Gå till innehåll
söndag 22 december 2024

Rormalja

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    30
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om Rormalja

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. TS lever fortfarande men har bytt båt och har numera en med hel relingslist. 😀 Det slutade med att jag lät byta relingslisten på försäkringen. Det kostade en slant men jag tror att det var det enda rätta. Eftersom det är ganska rejält drag i listen tror jag inte att det hade hållit om jag limmat den.
  2. Ahhh, tack! Jag var så låst vid att man alltid stamnätet rakt!
  3. Jag har kört Navionics på Sonys surfplattor i många år och anser att det fungerar extremt bra i förhållande till priset, speciellt om man som jag redan hade surfplattan. Sonys surfplattor, först Z2 Tablet och nu Z4 Tablet, är vattentäta och jag har kört dem i hårdare väder än vad de flesta är ute i. Z4:an har bra ljusstyrka för att vara en surfplatta och om man har någon form av skydd mot direkt solljus i båten fungerar det bra. GPS-uppdateringen med en surfplatta är bara 1 Hz vilket gör att det hackar lite om man kör snabbt men ett alternativ kan vara att använda en extern bluetooth-GPS av bra märke som ger 10 Hz, tex Garmin Glo. Navionics går att använda offline för områden man laddat ner. Det finns också synk på mot Navionicskontot vilket gör att man kan hantera rutter mm på webben och komma åt dem i plattan. Även synkning med plotter fungerar. Tyvärr är Sony Z4 Tablet lite gammal nu och kan vara svår att få tag på. Den enda konkurrenten är Huawei Waterplay som finns i 10", dock inte på den europeiska marknaden. Samsungs vattenskyddade platta är lite för liten för mig.
  4. Jag ska (åtminstone tills plånboken läkt) bara ha MercMonitor och Simradplottern i nätverket. Till MercMonitorn har har en NMEA0183-GPS kopplad för att få förbrukning per sjömil, körd distans etc men jag tolkar Mercury som att denna GPS-info bara används internt i instrumentet och inte skickas ut på NMEA 2000-nätverket. Nätverket kommer däremot att förses med GPS-info från plottern och eventuellt kan jag då ta bort den gamla GPS-pucken. GPS-pucken på bilden (a) ska jag alltså inte ha utan jag vill bara koppla in plottern. Det lite märkliga i bilden tycker jag är att Mercury menar att MercMonitorn ska kopplas in i änden av nätverket. Ett alternativ vore att ta två t-stycken och koppla in MercMonotorn i ett och Simrad i det andra, plus motstånd i varje ände.
  5. Jag ska koppla ihop en Simrad-plotter med min Mercury som har ett MercMonitor multiinstument med NMEA 2000-utgång. Enligt bruksanvisningen för instrumentet strömförsörjer instrumentet NMEA-nätverket så ytterligare strömförsörjning borde inte behövas. Jag undrar varför exempelinkopplingen av GPS'en (a) i bilden är så krångligt gjord? Borde det inte räcka med T-stycket, en termineringsmotstånd och en drop-kabel till plottern som jag ritat in (a,b,c &d tas bort)?
  6. - men när jag läser om de flesta torkararmar passar de en axeldiameter på 5 eller 7 mm - är det något mellan axel och de 12-13 mm jag mäter invändigt i min gamla arm?
  7. Nu är den loss! Det visade sig dock vara en annan variant än den ni trodde. Det är en ganska tjock axel (12-13 mm) med splines och det sitter ett litet metallclips på torkararmen som man ska trycka åt sidan innan man drar loss armen från axeln. Jag fick ta i lite och hoppas att inte axel eller motor tog stryk... Den tjocka axeln verkar göra det svårt att få tag på en ny torkararm. Fästet mellan blad och arm är inte heller direkt standard vilket gör det svårt att hitta ett ersättningsblad. Jag skulle dessutom behöva korta armen cirka 5 cm (den är justerbar men går inte att skjuta ihop mer). Tips? Idéer?
  8. Vindrutetorkarna har sett sina bästa dagar och jag behöver byta arm och blad. Hur får jag loss armen från axeln? Ska jag lyfta på själva armen eller på den korta delen som sitter över axeln för att den ska lossna? De sitter som berget! :-)
  9. Jag funderar på en begagnad DC och har fastnat för Bella 620/621 DC från cirka 2005-2010. Kan någon förklara vad det är för skillnad på 620 och 621? Jag hittar ingen information på Bellas hemsida som gör mig klokare.
  10. Vår Bella är fin men kom tyvärr med skadad relingslist i fören. Jag vet inte vad som hänt men antar att den skavt mot en brygga tills listen gått sönder. I övrigt är listen i bra kondition och jag är lite för snål för att byta hela (dessutom brukar det vara svårt att hitta rätt list). Går det att limma en gummilist? Vad har man för lim? Jag gissar att den är gjord av PVC men vet inte. Borde det inte gå att lossa den bakifrån på ena sidan och forma listen till ursprunglig form där den delat sig? Kanske förstärka med en plåtbit på insidan? Någon som har erfarenhet och som har lyckats?
  11. Jag undrar om någon vet om Bella 620/621 DC (årsmodeller från 2004 och till för några år sedan, alltså inte den nya 620 DC) går bättre i sjön än de något äldre HT-båtarna 640/641/642 HT? När jag läser gamla tester av 620 DC får den mycket beröm men jag har bara provkört HT-modellerna som visserligen går bra i sjön men ibland slår lite. Vikten är ungefär samma men jag tycker skrovet ser lite vassare ut på DC-båtarna. Vad är förresten skillnaden på 620 DC och 621 DC? Är DC-båtarna självlänsande?
  12. Jag hittade till slut en på Blocket och har varit väldigt nöjd med att få framför allt data om förbrukningen per sjömil på ett enkelt sätt. Jag kör med en enkel NMEA 0183-GPS för att få in hastighetsdata och det funkar bra. Däremot fattar jag inte hur Brunswick Marin i Sverige tänker. De har bra produkter, inte minst SmartCraft men det är helt omöjligt att hitta information eller ens en produktkatalog på nätet. De flesta återförsäljare är helt okunniga och även på Brunswick i Sverige är det svårt att få svar. Jag tror inte att den finns billig i Sverige men skulle kontakta Marindepån i Danderyd där de har viss kompetens om SmartCraft.
  13. Det blev mycket fokus på 4-taktare i tråden men jag tror att många borde titta på Evinrude E-tech eller kanske ännu hellre Mercury Optimax - moderna 2-taktare med bränsleekonomi som en fyrtaktare, motsvarande miljöprestanda och ändå klipp som en tvåtaktare! Jag upplever också att Optimaxen är mindre stöldbegärlig än 4-taktare.
  14. Tack Mange249! Jag ska titta mer på Flippern också och se om jag också väljer utifrån vilket exemplar jag till slut hittar. I praktiken blir det mest familjeturer numera men jag vill ändå kunna åka hyfsat fort (>40) och gillar tanken på ett hyfsat skrov. När jag googlat har jag sett att Flippern har 15 graders skrovvinkel men inte hittat något om Bellan. Är det någon som vet hur stor skillnaden är på skroven? Det är nog ingen tvekan om att jag ska upp till åtminstone 175 Hk. Vad är Flippern/Bellan blåskyltade med och när börjar försäkringsbolagen gnälla?
  15. Familjen behöver en större båt och jag vill gärna hamna över 6 meter för att få en båt som går vettigt i sjön. Vi är också fast för HT-konceptet eftersom de små åker skyddat och då vi övernattar ett par gånger per år. Jag har fastnat för Bella 640 HT från nittiotalet, eller syskonen 641/642 HT. Har jag några alternativ egentligen? Flipper 640 HT verkar väldigt lik men det låter som att den går sämre i sjön. Jag har tidigare åkt Fjordling 17 HT och är van vid en båt som går bra, att byta ner sig med sjöegenskaperna för mycket känns inte rätt. Finns det några alternativ runt 6,5 meter till vettiga priser? Jag vill inte ha så mycket större eftersom båten ska vara enkel att traila. Ni som har Bella 640 HT - funkar det med Optimax 125 Hk? Jag har ett fint exemplar men vill inte undermotorisera den nya båten. Alternativet är annars en begagnad Suzuki 4-takt på 140/150/175 Hk men det blir både mer vikt och pengar. Fjordlingen går närmare 50 knop men riktigt så fort behöver jag inte åka (enligt familjen...).
×
×
  • Skapa nytt...