Gå till innehåll
fredag 08 november 2024

Torbjorn2000

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    56
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Torbjorn2000

  1. Hej! Nej inget som får bort det ordentligt. Dock ser det inte längre ut som på bilden. Efter hårdtvätt (ABNet bl a) och polering är det mindre. Skulle säkert gå att rubba och polera mer, men vill inte förstöra gelcoaten. Ska pröva lite av tipsen här i tråden (ättika, cillit bang), men jag tror inte det är smuts direkt som kan lösas upp, utan mer som missfärgningar.
  2. Tydligt schema! Det enda jag undrar över är solregulatorn på startsidan. Den laddar både startbatteri samt ger till smartpass? Hur bedömer den då vilken spänning batteriet har, eftersom smartpass är del av det. Men det kanske funkar bra. Tempsensorn ser ju rätt placerad ut. Det viktiga är väl att ha den i samma utrymme som batterierna, exakt var kan nog inte spela någon roll. (och när jag sa att man kanske borde fråga ctek och inte bara spekulera syftade jag på mig, det var ingen uppmaning till dig. Men bra att du gör det! Återkom gärna med vad de säger. )
  3. 13.8v för absorption eller om det var float-fasen är ju brukligt. Endast i bulk det ska vara 14.4 (gel).
  4. Ja att smartpass tillsammans med D250SA laddar batterierna effektivare från generatorn verkar ju klart. Men det som är lite oklart, från CTEKs sida, är just vad som händer när man förbrukar samtidigt som man laddar. Förstår laddaren det, eller krämar den på med höga volttal. Speciellt när förbrukningen är större än laddströmmen så den får ta lite från batteriet, vilken laddfas tror den den är i då? Man kanske borde fråga CTEK direkt istället för att spekulera. Hoppas dina nya batterier klarar sig bättre!
  5. Intressant uppsättning! Så landströmmen laddar förbrukarbanken via startbatteriet-> smartpass -> D250SA? Det låter smart, då går ju all laddning via den sistnämnda. Hur är förbrukarna kopplade, från Smartpassen eller direkt från förbrukarbatterierna? Det jag undrar är om Cteken har haft full kontroll på laddning och förbrukning, och då inte borde laddat fel (med för stark spänning). Annars kan jag tänka mig den laddar för mycket när man drar ur mycket direkt ur förbrukarna.
  6. Detta har jag också tänkt på, hur fungerar dessa smarta laddkurvor när det samtidigt förbrukas ur batteriet. Dock tänker jag att om man tar ut förbrukningen ur själva laddningen, t ex en solcellsregulator som har utgång för last, då borde den ju kunna ta med det i beräkningen? Vanliga 230v-laddare ska man i CTEK-uppsättningen (med 250DS + Smartpass) koppla direkt mot batteriet enligt dem, och då har de ju ingen chans att veta hur mycket som förbrukas. Dock kopplas generator och solcell till 250DS + Smartpass, och tar man ut förbrukningen där borde den fixa det.
  7. Kan det vara själva propellerbladen som är lite sneda och behöver hamras till? Det kan bli konstiga vibrationer och därmed oljud då...
  8. Ja den har jag misstänkt, men efter att ha läst manualen noggrant ska den funka bra. Framförallt har den inte utjämning. Det är ett non-name från Kina, men väldokumenterad! Tror det är samma som såldes på Erlandssons under märket Solarmare. http://www.chinasolarregulator.com/user-manual/MPPT-10-MPPT-20.pdf
  9. Nej ingen vinterurladdning. Solcellerna har puttrat på och hållit dem alerta. Och regulatorn har ingen utjämningsfuktion (rekond) som inte funkar med gel.. Det blir nästa drag! Tror inte jag hoppar på Lithium-tåget än...
  10. Ja de är sämre på att ge höga strömmar, så de passar inte för startmotor osv. Men skadar det batteriet eller blir det bara otillräckligt för startmotorn eller ankarspelet? Nej batterierna är fint stuvade under vattenlinjen nära skrovet så det ska vara max 20 grader en bra dag. Jag får nog utgå från dålig kvalitet på batterierna. Men vill se om jag missat något uppenbart innan jag slänger ut 7500 kr på en ny batteribank som försörs efter några år...
  11. Kan ett batteri ta skada av att man (försöker) ta ut mer ström än den kan leverera? När jag kör ankarspelet med motorn igång, så dras ström ur gel-batterierna. Har för mig (osäker) på att ankarspelat ska vara kopplat till startbatteriet, men så kanske det inte är. Eller är det skiljedioden som ändå kopplar ihop batteribankarna på något sätt. Bra tips med Tyskland! Kanske blir en beställning till nästa säsong!
  12. Tack, spänningen när de är uppladdade är det inget fel på. Precis som det ska vara. Men kapaciteten har minskat rejält.
  13. Jag har problem med att min batteribank med GEL-batterier har blivit dålig efter bara 3-4 år. Samma sak hände med banken innan, och jag försöker förstå vad vi har för fel i vår uppsättning och undrar om ni har något tips. (Batterier och hur man sköter dem har debatterats flitigt här och jag har läst igenom det mesta för att försöka förstå orsaken till mitt problem, men trots att jag numer tycker själv jag är batteriexpert har jag inte hittat något svar. ) Uppsättning Förbrukarbank på 3 GEL-batterier à 105 AH styck (3-4 år gammalt, ska hålla 10-15 år) Laddas via: Generatorn via skiljediod (så startbatteriet ska inte slås ihop till samma batteribank under laddning). Generatorn har också en sån gul kabel som känner av spänningen på förbrukarbanken. Spänningen ligger på 14.1 typ i början och sjunkar sen till 13.8-13.9 (kör max 1h åt gången) Solceller - MPTT-regulator som inte har speciellt GEL-inställning, men ska funka för "alla batterityper, inkl GEL". Spänningen ligger på 13.8V typ. Landström - Inställd för GEL, men används adrig mer än någon dag i sträck. Batterierna har ingen dokumentation hur de ska laddas, men GEL brukar vara 14.4v i bulk, sen 13.7-8 i absorpion och float. På vintern är batterierna uppladdade, kvar i båten och småladdas av solcellerna hela tiden, plus landström 1-2 ggr. Batterierna har blivit urladdade 1-2 ggr (inte helt, men så att lamporna flimrar när man kör vattenpumpen). Batterimonitor NASA BM-1 så jag har koll på spänning och hur mycket som laddar och dras ut Saker som kan skada batterier som jag funderat på Djupurladdning: Men GEL-batterier ska vara ganska tåliga mot djupurladdningar, och när det hände laddade vi upp inom några timmar. Överladdning: För mycket volt under för lång tid. Detta har inte hänt, snarare laddar solcellen med för låg spänning oftast Förvaring under vintern när de inte är fulla. Har inte hänt. Problemet Efter en natt ute (med fulladdade batterier) är de "tomma" (30-40% kvar) på morgonen. Då har vi använt max 40-50 AH. Den enda teori jag har är att batterierna är av dålig kvalitet. De är ett no-name-märke som kostade 1500 kr styck för 3-4 år sedan. Ett motsvarande AGM-batteri går på minst 2600 kr nu, och de GEL-batterier som finns är dyrare. Kan det finnas så stora skillnader i batterikvalitet att de håller 4 år istället för 10?
  14. Jag jämförde till slut min gelcoat mot färgproverna i Seaseas katalog och kom fram till att vi hade Jotun 3035, "benvit". Det har väl gulnat till sig en del under åren.
  15. Hej Jag tror att du skall försöka att bleka gelcoten. Det finns en produkt som heter Y10, det är en grön gele som du penslar på låter verka en stund därefter spola med vatten eller en blöt svamp det är allt du behöver göra, temperaturen bör vara 15grader eller uppåt. denna produkt är också alldeles utmärkt till all sorts missfärgning även rost. Gelcoten blir närmast som ny och skonsam mot densamma, kostar drygt en hundring. Produkten finns hos watski.Lycka till! Bengt! Tack för tipset, den ska jag pröva! I helgen prövade jag alkaliskt rengöringsmedel, Jif och även lite rubbing (med trasa) utan resultat.
  16. Hej! Är i samma situation som du, hittade du någon bra kulör som fungerade? /Orrskär 850, 85a
  17. Är det på halkskyddet? Sådana hade jag mycket av, visade sig vara mögel/alger som man fick ta bort manuellt en och en... Har också Orrskär 850, 85a!
  18. Tack för bra svar! Ska pröva först rengöra med JIF eller alkaliskt tvättmedel. Bra om det gick att få bort med rengöring bara. Ingen fara att köra högtryck på gelcoaten? Tror inte det är glasfibern under som skiner igenom. Som jag läste förra båtägaren så hade han ganska "mild" båtvård med lite nanovax bara. Ingen rubbing, och inte på delar som inte var skrovet. Återkommer med facit!
  19. På överbyggnaden på min båt, dvs all plast som inte är en del av skoivet, har jag till och från ganska mycket svarta prickar, ingrodd smuts. Jag pratar inte om mögelprickarna som hamnar på däcket, utan detta är på andra ställen som jag tror inte har blivit ordentligt underhållna. Vad tror ni det är? Ingrodd smuts? Oxidering? Smuts i porerna i gelcoaten? Har försökt tvätta rent det utan resultat. Har prövat nano-polish utan resultat. Nu tänkte jag ta tag i det på allvar och få bort det. Funkar klassisk rubbing och polering tror ni? Har lusläst forumen och sett tips om Abralon, klorin, ångtvätt mm. Men inte på ett sådant här exempel.
  20. Det är väldigt rörigt att förstå Navionics produkter och prismodell. Allt verkar vara en Produkt med Versaler. Typ vad är skillnaden mellan Navionics+, Navionics Updates och Freshest Data? (Vill inte ha svar ) I alla fall. Får känslan att man måste köpa en nytt kort varje år à 1200 kr för att kunna uppdatera till nya kartor. Och när året är slut måste man betala på nytt för att kunna få nya uppdateringar? Det är ju ganska dyrt jämfört med att ha en iPad med Eniro på Sjön...
  21. Det är ju ström i kontakten (12,8V), och det går utmärkt att koppla in annan utrustning. Därför har jag inte trott att det har med säkringarna att göra, eller kan det vara dem ändå? Är det alltså när du kopplar in själva USB-ladduttaget i ciggarettuttaget det går sönder? Innan du börjar ladda något? Men en vattenkokare funkar bra? Antingen är det fel på cigg-uttaget, någon kontakt som ligger fel, och ni har bara tur med vattenkokaren att den råkar träffa rätt. Men att USB-laddaren är lite annorlunda byggd och träffar felet och kanske drabbas av kortslutning. Eller så har ni dubbelotur med USB-uttaget! Min tanke med säkringen var bara att den kanske inte hinner lösa ut innan USB-laddaren går sönder. Men säkringen i sig är ingen felkälla menar jag.
  22. Hmm att ladda saker ska inte ta skada, den tar var den får. T ex vill en iPhone ha 1A men laddar snabbare med 2A. Däremot saker som verkligen kräver vissa watt kan ju göra att en säkring går. Kan det vara så, att proppen inte klarar så hög ström men säkringen gör det så proppen går sönder först?
  23. Batterierna låg inte i sig under vatten, men däremot en del kablar till den så det blev säkert kortslutning. Vad jag har hört då är att de ska visa mindre spänning fulladdade, t ex om några celler har gått sönder. Japp jag menar ge upp som att spänningen droppar dramatiskt. Men först efter en stund. Ungefär som att de tar slut mycket tidigare än vad man kunde hoppats. Det blir nog nya batterier ändå! Känns bara som man vill ha mer på fötterna innan man slungar ut med pengarna!
  24. Panel är en med automatisk (som kör på ASU) och manuell där man själv ställer in temperaturen. Lösningen många verkar köra på är just att köra i manuell, och sen byta till automatisk när man kör på motorn för att kicka igång max-laddning.
  25. Vi har tre Gel-batterier à 100Ah på vår förbrukningsbank som är ganska nya. Förra säsongen hade vi dock en incident där motorrummet vattenfylldes och det mesta eldrivna på motorn fick bytas. Verkstaden sa då att två av de tre batterierna hade blivit dåliga, men bytte dem inte. Språkförbistring ledde till att vi inte förstod vad det innebar. Nu undrar jag hur man vet att de är dåliga? När de är fulla har de en vilospänning på 13.1-13.3v (bara det är konstigt i och för sig). Vid användning går det bra till en viss punkt då spänningen sjunker drastiskt och de ger upp. Det kan handla om bara efter ett dygn med en ganska hungrig kyl. Dock 300Ah batterier kontra kyl som drar 5A max. Är det ett symptom på skadade gelbatterier, att de har bra vilospänning men tar slut snabbt?
×
×
  • Skapa nytt...