

goranw
Medlemmar-
Innehålls Antal
270 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av goranw
-
På Södermalm i Stockholms stadskärna kostar det 15 kronor per timme att parkera bilen på vardagar mellan 9 och 17, övrig tid gratis. På Orust, strax intill Hällevikstrands varv kostar det 10 kronor per timme - dygnet runt!
-
Fyren, den blå trampolinen och ett öde hav. Om två månader kommer det att vimla av segel.
-
Hjertmans lilla behändiga båttillbehörskatalog är marknadens bästa enligt mitt förmenande. Effektiv och precis lika innehållsrik som de stora pösiga katalogerna. I år har västkusten och Bohuslän fått äran att pryda framsidan med fyren Mollösund. Men det är ett ganska gammalt foto. Den nuvarande fyrkuren ser helt annorlunda ut - den gamla var åttkantig, den nya är rund. Taket sluttade brantare på den gamla mm. Men den blå trampolinen är omisskännlig.
-
Precis! Nu vet man inte vad trådskaparen har för motiv till att till varje pris vilja råsegla sin nyinköpta båt utomskärs med en okänd besättningsperson hela den långa vägen från Marstrand till Sundsvall non-stop. Själv har jag, när jag köpt ny båt långt ifrån min hemmahamn, sett en möjlighet att få se och uppleva nya miljöer, alltså göra hemseglingen till årets höjdpunkt seglingsmässigt och besöka så många nya platser som möjligt, när man ändå måste ta hem båten. En försiktig segling, och endast undantagsvis gå på natten, från Marstrand till Sundsvall skulle kunna bli en utdragen njutning, där de flesta av Sveriges världsunika skärgårdar kunde besökas. Ett gyllene tillfälle som inte borde gå förlorat, skulle jag ha tänkt.
-
Det är viktigt att förutsättningarna är glasklara innan man startar. Nu kände vi vår uppdragsgivare, som vi litade helt och fullt på och han visste var han hade oss, så något skriftligt behövdes inte. Han skjutsade oss med bil till Tyskland, där vi embarkerade och vi tog den tid vi behövde för att segla den 262 sjömil långa sträckan till Göteborg. Nattsegling var inte att tänka på. Det var svinkallt och blåste mot, isen hade just gått upp.
-
Jag transportseglade som skeppare tillsammans med två andra en större segelbåt från Tyskland till Sverige. Det var inte fråga om att ragga jobb och internet var inte alls med i bilden. Det har jag inte hävdat. Jag blev uppringd på telefon och tillfrågad om jag var intresserad. Jag var mycket intresserad, tyckte det var generösa villkor även om det var tufft i början av april.
-
Det var de villkor som gällde när jag transportseglade en båt för några år sedan.
-
Gängse taxa vid transportsegling var för några år sedan 1 USD/sjömil plus mat och till- och frånresa betald.
-
Själv har jag inte reagerat, eftersom jag har ett annat sjökortsprogram än Navionics i min Garmin-plotter. Minns inte vad det heter. Navionics kanske inte har så stor marknadsandel? I mina sjökort finns massor av andra irriterande fel, till exempel fel färg på prickar och mycket annat, men ingenting så uppenbart farligt som att hela öar saknas i viss förstoring.
-
Vilka kurser Eric har varit och kanske är examensförrättare för vet jag inte. De får du fråga honom. Men jag vet att han godkände några medlemmar efter de nattseglingar vi gjorde i början av seklet, långt innan du kom med i klubben. Tråkigt att du känner dig så avgot inställd till mig. Kan inte alls förstå varför. Hoppas att du ändrar dig och hänger med på ett 48-timmars i vår. Jag håller en gastplats öppen för dig. Jag tycker att det är dags att vi röker fredspipa! (bildligt talat).
-
Fullärd seglare blir man aldrig, men en bra bit på vägen kan man komma, om man genomför några 24-timmars eller helst 48-timmars-seglingar. Hör av dig om du vill hänga med Lasse och mig och någon till i min båt i vår, då vi tar ytterligare en lektion i Sveriges bästa seglarskola.
-
Det skulle vara roligt om du hängde med på 48-timmars nu i vår, Lasse. Sluta sura nu och testa något verkligt roligt och lärorikt. Och bli stämplad som elev i Sveriges bästa seglarskola. Det du! Långt innan du kom med i Föreningen Seniorseglarna hade vi nattliga navigeringsövningar som ett led i den undervisning som Eric bedrev och väl fortfarande bedriver. Jag brydde mig aldrig om att få några intyg, tyckte de var mer elementära än den skepparexamen jag redan har, men det var andra som fick det. Eric är behörig att signera vissa av kurserna, det är jag absolut säker på.
-
Du tycks ha missuppfattat det här fullständigt. Min blå bok är inte utökad med en enda sida. Den är original och innehåller 32 sidor. Sidorna 4-27 avser intyg enligt NFB-s fastställda fordringar. Sidorna 28-31 är avsedda för intyg om andra utbildningar och övningar, till exempel 24-timmarsdistanser. För att en bok skall vara fullstämplad skall alltså sidorna 4-31 vara ifyllda och signerade av godkända förrättare (exempelvis Eric Brelén, Seniorseglarna). NFB-s medlemmar är Sjöfartsverket, Svenska Båtunionen, SXK och Svenska Seglarförbundet. Sidorna 28 och 29 kan fyllas i på sedvanligt sätt, men SXK har för enkelhetens skull valt att klistra in sina uppgifter istället för att anteckna dem. På det viset får de plats med registrering av medlemmens alla 24-timmarsseglingar under ett helt liv och mycket mer därtill. Det är därför jag med fog kan påstå att just min blå bok aldrig kan bli fullstämplad, även om jag teoretiskt sätt skulle behöva påbörja en ny bok. De stämplar jag är mest stolt över i boken är utan jämförelse de som gäller vad som har kommit att kallas Sveriges bästa seglarskola - SXK-s distansseglingar 24-, 48-, 72-, 96- och 120-timmars. Jag tänkte mig att delta i årets vårsegling. Det räcker med ett normalresultat för 48-timmars för att jag ska uppnå plaketten silver med emalj och få en ny stolt stämpel i min blå bok. Du får gärna hänga med och gasta mig. Vi blir ett gäng glada seniorer. Och märk väl: Numera får även gastarna tillgodoräkna sig distanserna, så du kan få en ny stämpel i din bok, om du inte redan har förbrukat alla sidorna förstås. Då får du börja på en ny. OSA före 15 maj 2014
-
Naturligtvis kan man klistra in vad som helst. Det kan varje barnunge förstå. Men då blir det fråga om ett falsifikat. När det gäller 24-timmars, så är SXK bemyndigade av NFB att klistra in sina båda sidor och dessa gäller som vilka andra sidor som helst för övriga intyg i boken.
-
Då ska jag svara ordentligt på trådskaparens fråga. Nej, min blå bok är inte fullstämplad. Den kan heller aldrig bli det, eftersom där finns en sida, sidan 29 närmare bestämt, som ger plats för så många registreringar av seglade 24-timmarsekvivalenter att ett människoliv inte räcker till för att få sidan, och därmed, boken fylld.
-
Jaså den, trodde du menade NFB-s blå bok, som i mitt fall aldrig kan bli fullstämplad, även om jag hade börjat segla 120-timmars vid späd ålder. Ett människoliv är alltför kort därför.
-
Fullstämplad kan den aldrig bli. Jag har 24-timmars upp till och brons med emalj cirka 4 000 sjömil... Någon övre gräns finns inte.
-
Nu kommer ett antal västkustfiskare att bli arbetslösa. Att bli arbetslös är inte roligt. Men visst är det viktigt att räkorna skyddas från överfiske. Det är lika viktigt som att den smala världsunika västkustska skärgårdsremsan skyddas från nuvarande delvis ohejdade exploatering, det må gälla privatbostäder, vindkraftverk eller annan industriell verksamhet. Man vill ju gärna att ens efterlevande ska få uppleva det man själv haft förmånen att växa upp med: vildmark, och känslan som endast orörd natur kan förmedla åt alla sinnen.
-
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/forsta-intervjun-med-mirakelfiskaren_8958900.svd Ja, jag reagerade också på den långa tiden, 13 månader, och att han såg så välnärd ut. Annars har man ju läst åtskilliga gånger om skeppsbrutna, som klarat ett par månaders drift i passaden både i Atlanten och Stilla Havet. Till exempel Steven Callahan: Överleva - ensam 76 dagar på livflotte i Atlanten.
-
En riktig solskenshistoria. Verkligheten överträffar dikten. När man ser hans glada, runda ansikte, vem skulle kunna ana vad han har varit med om?
-
Ha, ha jag förstår nog. Och lägg märke till att jag har börjat lära mig. Jag börjar mitt inlägg med nja. Det tycker jag är ett stort framsteg.
-
Nja, titta på bilden ur manualen! Jag uppfattar det som att det bara är luften till och från själva förbränningen som går i det dubbelmantlade röret.
-
Nu har jag varit ute och tittat och minnet av hur jag tänkte när jag installerade värmaren 1992 har börjat återvända. På bilden ses hålen i underrede och sida, där luften sugs in. Någon stos för anslutning av tilluftsslang finns inte, precis som jag trodde. Man måste alltså placera värmaren i någon av kistbänkarna om man vill ha 100% friskluft i insuget. Jag valde bort det med tanke på de långa slangdragningarna för varmluften med mycket stora värmeförluster som följd. Garderboen mellan salong och skans var näst intill idealisk. Inga värmeförluster alls och värmaren kunde monteras hängande i skorstenen i rufftaket. Man kunde välja stängd eller öppen garderobsdörr, beroende på om man ville ha tilluften utifrån genom elektroluxventilen eller från avfuktningskammaren under salongskojen. Principen är helt i överensstämmelse manualen, som jag nu lusläst igen efter alla år. När jag googlar på Hugo Larsson, Kalla väggens princip, patent etc får jag många träffar på tidigare diskussioner här på maringuiden. Ämnet är inte precis nytt...
-
Även jag har gjort en del förfrågningar om dubbelön Ulön-Dannemark. Dels kontaktade jag Länsstyrelsen och fick massor av värdefull information om naturreservatet. Öarna har alltid fascinerat mig, men det var mycket längesedan jag var där. Jag fick också tips om att mejla till SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar och fick prompt svar även därifrån. Anledningen till mina förfrågningar var att jag tycks vara ensam om att uppfatta sandryggen mellan Ulö och Dannemark och även liknande bildningar på andra håll i Bohuslän för tomboli (italienska pluralformen för tombolo). Här är svaret från SGU: Jag köper dina tombolo-bildningar...men vill också påpeka att när landhöjningen höjer upp strandlinjen i ett sund så kommer man väldigt ofta till ett läge då den högsta punkten i sundet lyfts upp ovan strandlinjen och då bildar en vall mellan exempelvis två öar. Sannolik avsätts där lite grus eller sand. Är det då en tombolo? Det förefaller som om här finns ett delvis outforskat fält. Alla ni andra skärgårdsströvare -bidra gärna med exempel på misstänkta fall av tombolo-bildningar! Här är svaret från Länsstyrelsen: 1) Om förbindelsen mellan Ulön och Dannemark är en äkta tomboli eller ej vågar jag inte svara på. Däremot finns i skötselplanen (nu 30 år gammal) följande text om förbindelsen, vilket möjligen kan intressera dig: ”Av särskilt intresse är näset som sammanbinder Ulön och Dannemark. Näset utgör toppen av en israndavlagring. På båda sidor av näset utbreder sig grunda vikar mellan Ulön och Dannemark. Materialet består av grus- och sandfraktioner med betydande skalinslag.” Jag bifogar skötselplanen med tillhörande karta för din kännedom. 2) Övriga områden i din bifogade länk. Jag vet inte om din fråga avser om det råder tältförbud och/eller om formationerna är att betrakta som tomboli. Jag kan bara svara på om det råder tältförbud enligt föreskrifterna för berört naturreservat. · ”Norra Skaftö” ligger inom Gullmarens naturreservat. Inget tältförbud enligt reservatets föreskrifter. I vad mån Lysekils kommun i sina ordningsföreskrifter för Skaftö har tältförbud vet jag dock inte. · ”Stenungsöns sydudde” ligger inom det kommunala naturreservatet Södra Stenungsön. Där råder tältförbud enligt reservatets föreskrifter. · ”Östsidan av Bohus-Malmön” ligger inte i något naturreservat. I vad mån Sotenäs kommun i sina ordningsföreskrifter för Bohus-Malmön har tältförbud vet jag dock inte. · ”Tången öster om Havstenssund” ligger inom naturreservatet Tanumskusten II. Inget tältförbud enligt reservatets föreskrifter. I vad mån Tanums kommun i sina ordningsföreskrifter för Havstenssund med omnejd har tältförbud vet jag dock inte. · ”Kalvö fjord” ligger troligen strax utanför naturreservatet Kalvön där det råder tältförbud enligt reservatets föreskrifter. · ”Tjurpannan” ligger inom naturreservatet Tjurpannan. Där råder tältförbud enligt reservatets föreskrifter. Slutligen: Du nämner om en ”diskussion på internet om campingförbud i Bohusläns naturreservat”. Jag blir då nyfiken. Var hittar jag den diskussionen?
-
Nestorn i den illustra föreningen Seniorseglarna var 94 år, när hans kära långedragsjulle gick på land i den svåra höststormen 2011 och blev vrak. Därmed satte han punkt för segling på egen köl men följer gärna med kamraterna i föreningen ut på dagsturer. Han skulle följt med mig i min båt på våreskadern häromåret, men vem var det som tvingades backa på grund av sjukdom (influensa)? Skepparn själv, 20 år yngre och skör som en ungmö. Nästnestorn i samma förening tyckte det blev tradigt med motorseglare, som han hade haft några år på andras inrådan, så han bytte förra året till en Maxi 999 vid fyllda 90 och deltog i våreskadern! Nu planerar han för deltagande i årets våreskader samt i kappseglingen Själland Runt till sommaren! Krutgubbe är bara förnamnet.