Gå till innehåll
torsdag 16 januari 2025

Martinbz

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    20
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Martinbz

  1. Vad det gäller VAX kan jag varmt rekommendera Sonax flytande hårdvax. Säljs på närmsta OK/Q8 mack eller motsvarande. Konsistensen är som vatten, oerhört lätt och smidigt att lägga på, vänta tills det torkar och därefter polera av. Sonax flytande hårdvax har ju vunnit diverse olika tester i biltidskrifter. Jag har använt detta under flera år och är mycket nöjd, både med hållbarhet och applicering.
  2. Sammanfattar ovanstående länkar: http://www.svb24.com/ http://www.pfeiffer-marine.de http://www.toplicht.de/en/ http://www.awn.de Fyll gärna på!
  3. Kolla hos Siverts skruv. Sidan 156 i deras katalog (finns i digital form på hemsidan, länk här!)
  4. Vi har en Australian Shepherd, 11 månader, som således haft sin första sommar på vattnet. Det har gått föredömligt bra, han har en väldigigt tydlig på och av knapp, vild och energisk på land och kräver enormt mycket motion och stimulans. På båten sover han. Så fort vi sätter segel lägger han sig tillrätta och vilar, börjar de skvätta vatten, som det lätt gör i en Safir, går han ner i ruffen och lägger sig. Han älskar att bada och har inte visat några tendenser till att hoppa ner i havet från sjön. Han väger va 22 kg och det gör det relvativt smidigt för mig att lyfta honom på och av. Hade han varit tyngre skulle de blivit jobbigt. Han är väldigt van vid att bli lyft och hanterad vilket gör på och av processen lite enklare. Han är modig, stabil och orädd vilket har varit skönt och gjort det enkelt att anpassa han till båtlivet. Favoritplatsen i hamn är uppe på rufftaket, där har han full koll på läget och trivs finemang.
  5. Kanske ett alternativ? ca 20 mil till Gävle: http://www.blocket.se/gavleborg/Dixie_46355920.htm?ca=11&w=3 När ni börjat kika på Birdie 24 kan det vara värt att fundera över motorn. Det är väll inombordare i många av dem och som med de flesta 70-tals båtar börjar de bli lite till åren. Jag kan dock inte mycket om motorer så det ämnet kan säkerligen någon annan ge ett vettigt svar på.
  6. Apropå borttagning av lim. Denna länk kanske kan bidra om Biltema-tipset inte skulle funka: http://www.dromresan.com/kontaktlim-uppdatering-1/ Ska själv ge mig på samma jobb snart med skräckblandad förtjusning.
  7. Ang. motorstorlek. Jag är en stor förespråkare av att segla med min segelbåt och gör det 99% av tiden, motorn går igång i stort sett endast i hamn. Men, och ett viktigt sådant. När ni är i behov av att använda motorn är det oerhört skönt att ha lite extra kraft, exempelvis vid hård vind och motsjö, och något är sönder i riggen så segling inte är möjligt, då är det inte så skoj att puttra fram med för liten motor, (om det äns är möjligt). Jag ägde tidigare en Elvström 717, den vägde drygt 1000 kg med ett extremt lättdrivet skrov, på den hade jag 2.5 hk utan växel, det funkade ok, men å andra sidan gick det fint att paddla den båten.. och jag ville ha så lite vikt som möjligt på akterspegeln. Bellonan väger enligt MG 1600 kg, säkerligen lite mer. och inte i närheten av så lättdriven som min 717... Så 3 hk, det funkar säkert bra i lugnt väder och i hamn. Men i de där andra situationerna är det kanske i klenaste laget. Jag tycker personligen att snurra motorn för att backa är ganska krångligt, i synnerhet vid tillägning osv. Min 717 hade öppen aktespegel och således var det enkelt att hantera motorn. På Bellonan verkar det bli lite krångligare. Fördelen med en liten motor är att den är lätt och smidig att lyfta av för vinterservice. Lycka till
  8. Precis som föregående talare nämner är det där ett spackel. Jag personligen föredrar att blanda eget epoxispackel av bas+härdare+microballonger. Då kan jag själv styra ex. konsistensen på spacklet för att på bästa sätt anpassa till skadan som ska åtgärdas. Kan rekomendera lite läsning i ämnet: http://www.batepoxi.se/wp-content/uploads/2012/11/NM-Båtepoxi-2013-Web.pdf http://www.westsystem.se/images/westsystem/swedish.pdf Lycka till!
  9. Expressen Ledare skriver sanningar i ämnet: http://www.expressen.se/ledare/eric-erfors/eric-erfors-vem-kan-segla-forutan-vin/
  10. Tar mig gärna tid men länken fungerar ej.
  11. Denna länk är användbar och beskriver olika typer av splitsar med olika typer av lina http://www.machovec.com/rope/splicing/splicing.htm
  12. Hmm först en liten kommentar; kanske ska problematiken lyftas ett par snäpp till, slopade tullar vid import från US? men vad vet jag om frihandel... EU har ju, ut det perspektivet, onekligen sina fördelar. Intressant det du skriver om båttidningar. I min värld (dock något begränsad kopplat till kunnande i ämnet journalistik såväll som marknadsföring) är det väll så att tidningar (magasin, förlag, webaserat osv.) i istort sett alla brancher lånar produkter av generalagent eller motsvarande för tester?! Och det är ju inget konstigt i sig i enlighet med den enkla ekvationen: konsumenten vill läsa om en produkt och köper därför en tidning, tidningen testar produkten och säljer därmed flera lösnummer till konsumenten, tillverkaren av produkten vill att konsumenten inte ska lägga alla sina pengar på tidningar utan istället köpa deras produkt, för att marknadsföra denna kan man: a) annonsera (vilket lämpligen sker i tidningen som kunden köpt) eller: b)Låta sin produkt vara med i ett test (läs: ex. test av utombordare på 15 hk) så kunden, som är en kräsen rackare (inte orimligt, tvärtom!) inför sitt inköp på x kr kan läsa och jämföra produkter i samma segment. eller c) både och... Det jag menar är att detta är en win-win. Om inte generalagent är intresserad av att låna ut sin produkt kommer det, i enlighet med min tes, slå tillbaka på dem själva i slutändan. Slutsatsen blir således att den tidning/magasin/websida(typ hamnen.se) eller motsvarande som är intresserad av att rota i detta torde kunna göra detta utan risk för att behöva hoppa i livbåten (hö hö).
  13. Våtslipa borde fungera fint en liten film: Och här är själva prodkten, säljs på ex. Watski: http://www.watski.se/Polerkoncept-Marine-11ep8
  14. Spännande projetkt! Alltid intressant att följa renoveringar. Fortsätt med mycket bilder och info! Lycka till
  15. Slå en signal till Albinhallen, dem kan säkert hjälpa dig http://www.albinhallen.com/index.html
  16. Mycket klokt perspektiv. Det svåra i mitt inlägg var att definera slitna segel. Min förra båt hade en gammal, (mycket gammal) mylar genua. Den såg ut som skit rent ut sagt, men stod riktigt fint upp till 4 m/s. Sliten som få, men tillräckligt bra. Och min kamrat med sin Misil II:a har segel som i min värld är slitna, dessa har dock inte en tillstymelse till att gå sönder. Ändock slitna, men funktionsdugliga. Farsgubben uppgraderade genuan på sin B31:a förra våren, och är idel lyrisk, vilken känsla mycket mera lättseglat osv. Så jag håller verkligen med dig om fördelarna. Precis som du skriver så om priset är rätt kan det vara ok ändå. Och den där (hissnande hehe) känslan!! Mmm, något alla seglar borde få uppleva. Ett bra tips till TS kanske?
  17. Lite tankar om äldre segel: Sålänge dem är användbara (läs ej sönderblåsta, hål eller motsvarande) kanske de duger alldelles utmärkt att använda till det som NI ska använda båten till? Kanske till och med kan vara en fördel den första säsongen att ha slit och släng segel som ni inte behöver vara så rädda om, eventuella misstag blir då inte kostsamma på samma sätt som om seglen vore nyare. Jag har tillexempel valt att segla så mycket som möjligt med de gamla seglen jag fick med till min Safir, givetvis för att jag inte vill slita på det nya stället men också för att jag ska lära mig att hantera båten, i alla vindar. En god vänn till mig, helt utan segelvana, köpte sig en Misil II i höstas, seglen är säkert från 80-talet men dem duger alldelles utmärkt för honom. Personligen tycker jag det är roligare att köpa nya segel till en segelbåt än att behöva investera i en ny motor till samma segelbåt. Det känns liksom bätre att uppgradera the main machine. Och utombordaren på den där Maxin verkade ju vara i prima skick som någon nämde ovan. lite riktpriser om ni skulle vilja uppgradera efter en säsong eller två: http://www.boding.se/priser/modell/maxi-77/ (rabatt på hösten brukar dessutom vara standard hos segelmakarna) Min uppfattning är att fördelen med lite nya segel ger en mer lättseglad båt, hur menar jag nu? Jo, generellt så har ju ett nyare segel bättre form och styrka, den genererar bättre fart och höjdtagningsförmåga, helt enkelt bättre seglingegenskaper. (slår kanske in en öppen dörr här...) Jag tycker ni ska titta på båten, det är ju nära till Nacka! Berätta om era planer, säljaren ser säkert möjligheten till att sprida seglingskulturen vidare, och nu blir det ju eran ögonsten! Första båten är ju alltid något speciellt tror jag. Oavsett vilken båt ni väljer så tycker jag det är en skitkul idé att köpa båt i er ålder! All heder åt era frågor, det är helt rätt att fråga det man funderar på. Lycka till!
  18. Jag har använt Biltemas Label off för att ta bort dekaler. Mina erfarenheter: - Nej, själva dekalen lossnade inte av Label off, det var ett ihärdigt petande medels värmepistol som var framgångsreceptet. - Och Ja, klisterresterna däremot försvann mkt effektivt med label off, där det var som värst krävdes dock mer än en behandling. - Tålamod, klisterdekalsbortagning kan vara bland de tråkigaste som finns... Anledningen till att jag använde Label off var att den är mild mot resten av båten, ville inte riskera att förstöra lacken (min båt är lackad, ej gelcoat). Slutsats: För mig funkade värmepistol + Label off mycket bra, mina förutsättningar var dock lackad båt med dekaler som suttit i 4 år. Ett tålamodskrävande jobb där jag valde att lägga mer tid men med en mindre risk för skador.
  19. Jag vill också slå ett slag för Hallberg-Rassy Misil 2. En bekant till mig som är nybörjare (läs aldrig seglat förut) köpte sig en sådan för 25 000 i höstas. Jättefin båt med härlig kvalitetskänsla och fina detaljer. bra stuvutrymmen, Seglar förhållandevis bra, känns väldigt sjövärdig (enligt uppgift skall Misil II ägare ha seglat med sin båt till västindien och tillbaka). Helt klart mycket båt för pengarna och ett bra alternativ till Maxi 77 och Bellona.
  20. Biltemas Label Off Fungerar utmärkt för borttagning av klistermärken av den svårare sorten Länk! Såhär gjorde jag: 1. Värmepistol (börja lite svagare värme för att undvika skador) peta bort så mkt som går. 2. Mycket limrester kvar, på med Label off, låt verka och torka av, där det var som mest lim fick detta göras 2 ggr. 3. Polera med polish (eller rubbing och därefter polish om det blir tydliga färgavikelser där dekalerna suttit) 4. Vaxa. Klart!
×
×
  • Skapa nytt...