Jari_L
Medlemmar-
Innehålls Antal
100 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Jari_L
-
Tyvärr kan jag inte svara på det. Sålde båten samma år, påtalade detta för nya ägaren men hörde aldrig något mer från honom. Så hoppas ju att allt funkade som tänkt. Jag bytte stödlager o bälg innan jag sålde båten, inte knutkors som klarat sig bra.
-
Jag blir ju lite tveksam till att penta skulle ha tagit fram en kompressor som inte skulle kunna köras mer än en viss tid innan den brinner upp... Vi använder liknande kompressorer inom industrin för att skapa vakuum för materialtransport, dessa går dygnet runt 5 dagar i veckan. Uppskattar livslängd till ungefär 2-3 år innan de byts ut. Men visst, temp och mycket annat spelar såklart stor roll. Men de timmarna är man ju inte ens i närheten av med båten.. Vad är det som tar död på pentas kompressor i förtid i så fall?
-
Ja, känner också att ett trycklöst system känns bättre. Plus att de kärlen är väl betydligt större i volym vad jag kan förstå, vilket inte är någon nackdel. Speciellt när kretsen blir såpass liten med bara vvb och defroster till att börja med. Blir till att införskaffa ett nytt expansionskärl tror jag.🙄
-
Nu när jag börjar forska lite i vattenburen värme inser jag att det går att bygga på många olika sätt. Det som slog mig nu var att det expansionskärl jag har är för ett trycksatt system, alltså samma som på vilken bil som helst. Men finns tydligen för helt trycklöst system också.. Vilket är att föredra? Detta är expansionskärl och värmeväxlare jag har liggandes som jag tänkt bygga med.
-
Jag har bytt från plast till härdat glas på vår båt. Jag skar loss plastrutorna som jag lämnade hos vår lokala glasmästare, de i sin tur skickade dessa till fabriken som kopierade och skar ut dom i glas. Det bästa jag gjort, galet skönt att kunna tvätta rutorna ordentligt utan att det blir rosor i glaset.
-
Ja, det är ju tydligt att det går att bygga hur fina system som helst!!👍 Jag kommer nog göra som ni säger, köra på värmeväxlare och ett eget system för vattenvärmaren. Värmeväxlare och expansionskärl har jag redan som blivit över från ett annat projekt. Blir ju pump o några kulventiler jag måste komplettera med.
-
Hej. Tack för att ni delar era idéer o förslag!😀 Jag kommer alltså behålla luftvärmaren för att värma båten, vattenvärmaren blir enbart för varmvatten. Blir alltså dubbla värmare i båten. Men det bästa kanske är att sätta en värmeväxlare på värmeuttaget, så kretsen med beredare, värmare och defroster blir en egen. Plus en pump då såklart.. Förstod jag er rätt då?
-
Hej alla! Har i nuläget en eberspächer luftvärmare för att värma båten kalla vår och höstkvällar. Vilket fungerar utmärkt. Men det jag saknar är varmvatten efter någon dag i naturhamn efter att vv-beredaren är förbrukad på varmt vatten. Nu har jag köpt mig en vattenburen värmare för att köra varmvatten med. Så nu till frågan, hur lägger jag den i kylkretsen på motorn på bästa sätt? Egentligen är det ju inte motorn jag vill värma utan helt enkel få varmvatten. På bb motor har jag gångvärme och vv-beredare i serie på värmeuttaget. ( mellan vattenpump och termostathus) Kan jag koppla värmaren i samma krets tro? Eller tänker jag helt galet? Hoppas någon förstår min röriga frågeställning!!😉 // Jari
-
Oljebyte varje år.. inte för att oljan blivit dålig på något sett, utan enbart för att se så vatten inte kommit in...
-
Ali 604 har jag för mig aluminiumlisten heter...
-
När jag gjorde ny badbrygga köpte jag ny aluminiumlist till aktern. Den tog jag hem från lindemann (Tyskland) via vår lokala båttillbehörsbutik. Själva gummilisten köpte jag från kuntze, den som är tänkt för coronet båtar. Den passar perfekt i den aluminiumlisten.
-
Jag har också bytt exakt den typen av list som i första inlägget. Inga större bekymmer att peta i den nya när man värmt den lite. Jag bytte enbart för att jag ville ha en svart istället för en grön som satt original, den va inte vacker.
-
Jag tippar också på de där rören med o-ringar på som nämdes tidigare i tråden. Råkade också ut för det på en av mina 300:or när jag stod utomhus en vinter. I mitt fall var det tätningen mellan termostathus och avgaslimpa om jag inte minns fel.
-
Jag gillar absolut både sealine och galeon, men galeon 330 är svår att slå när det gäller att utnyttja ytorna. Det är ingen stor båt, men är betydligt rymligare än många båtar som är både 36 o 37 fot. Personligen gillar jag utseendet med snygga linjer på galeon, men det är ju självklart en smaksak.
-
Om jag inte minns fel skiljer det ungefär 40cm i längd på badbryggan. Den jag byggde är ganska lik originalet men typ 5 cm längre än vad den stora badbryggan är. Bifogar bild på före o efter.
- 21 svar
-
- 2
-
Jag tillhör de som älskar den amerikanska varianten att inte ha smala skarndäck att vingla på. Gäller då de lite mindre båtarna där du vinner massor med utrymme invändigt istället. Nackdelen är ju de regniga dagarna när man tvingas öppna mittrutan och kapell med en totalblöt båt som följd. Men får jag välja så tar jag hellre utrymmet än ett skarndäck.
-
Forbina är snåla på bränsle på grund av sin lätta vikt och platta skrov. Vad du väljer beror ju helt på vart du ska åka med båten, personligen tankar jag lite oftare o åker gött än att få ont i ryggen när jag är på sjön. Tycker absolut jeanneau håller samma kvalitet som de flesta nordiska båtar, även om tex princess är ett steg finare.. Men.. vänern, Vättern eller havet får man räkna med lite tuffare resa om du åker forbina. Men du åker billigare.. Svårt val faktiskt. Forbinas båtar är riktigt fina hursomhelst!
- 21 svar
-
- 1
-
Jag tror inte man märker någon större skillnad orkesmässigt mellan 285 eller 300hk. Men en D4 är säkerligen något snällare på bränsle då det är en modernare motor. 20 knop är lite för lite tycker jag för att komma upp ur sjön ordentligt, behövs allt upp mot 22-23. Vi har monterat zipwake i vinter så blir intressant att se om farten kan sänkas o båten fortfarande ligger bra i sjön.
- 21 svar
-
- 1
-
En sak att tänka på är kanske att den större badbryggan inte kom förrän från år 2005 eller något liknande. Det var något vi saknade efter ett par år när lilla ribben skulle med. För vår del blev det att bygga en förlängning i samma stil som originalet, går ju så klart men en hel del jobb.
- 21 svar
-
- 1
-
Vi har en prestige 36. Har haft den i 4 säsonger nu och har fungerat utmärkt. Vi är supernöjda med båten. Det vi gillar mest är bredden på den med väldigt breda skarndäck och trappa till fly. Passar bra då vi har barn. // Jari
- 21 svar
-
- 1
-
Jag har en prestige 36. Tyvärr råkade jag ta livet av min telefon igår så väldigt många bilder som jag inte kommer åt längre. Men hittade en man ser lite på, dock svårt att urskilja då allt är ganska mörkt.
-
Din första skiss är nästan identisk med hur mina öppningsbara rutor sitter. Hade bort alla profiler när jag bytte från plexiglas till härdat glas på vår båt. Dränering för vattnet är taget både i aluminiumlisten och filtlisten. Bifogar en bild, dålig sådan visserligen.
- 7 svar
-
- 1
-
Jag har förövrigt Kamd 300 motorer i min båt, typ samma motor fast med axlar. Lite lustigt att jag bara har ett rör in i kröken, det andra är pluggat. Där ska alltså allt vatten ut i avgaserna direkt uppe i kröken.
-
Ungefär så. Har själv inte haft pentadrev på någon av mina båtar så lite osäker. Tror det andra röret leder ut i samma som det andra längre ner, precis som du skrev när det blir mycket vatten. Kommer nog mer vatten ur skölden på högre varv just för att vattenmängden ökas. Så byt du krök så har du löst ditt problem skulle jag tro!:-)
-
Där ser man. Men ser ju faktiskt ut som själva ytan där klämman ska täta ser okej ut, så du kan nog ha klarat turbon från vatten. Droppande har nog kommit från sprickan i gjutgodset. Angående de två anslutningarna är det där sjövattnet från värmeväxlare blåser ut i avgasröret. Just för att det ska kyla röret. Den ena kommer från växlaren o det andra leder ut närmre drevet i avgasröret.