Davidius
Medlemmar-
Innehålls Antal
36 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Davidius
-
Vagnen är väl tänkt att dras efter en dragbil eller traktor, så den är väl längre totalt sett, inklusive dragstång? Funderar på vad du är orolig ska hända. Antar att den främsta risken med en kort vagn är att båten skulle tippa framåt eller bakåt. Fast båtens tyngd är koncentrerad till motorerna och de sitter nära båtens botten, om motorerna hamnar ungefär mitt över vagnen så borde ekipaget bli stabilt. Är dragstången ledad i höjdled eller fast? Med en fast dragstång så hålls balansen av dragfordonet, så jag antar att eftersom du är orolig så har vagnen du hittat en ledad dragstång. Så länge vagnen rör sig väldigt långsamt (10 km/h) på plan mark så tycker jag att det verkar orimligt att vagnen skulle välta framåt eller bakåt. Jag skulle vara mer orolig för att något går sönder på vagnen (sidostöd) så att båten trillar av vagnen...
-
Det finns ett annat sätt som vakterna ökar tryggheten. Första rundan i vår båtklubb kollar vi noga alla båtar och deras förtöjningar. Varje gång jag har varit vakt har det varit minst ett par båtar som haft något problem (fender som hoppat på fel sida Y-bom, lina som har nötts av, kapell som behöver stängas, båt utan självläns som behöver ösas, o s v).Vid allvarliga problem ska vi ringa till ägaren och varna. Jag tycker det känns skönt att veta att någon går förbi min båt varje kväll och kollar att förtöjningen är OK.
-
Jocke -- varför försöker du så ofta hitta fel hos andra? Får det dig att må bättre? Du verkar ha missat att WingaCabin = TS återkom med en fråga till, som antyder att min fundering var relevant: Är det något speciellt att tänka på när man målar ett drev?
-
TACK Selis, schysst att du tog dig tid att förklara alla detaljer. Hoppas att du förlåter att jag var grinig i morse, men då förstod jag inte din felbeskrivning. Nu förstår jag verkligen att du är frustrerad. Det du beskriver är ett konstigt mellanting, som inte verkar passa in varken som elfel eller bränslefel... Elfel -- Nej, varför dyker det då upp igen gradvis: När jag sedan drog ner till neutralen började den hacka och dog igen. Den gick sedan inte att starta helt utan hackade på kanske 2-3 cylindrar. Bränslet -- Nej, inget har fastnat i filtren utom lite vatten, bränslet är testat, bränslet är bytt. Det enda jag kan komma på är att varvet eller Volvopenta skulle ställa upp med en annan D4 bredvid och sedan flytta över en del i taget, från din motor till den fungerande motorn = flytta och byta ut en spridare, testköra, flytta över en styrbox, testköra, flytta över kablar, testa, köra den andra D4 med ditt bränsle, testa, och så vidare -- till slut har de flyttat över allt som får motorn att gå, men innan dess BORDE det vara en del som flyttas som gör att den andra D4-motorn lägger av. DÅ vet ni vilken del som orsakar felet.
-
Helt klart är gasol snabbare i starten än en keramisk häll som värms av en diesellåga. Det beror på att dieseln måste förvärmas innan den tänds, samt att det tar ett tag för värmen att gå upp igenom brännaren och glasytan. Fördelar med diesel är att avgaserna ventileras ut av en fläkt, medan avgaserna från gasolspis stiger mot taket inne i båten.
-
Om du har fått beläggning som inte går bort, så verkar det som att drevet behöver målas (så att du slipper beväxning nästa sommar). Och ska du måla drevet, så har jag lärt mig att för att färgen ska fästa så ska man slipa rent med våtslippapper.
-
Selis -- det är något som inte stämmer ihop hos dina inlägg i denna tråd. I det första beskriver du felet enbart det var något fel med spridarna... Några dagar senare gick den inte att starta igen. Men syftet med det inlägget verkar mest vara att klaga: Man struntar i oss. I det senaste påstår du istället att orsaken är Jag undrar om någon annan upplevt motsvarande driftstörning. Vilken då? Jo, där ger du ny info spridarna fastnade (3st) Hur då fastnade? VAR det smuts i bränslet så att de kletat ihop? Eller VAR det fel på elektroniken i spridaren? ELLER glapp i kablarna? Vilken driftstörning är det som du undrar om någon annan har haft? Det är också DU som nu påstår att felet är unikt -- så då har du ju redan svaret själv, unikt betyder att ingen annan har råkat ut för det.
-
Blev nyfiken och kollade beskrivningen: ...Genom att EasyTecs täckställning bygger på rör i ABS-komposit i 2-metersbitar, som sätts ihop till önskad längd, är den lätt att bära och transportera. Den patenterade täckställningen bygger på ett antal rör i specialplast som sätts ihop och skjuts in i en sydd kanal på presenningen. I för och akter sätts S-krokar fast. När man sedan trär på röret med presenning på S-krokarna skapas en bågformad täckning, som sedan enkelt fixeras i sidled, när man spänner fast presenningen runt båten... = mellanting mellan tält och täckställning. = jag blir skeptisk till hållbarheten, en ställning i aluminium ska väl hålla i 20 år minst, men ABS-plast, hur mår den när solen har legat på några vårar? = du är fast att köpa deras press, som har de sydda kanalerna. = S-krokarna belastas väldigt hårt, om jag fattar rätt. Tänk dig att det blåser 20 sekundmeter i november, hur stor kraft blir det då som drar i krokarna och vad på båten sätter du fast krokarna i? Fram går det väl bra (pollare) men vid utombordaren bak? spänner fast runt båten -- blir tätt. Men det jag lärt mig är att det är viktigt med luftcirkulation på hösten, så att båten hinner torka innan vintern. Fast det problemet finns väl inte med en alu-båt som Anytec förstås.
-
Om båten tidigare har gått fortare och med högre varv, så kan det ju vara skitig botten eller något fel på själva motorn. Men jag tolkade frågan som att båten alltid gått max 19 knop och 3000 varv, eller åtminstone hela sommaren. Annars borde väl frågan vara Varför går min båt mycket långsammare?
-
Har fått hjälp för några år sedan av ett båtsnickeri med lokaler i Pampas Marina, de verkade duktiga. Men det finns många små firmor, även de som bygger vanliga bord, www.snickis.se har fixat vårt köksbord.
-
Fascinerande läsning. Jag tycker att utgångspunkten för denna diskussion om en dieselmotor som varvet behövde 105 dagar för att fixa är just att det är en diesel. Det jag lärt mig är att det som är fantastiskt med Rudolf Diesels uppfinning är just att konstruktionen är så enkel och därför är den så driftsäker. Högt tryck gör att bränslet självantänder, så därför behövs bara att motorn roterar och bränsle sprutas in, så fortsätter motorn att gå. Så hur kan felet vara svårt att hitta? det varit något fel på spridarna -- jag tycker detta verkar orimligt. D4 har 4 cylindrar och det sitter datorstyrda insprutningsmunstycken på varje cylinder = 4 spridare. Du skriver att motorn tidigare fungerat helt utan problem, men sedan plötsligt startar den inte alls? Då skulle det ha blivit fel på alla 4 spridare samtidigt? Smuts i bränslet vore logiskt, det skulle täppa till bränslefilter och/eller spridare. Men du skriver att de har testat bränslet och inte hittat något fel. Fel på batteri eller startmotor vore möjligt, men det skulle varvet ha upptäckt direkt. Återstår fel på datorerna eller kablarna, fel i elektroniken. Du skriver att varvet testat att byta ut en styrbox trots att den inte gav någon felkod. Men att varvet påstår att det inte är något fel på elektroniken. Tro dem inte är mitt tips, håller med de andra som skrivit att det är den mest rimliga förklaringen som finns kvar. Ring runt och leta efter varv som har någon som är duktig på VPs dieseldatorer, be dem kolla alla kablar, hela elektroniken. Motorn är från 2005 skriver du, så den är 7 år gammal. Jämför med en 7 år gammal bil med problem med elektroniken -- valet är väl ganska enkelt: skrota bilen eller betala för att få ny elektronik. Då hjälper det inte att gnälla t ex Mercedes borde skicka hit en tekniker som gratis fixar min bil. Ursäkta att jag är hård, men det är din båt och du måste betala ett varv som klarar att fixa så att dieselmotorn går.
-
Bra tips med gummikork, det minns jag att mina föräldrar hade men har inte tänkt på det som alternativ förrän nu.
-
Verkar som att detta blivit en tråd för de som ogillar Volvopenta. Själv drog jag mina slutsatser från några motortest jag läste i båttidningar, som jämför motorerna och drevens egenskaper och prestanda (inte bara toppfart och förbrukning är intressant för mig, utan även hur tysta de är och acceleration). Såklart finns det några ägare som har råkat ut för problem, det finns det alltid även när det gäller bilar eller mobiltelefoner som de flesta ägare är väldigt nöjda med. Men det verkar konstigt att välja med utgångspunkten att man kommer att vara en i den lilla gruppen som får ovanliga problem. Vettigare att, som sagt, kolla hur nära man har till auktoriserat varv för service och sedan räkna med att man tillhör majoriteten, där service är en årlig rutin och motorn går utan problem där emellan. Det måste vara det normala för alla dieselmotorer som är mindre än 20 år gamla (åtminstone i fritidsbåtar, som används så få timmar per år).
-
Beror väl på vad du ska ha båten till och i vilka vatten du tänker köra med den? Båten är som den är, men vad som är bra eller dåligt beror på dina behov.
-
45 hk är ganska lite till en såpass stor båt, så det stämmer att motorn får jobba hårt. Men propellern verkar helt fel tycker jag. Stigningen (pitch?) är som växeln på en bil, den avgör hur många varv proppen snurrar per meter vatten. Och vid 3000 varv får du inte ut full effekt från motorn utan kanske bara 30 hk, plus att motorn får jobba för hårt vid det varvet och slits mer. Alltså borde du byta till en propeller med lägre stigning (lägre växel). Bäst att fråga en firma som säljer propellrar, fråga så att du får bytesrätt och kan testa tills du hittar en stigning som gör att du vid full gas kommer upp strax under motorns maxvarv. Diameter och antal blad spelar mindre roll. Men större diameter och/eller ett extra blad gör att du får lite bättre grepp i vattnet.
-
Såg diskussionen om trimplan i början av tråden. Tog ett tag att lära sig, tycker jag: 1) Min Aquador och de flesta andra har knapparna kopplade i kors = höger knapp styr vänster trimplan. Detta är för att knapparnas effekt då stämmer bättre med deras placering. 2) trycker jag i överkant på knapparna, så hissas de upp. Men det går långsamt, totalt tid från max uppe till max nere är 7 sekunder på land (i full fart kanske tiden påverkas, det vet jag inte). 3) det går fortare att komma upp i planing om trimplanen är nere. Och om båten är tungt lastad så gör det stor skillnad att trimplanen är nere, då kommer båten upp i fart klart snabbare. Jag undrar om inte Jonas tryckte trimplanen åt fel håll när han testade i början (citatet ovan).
-
Jag har inte fäst skivor på just en Yamarin, men helt säkert måste du skruva också. Bäst är väl att fråga de som har sålt teakdäcket till dig. Det borde finnas en instruktion i förpackningen? Fram skulle jag tro att däcket är någon typ av sandwich (annars skulle det bångna när du går på det) och alltså är tjockt nog. 1) Lagom långa skruvar. Det svåraste är att borra lagom djupt, du behöver ett tillbehör till borrmaskinen som stoppar på rätt nivå. 2) Viktigt att försänka hålen ordentligt, så att inte gelcoaten spricker. Viktigt också att borren är av exakt rätt storlek i förhållande till skruven. Och sedan lite Sika i varje hål, inte för mycket, då blir det nog väldigt trögt att skruva i skruven.
-
Det finns specialister på propellrar, de har nog kataloger kvar. Har själv fått bra hjälp av Propellertrim tror jag de hette (?), ligger iallfall på Långholmen i Stockholm.
-
Problemet verkar vara att du inte gillar din båtgranne: hans båt var full av bråte -- fru och 3 barn in i min båt -- han slarvat med typ allt -- inte var kontaktbara -- aldrig i livet jag hjälper Enklaste lösningen har du redan fått som förslag: byt till en annan båtplats. Meningen med tråden var iofs inte att snacka skit om en stackars oinvigd båtgranne, utan snarare en stilla undran om HT-båtarnas konstruktion... Ehh...? Eller kanske för att du insåg att jag och andra inte hade läst tråden om den hade haft som rubrik Min båtgranne är en slarver som jag aldrig i livet hjälper -- vad ska jag göra? Problemet med att din granne går på Y-bommen fattar jag inte. När det kommer in vågor från sidan mot din brygga, så att din båt gungar i sidled, då är väl betydligt större risk (vågor kan ju komma många gånger per dag, grannen kommer sällan) att dina fendrar flyger iväg, eller att Y-bommen nuddar din båt? Gissar att om du hade gillat din granne, då hade du aldrig brytt dig om ifall att han kliver på just din Y-bom. Då hade du aldrig startat denna tråd.
-
Hej Ola, Mitt startbatteri är på drygt 100 Ah (minns inte exakt). Tycker din beskrivning pekar på att ditt startbatteri är gammalt och behöver bytas. Om du väntar mindre än en minut mellan gångerna du använder bogproppen, så verkar det orimligt att det är bogpropellerns motor som repar sig (svalnar?). Däremot rimligt att startbatteriet hinner piggna till. Jag antar att båtmotorn är igång när du använder bogpropellern och när den går ned på lågt varv gissar jag att startbattteriet har tappat så mycket spänning att det bara är generatorns ström som driver bogpropeller. Senast ändrad av Davidius | 07 juni 2012 | 08:54
-
Finns många liknande trådar, med ungefär samma fråga. Svaret beror även på var ni tänker använda båten och hur långt ni kommer att ha till båtplatsen. Bor ni nära bryggan där båten ska ligga, så är mitt tips att börja med en lättskött ganska ny båt som passar för dagsutflykter och testa båtlivet. Det går att ta med tält, liggunderlag och sovsäckar (det gjorde vi i början). Hur gamla är barnen? För mindre barn tror jag att en liten WA är bra för dagsutflykter, då är det lätt att kliva ur båten framåt vid en strand eller brygga och det finns ett utrymme att sova eller värma sig i. Hur långt vill ni åka på utflykterna? Om det är mindre än en mil, så behöver båten inte vara snabb. Men vill ni t ex åka från Lidingö så att ni ser det riktiga havet och horisonten, och hinna hem igen på kvällen, då vill ni nog ha en snabb båt. Inombordare eller utombordare -- finns massor av trådar om detta. Köp en vanlig modell av ett välkänt märkte, så går den lätt att sälja igen. Trivs ni med båtlivet så vet ni efter några år mycket bättre vilken båt som passar er bäst.
-
Blåsorna kan nog fungera lite olika, men jag minns en som behövde luta åt rätt håll för att ventilen i den skulle täta. På den behövde jag pumpa bensinen uppåt för att den skulle fungera.
-
Verkar mer logiskt att Saltpeter menar Kalvskär, strax öster om Lågskär. Ligger nära en linje från Svenska Högarna till Mariehamn. Källskär är en liten ö i en större ögrupp, där heter huvudön Sommarön.
-
Det är knepigt att ge råd när du så direkt avfärdar de modeller som jag tycker verkar bäst i den storlek du efterlyser, givet att du vill ha taxidörr fram. Yamarin 59 HT är vad jag kan se en väldigt smart ritad båt om man har råd med den. Förstår inte vad du menar med kräver hög fart, för det klart att det går att köra långsamt? Crescent Gemini har ett plattare skrov (passar för lägre fart) men även det är dåligt... Menar du att du vill ha en klassisk 70-tals HT med liten köl (som går stadigare än moderna skrov i låg fart) så är väl lösningen enkel. Om jag förstår rätt så är anledningen till att du vill ha ny eller nästan ny båt att du inte vill riskera problem med en gammal motor. Alltså verkar det smartast att leta efter en gammal HT med nästan ny motor, om du vill ha en äldre typ av skrov. Då är det dock ovanligt med taxidörr fram, men några udda modeller finns om jag minns rätt.
-
Det är väl nästan alltid en part i giftemålet som är mer intresserad av båtpyssel, båtåkande och båtliv än den andre. Då tycker jag att det är rimligt och rättvist att man låter den minst intresserade välja så mycket som möjligt när man köper båten så att båten passar deras behov. För vi som är mest intresserade är ganska nöjda ändå... Kan vara som med lägenheter också. Om 2 personer ska bli sambo, så är det nog alltid lite knepigt om den ena flyttar hem till den andra. Det är lättare att båda är nöjda om man kan hitta en tredje lägenhet och båda flyttar dit tillsammans. Min fru och jag har köpt 3 båtar tillsammans och alla tre gångerna var det hon som valde modell. Första gången var det kajak, som jag surfade runt och letade -- hon valde den hon tyckte var snyggast. Andra gången var det en liten styrpulpet, hon valde den första vi provkörde. När vi köpte vår nuvarande båt hade hon om jag minns rätt 5 krav: hela familjen kan sova i båten, HT-tak, toalett med dörr, taxidörr fram, en stor badbrygga. Jag seglade mycket med min pappa när jag växte upp och hade gärna istället köpt en segelbåt. Men det är viktigare att hela familjen vill följa med ut -- och jag är ganska nöjd även med vår motorbåt (fast barnen växer, den börjar bli trång). Så hon fick så klart sina 5 krav. Senast ändrad av Davidius | 29 maj 2012 | 16:47