Gå till innehåll
onsdag 25 september 2024

Stoffs

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    45
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Stoffs

  1. Har exakt samma problem och har konstaterat (smakat) att det är saltvatten iaf... Jag har dock ytterst lite läckage (nån dl per timmas körning i marchfart). Antar att det bara är att torka av motorn med papper eller liknande efter att ha startat den för att se vart det blir blött...
  2. Jollen används för egen del till små upptäcksfärder och fisketurer när den stora båten ligger på plats vid klipporna eller liknande...
  3. Japp, det sitter fästen på badbryggan och ögglor på båten (kan fixa närbilder senare). Davit heter modellen och liknar den som visas här: http://www.fisheriessupply.com/weaver-industries-rbd100-snap-davit-kit-for-inflatable-boats
  4. Såhär sitter min gummijolle! Hur gör ni andra när ni lämnar båten och jollen i hemmahamnen, låser ni fast den på något sätt?
  5. Hej. Jag gav mig på samma projekt ganska nyligen i min båt... använde samma + och samma - som tidigare, samt att jag kopplade ihop Tänningen med +12V.... inget hände... Drog tillslut fram nya + och - kablar som var något tjockare, vilket gjorde att stereon hoppade igång med samma koppling som tidigare försök. Kan vara värt att testa....
  6. Jag får sms när havstulpanerna blommar... förträfflig tjänst, som dessutom är gratis! www.havstulpan.se
  7. Säkringen bör sitta innan brytaren... fick idag uppleva vad som händer (i mild form) om man inte gör det samt någon med tankevurpa ska koppla! (inte min båt och inte jag som kopplade) Kunde gått illa...
  8. Gillade verkligen iden med att båtklubben skulle vara lite som ett kollektivt varv! Det lät mysigt och behändigt! Själv är jag också nybliven båtägare (köpte i höstas), 28 år och bor i lägenhet med flickvän. Turligt nog har jag föräldrar med hus och tomt där båten kan stå samt att de så snällt hjälpt mig få bryggplats i deras båtklubb (där jag numera är medlem). Dessutom är båtlivet en ganska ny sak för mig, då jag inte spenderat mer tid än några veckor där ute sammanlagt under mina år! Perioden som passerat sedan inköp av båt kan summeras som lärorik - motorer och allt runtomkring är helt nytt för mig! Dock läser jag all info jag kommer över (där har denna sajt varit till stor nytta) och jag har många spännande projekt på gång!
  9. Lite nyfiken bara, men vad räknas som yngre inom båtlivet?
  10. Aha, trodde du menade att du slängde upp den på en lastbil för att få ned den
  11. Klart sevärd! Tack för tipset
  12. Vad kostade det att traila ned båten?
  13. Såhär såg min lösning ut för att få in glykolblandningen. Gick hur fint som hellst efter att ha tömt blocket på vatten innan bara. Började hälla strax innan motorn startades (var varmkörd innan med vattenslang).
  14. Kan inte annat än att hålla med! Hade hoppats på något av en korsning mellan Färjan, Ullared och Böda camping - men det där var mer en parodi på tidigare nämda som kändes skapad under 60-70 talet. EXTREMT tråkiga gliringar, påannonseringar (efter pausen får vi se BLA BLA äta en glass) och det generella upplägget - sälj idén till Kanal 5 så kanske vi får se något intressant iaf!
  15. Stoffs

    Båtbottentvätt

    Efter att ha gnuggat med både Båtshampoo, JIF och alla möjliga snälla rengöringsmedel så försvann det gula från vattenlinjen ändå inte! Letade i minnet efter lite tips som jag tidigare läst här på forumet och det som fastnade var just Sharkbite från Jula. Åkte därför och köpte mig en flaska i helgen och testade den lite kort under min timma vid båten (lät medlet verka några minuter bara). Sprayade och sköljde sedan av det efter ca 3-4 minuter och resultatet förvånade mig (se bilden)!
  16. Sea ray Service Center har blivit min favorit på kort tid! Riktigt kunnig och hjälpsam personal (Niklas). http://www.searayservicecenter.e-butik.se/ Lycka till!
  17. Runt minut 20 påbörjas denna konserveringsteknik med slangarna...
  18. Lite sent svar men tänkte bidra med lite inspiration åt de som bestämmer sig för att bygga egna bockar... än så länge står båtarna kvar iaf! Önskas fler bilder på dem för eget bygge så är det bara hojta!
  19. Sådär, idag blev det dränering av blocket för att sen spola igenom mer glykol i systemet (via spolmuff på drevet) då det visade sig att tidigare spolning i stort sätt bara gått genom limporna. Jag tog ett glykolprov på vattnet som kom ur blocket när jag tappade ur dem och fryspunkten på det var -12 grader, vilket kunde slutat riktigt illa! Efter kvällens spolning var fryspunkten -36 grader i blocket (tappade ut lite vatten för att prova) och det kan jag sova lugnare med :-) Passade även på att spray ned konserveringsolja i förgasaren... känns skönt med det gjort oxå! Tack för all hjälp, råd och tips - det är inte lätt att vara nybörjare!
  20. Så om jag hittar dräneringspluggen (gärna hjälp med vart jag hittar den) för blocket och även limporna - tömmer dem, så kan jag starta igång och suga in glykol direkt via drevet så ska allt vara lugnt? Då behöver jag inte varmköra? Slangteorin i mitt förra inlägg var det en ok metod?
  21. Tjenare Jocke, tack för ditt svar! När jag körde in glykolen använde jag mig av en spolmuff på drevet, körde först igenom lite kort med färskvatten innan jag kopplade på en slang med tratt och hällde i glykolen (50/50 blandning) istället. Tömde ej limpor och block på kylvatten innan! Är inne på att vi gjorde helt fel och att jag nu måste göra om konserveringen av motorn för att få in glykolblandningen i blocket - kan jag då göra på nedan sätt istället för att starta igång båten igen? Jag hade tänkt att lossa slangarna märkt 10, 12 och 13 på bilden uppe vid termostathuset (1 på bilden). Sänka ned dem så vattnet rinner ut i botten av båten, för att sen fylla på med 50/50 (vatten/glykol) i slangarna och sätta tillbaka dem. Fungerar detta och får jag då ur all vätska från blocket (som jag lär ha missat i första försöket)?
  22. Hallå! Det här blir första vintern då jag är med båt och undrar hur man vet om man har en Termostat som öppnas/stängs när båten är varmkörd? Jag har en Mercruiser 5,7l från 96 (sjövattenkyld) som jag missade att köra varm innan jag körde igenom glykolen - måste jag göra om detta nu? En till fundering jag har är vart jag hittar impellern för kylningen, sitter den på drevet? (alpha one) Vill byta den medan båten är på land... Tack på förhand!
  23. Njae, när jag ligger i Marschfart (22-23 knop) med båten så ska den sluka 1,5 liter distansen - så det är fullt normalt... det konstiga var att den lyckades förbruka det som jag tankade upp innan avfärd på ca 15 distans - men så går det väl när man vill maxa ut den några ggr Båten är en Bayliner 2355 med en Mercruiser 5,7 liters V8
  24. Tog första övernattningen i vår nya båt under helgen som var. Måste blivit något riktigt lurt med soppaförbrukningen då vi hällde i 40 liter samt att det måste vart ca 10-20 liter kvar i tanken och vi skulle göra en total resa på 22 distans. Halvvägs hem dog motorn, vilket resulterade i att vi låg och guppade mitt ute i farleden. Tankade i 5 liter soppa (reservdunken) och tog sikte mot Sollenkroka... vilket resulterade i att vi tog oss 3 distans till.... men det var 4 distans till Sollenkroka! Så där mitt i farleden låg vi igen, nu helt utan soppa! Som tur var hade vi sällskap och kunde bli bogserade in till bryggan där vi kunde tanka upp! Smått pinsamt...
×
×
  • Skapa nytt...