärtfritt, den gamla var helt slut. Frågan är nu : måste jag försöka få ut bulten och dra dit en ny? Eller sitter det ändå? Jag har sett på Youtube att det behövs en kraftig avdragare för att få klass det hela efter man tagit lös bultarna. Om den måste ut, tips på metod? Se bild!
  4. Uppdatering om någon drabbas av liknande problem. Motorn har gått bra i sommar men har faktiskt varit svår att starta några gånger. Två gånger har startmotorn inte orkat dra runt utan hjälp av förbrukarbatterierna, trots nytt startbatteri. Har nu hittat ett oväntat fel. Vakuumventilen fungerar dåligt vilket leder till att kylvatten med häverteffekt leds in i avgassystemet när båten står still. (och riskerar även fylla motorn) När motorn sedan skall startas orkar startmotorn inte "puffa ut" allt kylvatten som runnit in. Stänger jag genomföringen för kylvattnet direkt efter jag stannat motorn och öppnar innan start så startar den hur lätt som helst varje gång! Med tanke på vakuumventilens ökänt dåliga funktion på dessa volvo penta lär fler dras med samma problem! Har beställt ny vakuumventil från Martec som förhoppningsvis löser problemet utan att behöva stänga kylvattenventilen varje gång. Min svårtstartade volvo penta 2002 berodde alltså troligen på flera saker: otäta ventiler, ev dålig backventil/otät bränsleslang och icke fungerande vakuumventil. Imponerande att den gick över huvud taget :)
  5. Var kanske en dålig bild. Jag använder min gamla isomat bom och har inte sytt om seglet. Det som behövs är ett block per revlöddra och en längre revlina. Men är ju inga stor sak att dra i två tampar istället för en :). Om man har plats för många linor till sittbrunnen. Detvar mitt problem.
  6. Tror också på att vridningen blir synlig vid belastning. Ursäkta lite off-topic: Men när du ändå drar revet till sittbrunnen, varför inte bara använda en lina, typ så här. Man kan fästa ett block i revlöddran som linan kan löpa i, istället för genom löddran. för att linan ska löpa lättare.
  7. Kan rapportera två år senare hur det gick. Beställde adaptern för att mäta komp. Den passade inte men kunde fila till den. Lånade kompmätare av en kompis och mätte upp låga 9 och 11 bar. Tog av toppen och såg stora jack i ventilsätena (avgasventiler). Eftersom ventilsätena inte var utbytbara gick jag till en mekanisk verkstad dom kunde slipa in nya. Gick på drygt 2000 kr. Efter detta startade motorn betydligt lättare men fortfarande inte helt bra. Dessutom seg ibland att svara på gas. Inför i år har jag därför renoverat spridarna samt installerat en extra backventil och en ny bränsleslang. (mellan förfilter och matarpump). Nu startar den jättelätt och svarar på gas också. Hoppas det blir många felfria timmar nu.
  8. Även om detta kanske inte gäller i detta fall brukar jag twista seglet maximalt för att släppa ur vind vid halvvind om det blåser hårt. Då drar jag faktiskt skotvagnen upp i lovart och släpper mer på skotet istället. Då upplever jag att bommen kan lyfta mer och seglet twistar rejält och överdelen av seglet står bara och fladdrar lugnt. Gör man dessutom seglet plant i nederdelen med uthal så motsvarar det trimmet i princip ett rev. Min båt är visserligen en masthead med raka spridare men borde väl inte skilja så mycket.
  9. Väldigt sent men här kommer bilder.
  10. Jag har startat med kallstartfunktionen. Annars startar den inte alls när kall. Dock har problemen blivit större och större. När jag sedan justerade ventilerna rätt (efter haft anligg eller nära på) så la den av helt. Är ganska säker att detta är något annat än "normaltrög" vp 2000-serie. Känns lite klurigt att mäta kompression "för hand" med svänghjulet. Skulle vilja testa mäta som vanligt först och sedan med en tesked olja i cylindern som kan täta eventuell läcka vid kolvringarna. Misstänker brända ventiler efter felställda ventiler. Kan vara spridare eller blow-by vid kolvar också men känns mindre troligt.
  11. Det var det jag tänkte också, att det skulle vara omöjligt att hålla för hand. Har letat på nätet och tror jag hittat "adaptern" som behövs. Verkar heta tu-15-18a. Bara hittat utomlands och verkar kosta 5-600 kr bara adaptern, sen en kompmätare som passar till det. Suck, varför kan inget bara vara enkelt?
  12. Ok. Vp 2002 saknar dock glödstift, därav lite mer komplicerat. Gummikoner förstår jag inte hur det ska fungera, hur ska man kunna hålla tätt med ett tryck som ska upp i 20-25 kp/cm2?
  13. Har en Volvo Penta 2002 som bestämt sig för att,efter varit svårtstartad, sluta starta helt. Misstänker dålig komp och vill prova. Vet någon hur man hittar "verktyget/adapter" för att koppla in kompprovare efter demonterat spridare?
  14. Bortrest över helgen men fotar och lägger upp på måndag
  15. Vår värmare Ardic MiniMax är ett jädrans strul men vi har just nu inte möjlighet att köpa en ny. Lyckats fixa allt utom kretskortet som verkar kaputt. Ett nytt är hutlöst dyrt och inget att lägga på en så gammal pryl. Någon som har en kasserad värmare och vill avvara kretskortet för en liten penning?
  16. För er som har en Vagabond 31 eller önskar att ni hade en Nu fungerar vårt eminenta diskussionsforum igen (MG är bra men täcker inte alla behov . Så gå in och anmäl er som medlem och gör inlägg, ställ frågor etc. http://vagabond31.org/
  17. Ok! Tack för snabbt och tydligt svar!
  18. Jag har en 8 mm dyneema-lina (FSE Robline av någon modell, kanske från Hjertmans?) som jag funderar på att använda istället för det uslitna storfallet. Fråga 1: De flesta rekommenderar 10 mm lina för min typ av båt (Vagabond 31, storsegel på ca 25m2). Kan verkligen en 8 mm vara för vek, de tål ju ändå oerhört mycket? Fråga 2: Jag är dock lite orolig att de nya avlastarna inte greppar linan ordentligt (Spinlock XAS 6-12 mm). Finns det någon extra "strumpa" att trä över linan just vid avlastaren, för att få bättre grepp? Känns bara lite onödigt att köpa nytt fall när jag har ett, men kanske måste bita i det sura....
  19. Tänkte dela med mig av mina renoveringserfarenheter av Ardic MiniMax. Som nämnt ovan hade jag problem med bränslepumpen. Letade på biltema efter ersättning men behövde aldrig byta. Problemet är att hitta en som pumpar tillräckligt lite bränsle, Den elmotor som driver pumpens "axel" fungerade hela tiden. Och efter att plockat isär själv pumpen, kollat membranet, inklusve tagt ur och rengjort kulorna i backventilerna (eller vad det nu heter) gick den igång. Den måste dock vara vänd rätt väg för att fungera ordentligt. Jag passade även på att byta ut den gamla glödtråden mot ett glöstift. Använde ett från biltema, art.nr 75-947. Till en Peugot tror jag det var. Viktigast var att det var kort bakom gängorna så att det rymdes innanför brännarens yttre skyddsplåt (var tvungen att klippa lite i den inre plåten). Glödstiftet kopplades in istället för glödtråden och skruvades fast med en mutter på insidan. Muttern måste vara fingäng M12 (gäller alla glödstift tror jag). Jag fick en mutter gratis hos Würth. Fick fila lite i den för att den inte skulle täcka för returhålet. Passade också på att byta "veke". Ett par lager 400 g/m2 glasfiberväv funkade bra. Klippte bort glasfiber vid returhålet som andra tipsat om. Med glöstift istället för glödtråd var jag tvungen att byta säkring. Glödtråden drar bara 5 ampere medan ett glöstift drar uppåt 20 A i början och går nedan ned till ca 7 A. Hade bara 15 A automatsäkring att byta till men det fungerade bra. Nu är värmaren igång och ger rejält med värme. Startar snabbt med glösstift och verkar fungera bra både med diesel och fotogen. Som andra nämnt är fläktljudet ganska högt, speciellt om man köra på full effekt. JAg ska beställa en ny tyst fläkt (sitter en standard datorfläkt) till kabinutblåset och se vad som händer. Kan också vara så att lilla fläkten till förbränningen måste ljusiloeras eller bytas (kanske eventuellt också bara kan kopplas ur?) Jämfört med en ny brännare var det en billigt affär, några hundra för glödstift, kablar etc. Dock ganska många timmar jobb att felsöka och få allt funtionellt igen efter ombyggnad. Men har man inte många tusen att lägga på en ny värmare är det värt det alla dagar i veckan. (P.S bifogar även en bild jag hittade på nätet över hur glödstiftet kopplas in. Även om jag inte gjorde exakt likadant kan den vara till nytta)
  20. Lyfter denna tråd igen. Har också problem med bränslepumpen. Har någon ett konkret tips på utbytespump från tex Biltema som de vet fungerar?
  21. Är på gång att köpa ny begagnad båt. Vi har bland annat tittat på några Malö-båtar men det är lite svårt att hitta info om dem. Så någon här med erfarenhet kanske kan hjälpa till? Hur är seglingsegenskaperna för Malö 96 och 106? Jag har förstått att de är inga racers men seglar de alls i lättare vind? I hårt väder är de säkert schysta men man vill inte ha en pråm vid vackervädersturer. 106 har lys 1,12 vilket verkar hyfsat men seglar den upp till det? För 96:an har jag inte hittat något Lys alls. En annan fråga är om någon har erfarenhet av kvalitén på teakdäcket. Dessa båtar är ju ofta från 80-talet och jag antar att teak-däcket är skruvat. Manöveregenskaperna är en annan fundering. Är de lika hopplösa att backa som långkölade eller liknar de mer fenkölade med det delade lateralplanet? Antar hur som helst att bogpropeller är att önska på dessa båtar.
  22. Hej och tack för alla svar! Det har gett en del att tänka på Comfort 34 har vi redan funderat på (går ju också under namnet Sweden Yachts 34 på senare årsmodeller). Uppfyller nog det mesta vi efterfrågar men kan vara lite utanför budgeten. Skillnaden på Comfort 32 och Comfortina 32 verkar alltså vara årsmodellen och att Comfort har separat akterruff, vilket jag nog anser är en nackdel. Båda helt klart ett alternativ. Även Compis-båtarna verkar vara bra och prisvärda. HR Rasmus 35 är nog lite för dålig seglare/kryssare för vår smak. Och Bavaria går bort vad gäller finish/mysfaktor. Även Aphrodite 33 och 34 är fina båtar. Någon som vet mer hur de är i lite mer sjö? En annan båt vi tittat på är Forgus 31/321. De verkar dock ha korta kojer? Vet någon vad det är för skillnad mellan dem, förutom att 321 är nyare? Tack igen för alla svar.
  23. Jo L32 är fin. Seglar en L28 nu. Men den har väl alltid bara enkel stickkoj? Vore grymt att slippa bädda salongen när man semester-seglar. Planerar iofs inte att segla jorden runt men man vet aldrig
  24. cannon

    Tips på båt

    Är intresserad av kunniga segelbåtsentusiaster som kan hjälpa med förslag på båtmodeller med ungefär följande spec: - Dubbel akterkoj så att fyra kan övernatta utan att bädda i salongen. Behöver ej dörr. - Trygg men ändå ok seglare = hyfsat styv och lugn även i lite hårdare sjö - bra finish på inredning. - Max djupgående kring 1,8 men gärna mindre - Max pris ca 400 000 men gärna mindre Gärna båt med lite karaktär Har kollat på Vagabond 31, Allegro 33, Sweden yachts 34. Fler förslag?
×
×
  • Skapa nytt...