Grodhavsseglarn
Medlemmar-
Innehålls Antal
40 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Grodhavsseglarn
-
Svänghjulet gick att rör så solenoiden hade inte fastnat uppe. Jag tog en startkabel från batteri plus till nedre kontakten på startmotorn och då hoppade det igång. Jag provade även att sätta en skruvmejsel över reläts poler, då klickade det till men hopade inte igång. Då vred jag om den vanliga starten och allt var som vanligt igen ! Lite bensin på det så startade den hur bra som helst. Jag antar att relät hängt sig.
-
Det är en 60FE0 med seriernummer 6H2 S 100508 och ska var från 89
-
Hej, Jag har en Yamaha 60hp tvåtaktare från 89 som alltid startat plikttroget vid första försöket efter vintervilan. Så blev det inte i år. Det är helt dött då man vrider om tändningen trotts att batteriet är fulladdat, inte ens ett klick hörs. Jag är inte alls hemma på utombordare men har kommit så långt som att kolla att det finns spänning över startrelät och hittat en 10A glassäkring som var bränd i ellådan på motorn. Det är lika dött efter att säkringen har bytts. Vad kan vara fel? Vad kollar jag för att konstatera det? Jag fick lite "hjälp" med att bli sjösättningsklar och +/- blev förväxlade vid batterianslutning, men det det blev tillrättat innan startförsök.
-
Jag har vanlig marindiesel från sjömack. En liten del är nog kvar sen tankning från landmack i Ryssland. Skulke inte tro att rysk diesel är för ren...
-
Menar du på att det finns en tempbryatre att återdtälla inuti värmaren? Vid temperatur välharen finns ingen knapp
-
Hej Min dieselvärmare stänger av sig så fort den börjat leverera varmluft. Under start då ökar pumptickandet och fläkten, när värmen kommer så avtar tickandet och mycket snart slutar tickandet. Fläkten går en stund till. Värmaren återstartar inte trotts att termostaten står på max. Reglaget har ingen display så jag får ingen felkod. Jag kan inte hitta några skador på luftslangarna. Värmaren tar luft där den sitter utan slang. Jag ser ingen sot där avgaserna går ut. Vad kan vara fel?
-
Hej Jag vill komma åt bakom en stereohögtalare av märket VDO. Jag ser att själva högtalaren sitter med skruvar i träpanelen, men hur får jag bort frontengalret av metall. så att jag kommer åt skruvarna?
-
Jag är på väg mot Göteborg från Vänern. Jag förutsatte att man skulle kunna tanka när kanalen går genom Trollhättan. Men det verkar inte finnas någon sjömack någonstans efter vägen, inte ens i Göteborg. Hur får man tag i diesel?
-
Ska man då sätta en Schottly diod i serie på plus kabeln på varje solcell? Vad ska det vara för data på dioden? Första stället jaghittade som säljer dioder är Elfa. Dioden kostar bara några kronor men de vill ha 120 kr i frakt. Är det en sådan man ska ha? https://www.elfa.se/sv/schottky-diod-20-do-201ad-rnd-components-rnd-1n5820-at/p/30092904?q=*&filter_Buyable=1&filter_Category4=Småsignals+Schottky-dioder&filter_Category3=Dioder&page=8&origPos=8&origPageSize=50&simi=100.0
-
Om man googlar så finns det de som förordar seriekoppling. Men det kanske är när man har en dyrare regulator som omvandlar överspänning till mera ström ??
-
Hej, Jag har köpt en båt utrustad med en Solara SR135TL solcellsregulator och en 68W Solara panel från 2004. På nätet kan man läsa att regulatorn är av 3 stegs PWM-typ och klarar 140 Wp Module power, Solar power 90-350W max load current 8A. Jag är osäker på vilken spänning solcellen ger men såg något på nätet som pekar på 18.5V Jag råkar ha två solcellsenheter till som jag skulle vilja kunna koppla in i båten : Jag har en mobil 50W SUNWIND utvikbar grej med 6 små paneler, toppspänning: 18V. Max ström: 2,78A (Sea sea) Dessuttom har jag en Sunwind 50W monokristalin böjbar, toppspänning 17,6 V. Max ström 2,84 A. (Sea sea) Nu till frågan. Bör jag parlellkoppla alla 3 solcellerna till regulatorn eller seriekoppla? Såg något om att man måste sätt en diod på varje enhet om man parallellkopplar för att undvika att ström går bakvägen, Stämmer det ? Hur bör dessa var beskaffade och var får man tag i sådana?
-
TACK för bra svar
-
Tack för svar Jag har inte något extra metalföremål vid kompassen och är inte I något magnetiskt störningsområde. På plottern ligger kursverktorn stabilt fel medan autopiloten kör slalom. Efter att felet upptäcktes har jag sökt på nätet och hittade att det förkommit ett fabrikationsfel som yttrar sig på detta sätt. Jag monterade därför ur kretskortet S1 men kunde konstatera att den komponent som på visa enheter hamnat bakofram sitter rätt på mitt kort. Det finns ingen oxid I anslutningrana. Efter återmontage beter sig Autopiloten som innan, Anslutningsproblem till kretskortet verkas således inte vara orsaken heller. Att kalibrera om är väl det jag kan göra, men om det vore problemet så borde den väl inte bete sig hyfsat i bland- eller?
-
Tack för Squelchsvar! VHFen sitter 10 CM från AIS och allt annat hänger ihop I SeaTalk nätverk så jag förutsätter att det ska finnas tillgång till position. Jag har dock inte dubbel kollat att anslutningen verkligen är hel.
-
Jag gick för motor I lugn väder I Vänern och hade knappast 30 graders avdrift.
-
Hej Jag råkade köpa en båt med Silva S15 VHF.Det finns bara tryck-knappar och inget att skruva på. 1. Det brusar extremt mycket hur justerar jag bort det? 2. Det Står No Position på displayen. Det vore ju fiffigt om det gjorde det om man skulle behöva använda DCSnödknappen. Hur fixar jag det här?
-
Hej, Jag råkade köpa en segelbåt med Raymarin ST 6001 Autpilot från 2004. Den har S1-styrdator, linjär drift, roder givare och separat kompass. Ibland vill den köra slalom Kursvektorn på plottern visar ibland ca 30 grader fel, det växlar åt vilket håll felet är och ibland verkar den visa hyfsat rätt. Oftast styr autopiloten hyfsat rätt (samtidigt som plottern visar fel kurs), även om det skulle kunna vara bättre under de snälla förhållanden som varit. Hur får jag ordning på det här?
-
Tack för svar! Lite extra kul med svar från Ground Control som jag förstår seglar Najad 391. Jag hade tänkt mig att skaffa Najad från början men fick höra att de är tunga och svårhanterliga och är så hopplösa att få fart på att det inte är kul att segla. Det är bara när det blåser mer än kuling som man är nöjd med sin Najad hette det. Jag har sedan försökt att hitta något annat med rejält skrov som går genom vågorna och roder med skädda men som det ända är lite fart på. Det har inte gått så bra att hitta något som är i bra skick. Sen snubblade jag på en Oceanis och insåg att man får fin och mycket nyare båt för hälften av pengarna. Det är ju bra att ha pengar kvar i skeppskassan att segla för. Men är Oceanis sjöduglig?
-
Hej, Jag tänkte skaffa större båt och segla till medelhavet och kanske vidare. Jag har tidigare förfasat mig över massproduktionsbåtar men nu har jag fattat tycke för en Oceanis Clipper Performance 393 som är trevlig på insidan. Men hur går en sådan i sjön? Är det magplask efter varje större våg? Man kan läsa, bland annat i Curt Gelins 700 segelbåtar, att Oceanis är underriggade och tröga. Men om jag förstått det rätt så är det högre mast och mer segel på den som heter Performance.Men exakt vad skillnaden är har jag inte lyckats googla fram. Är de någon som vet och hur stor skillnad gör det? Vad ska man tro om kölinfästningen? Finns det något uppgraderingskitt för att byta till något kraftigare än de små brickorna direkt mot skrovet som kölbultarna sitter i. Sitter skotten kvar efter en en sväng över Atlanten och tillbaka? När man ser bilder från exotiska destinationer så är det väldigt ofta med en Oceanis i bild. Dom har ju tagit sig dit på något sätt så visst visst hopp om duglighet som långseglare borde finnas.
-
Jag har köpt en båt från västkusten som inte hade något sjövatten i köket. Nu har jag fixat detta och satt in en elpump med tryckvakt. Det funkar bra om man bara öppnar kranen minimalt, men så fort man öppnar kranen ordentligt så hostar den. Det kommer luft och sedan vatten som stänker rejält. Detta hade varit helt OK om det är första öppningen på säsongen och luft i systemet måste hitta ut, men detta upprepar sig hela tiden. Det verkar inte finnas några läckor för vatten ut / luft in. Vad kan vara fel? Hur åtgärdar jag?
-
Tack för goda råd! Jag ordnade en avdragare genom att skaffa 8 långa skruvar med mutter och återmontera växellådslocket. I hålet där axeln ska gå genom växellådslocket lade jag en tjock järnbricka. Med åtta muttrar att dra korsvis fick jag stor kraft utan det blev jobbigt att vrida runt muttrarna. Efter att ha sett brickan bågna så small det !. Godset i växellådslocket sprack. Innan dess hade jag provat att smäcka till med en hammare i centrum. Axeln sitter dock där den sitter. Vad gör jag nu? Är det dax för att massakera med vinkelslip eller offra något lämpligt till Neptun för att få turen att vända?
-
Oj, sprängskissen blev lite svårläst. Nytt försök
-
Jag har hittat en sprängskiss. Jag har bultat på axeln både uppifrån och nerifrån. Det som syns i yttre ringen uppifrån är änden av pinnbultarna (7). Dessa håller växelhuset mot innertaket, men muttrarna på insidan har jag fått loss. Jag hade tänkt mig att växelhuset då skulle glida av axeln nedåt, men växelhuset sitter fast på axeln, Jag har sprutat massor med rostlösande olja på alla upptänkliga ställen och det har fått verka i fler veckor. Jag har värmt både det ena och det andra och sprutat Biltemas rostspray med frysverkan på andra. Jag har fått loss allt uppifrån ner till lagret (25) som syns med röd kant i fotot. Jag hade hoppats på att kunna slå ner axeln efter detta men se det gick inte. Det ser ut att sitta en låsring (24) under lagret. Jag undrar om det kan vara den som hindrar att jag får ner axeln, eller snarare så är lagret fastkrympt på axeln. Jag funderar på att borra ur pinnbultarna uppifrån, men om låsringen/fastkrympt lager hindrar att axeln gå nedåt så lär det inte hjälpa att lossa däcksplattan från pinnbultarna. Kan det vara så att det som hindrar växelhuset från att glida av axeln är den rostiga ringen längst ner på axeln. Den är inte med i sprängskissen (förmodligen för att den är en del av växelhuset -vilket det inte är meningen att man man ska fippla med). Det går inte att få den rostiga ringen att spricka genom att slå med huggmejsel, förmodligen för att huset rör sig i sidled. Kan det hjälpa att köpa Biltemas avdragare 191127 och dra nedändan av axeln mot det stora lagret i växelhuset?
-
Nu har jag plockat bort alla möjliga delar, men har ännu inte fått bort ankarspelet. Det har gått åt en del av Bitemas rostlösande spray och en del viftande med varmluftspislot. Jag har slipat ur ett jack och försökt spräcka en rostig ring som sitter under lagret inne inuti växellådan utan framgång. Vad ska man hitta på nu?
-
Vad tror ni om att värma upp växelhuset. Jag överväger två varmluftspistoler. Skulle det hjälpa? Eller kan man rigga upp en avdragare som på trycker på axel och kränger av växelhuset? Jag vet dock inte hur man skulle fästa i växelhuset eller hur ett sådan verktyg skulle se ut eller var man får tag på ett sådant.