Tumregler för väder, med undantag för dem som gäller vindar, är sällan särskilt träffsäkra. Gränsen mellan en tumregel och en ren spådom kan vara hårfin. Det är också en missuppfattning att alla rim och talesätt om vädret kommer från Bondepraktikan. De flesta vädertecknen med sting och viss sanning kommer från den nordiska folkdiktningen ur en muntlig tradition. Ett av de äldsta vädermärken som faktiskt kan höjas upp till lite av en tumregel kommer ursprungligen från Bibeln (Matt. 16:2-3). "Om aftonen sägen I: Det bliver klart väder, ty himlen är röd, och om morgonen: Det bliver oväder idag ty himmelen är mulen och röd." Det finns flera moderna varianter på detta: "Aftonrodnad - vacker natt." "Morgonrodnad - skvätt i hatt." "Aftonrodnad har inget att sätta, men morgonrodnad ger en våt hätta." Färgen på solen vid dagens början och slut ger här information till jordbrukaren om det ska bli regn eller inte det närmaste dygnet.
De stora oceanernas seglande engelsmän är naturligtvis mer intresserade av vinden. Därav: "Red sun at night, sailers delight (glädje). Red sun in the morning, sailers take warning." Vädertecknen påtalar tydligt att kommande väder blir helt olika beroende på om det är soluppgången eller solnedgången som färgar himlen röd. En röd soluppgång ger regn och blåst, ett lågtryck är i faggorna, medan en röd solnedgång lovar fortsatt vackert väder, högtrycket ligger kvar. Att förklara sambandet rent meteorologiskt och fysiologiskt oklanderligt går inte vill jag påstå. Eftersom vädret här i Skandinavien under påverkan av Nordatlanten och Nordsjön inte beter sig likadant som på och kring Medelhavet med Nordafrikas och främre Orientens landmassor runt omkring. Långseglaren som färdas i passaderna tolkar himlens färger på ett tredje sätt. "När solen går ner i säck, så går den upp i en bäck." Det här vädertecknet talar om molnen och vädret vid dagens början och slut. Kombinerat med färgen på himlen kan spådomen bli lite mer träffsäker. Solens och månens färger berättar faktiskt en hel del om atmosfären. Det normala är att solen är röd då den går ner och orange eller gul då den går upp.
Och på dagen har himlen en blå ton. Det vita solljuset består egentligen av alla färger. Då solens strålar passerar en torr och varm atmosfär bryts det blå ljuset och sprids mer än det långvågiga röda ljuset. På dagen med solen högt på himlen går solstrålarna en kort väg genom atmosfären, vilket räcker för att bryta ut det blå ljuset, och vi uppfattar himlen som blå. Vid gryning och skymning då solen står lågt på himlen går solstrålarna en betydligt längre väg genom atmosfären. De blåaktiga färgerna har helt spritts bort av den yttre atmosfären och de okänsligare gula och röda färgerna med längre våglängder finns kvar. Solljuset sprids också olika beroende på luftpartiklarnas storlek. Små partiklar och luftens molekyler sprider främst det blå ljuset. Större partiklar som vattenånga och mindre vattendroppar (typiskt för ostadigt väder där lågtrycken står på tur) sprider solljustet alla kulörer lika mycket. Himlen får då en gråare färg och mot kvällningen inslag av gult. Går solen samtidigt ner i säck, då molnkanten alltså redan nått över horisonten, blir det lågtrycksväder.
Det blåser troligen upp redan under natten med moln och regn under större delen av nästföljande dag. Hur förklarar man då att en liknande grå och något gultonad morgonhimmel inte förebådar samma dåliga väder? Morgonhimlen ska snarare vara skarpt röd för att vädret ska genomgå en markant förändring under dagens gång enligt folktron. Att morgonsolen oftast är mer gul än röd skulle kunna förklaras med att under natten har de lägsta luftlagren kylts ner. Kyls luften ner ökar luftfuktigheten, vattenångan ökar och mindre vattendroppar kan fällas ut. Och i större partiklar och vattendroppar bryts ju alla kulörer lika mycket, med en viss övervikt för den gula färgen. I nästa krönika ska vi se om det kan ligga något i vädertecken som "Stor mångård betyder litet oväder. Liten mångård betyder stort oväder." Haloringen är ett välkänt tecken men det finns fler ljus- och spridningsfenomen på himlen som omtalas i vår folktro. Men glöm inte mantrat: "Inget vädertecken är bättre än en färsk väderprognos."
Text: Lage Larsson
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu