Det börjar bli dags att planera sommar semestern. Om några veckor vill chefen ha in dina semesterönskemål, kampen börjar om de mest attraktiva veckorna och inom kort kommer troligen även långtidsprognoserna att dyka upp i kvällspressen. Kloka gubbar och mer eller mindre seriösa institut kommer att tävla om allmänhetens förtroende. Vilka blir nu de finaste veckorna? Att pricka in sommarens bästa väderveckor kommer alltid att vara ett stort lotteri och har i synnerhet varit det på senare år. De senaste vintrarna har inte heller varit de förväntade, milt vid kusterna och även långt upp över landet. Vädret i juni, juli och augusti blir inte alltid det förväntade, men det är ändå på sommaren vi förväntas ta ut semestern. Nog skulle vi kunna förlänga båtsäsongen ytterligare utmed större delen av Sveriges kuster. Från mitten av april till en bra bit in i oktober kan man njuta av kortare turer, men båtarna bör då bli mer anpassade för tuffare tag. Båtar där finishen får stå tillbaka för funktionen. Visst kan april bjuda på allt från vinter till rena sommartemperaturer. Normalt ligger isarna kvar utmed stora delar av Norrlandskusterna.
I södra delarna av landet blir tendensen till mildare väder allt mer påtaglig, år efter år är det öppet vatten redan i april. Men vattnet är ändå kallt, vilket kräver ett extra säkerhetstänkande när man ger sig ut på sjön. Från mitten av april dyker det ofta upp perioder med dagstemperaturer på 15-20 plusgrader. Då kan det vara frost på båtdäcket under morgontimmarna. En frost som snart försvinner och då kan man lätta på klädseln och gå klädd endast i skjortan. Visst, det kan också snöa och vara dagstemperaturer på under fem grader. Det är en månad med stora kast, inte för inte finns begreppet "aprilväder". Maj är den vårmånad som kan bli riktigt, riktigt fin men som också kan bli en lång period av dimma och gråväder där vädret styrs av vindriktningen. Med vindar mellan sydost och sydväst kyler det kalla vattnet ner den varma och rätt fuktiga luften till en envis dimma. In över land kan solen bränna bort dimman medan den samtidigt i skärgården och till sjöss ligger kvar i dagar. Väst- eller nordvästvinden ger ljumma vindar som strömmar ut över skärgårdarna utmed Östersjön och kan ge ett underbart väder. Så är vi äntligen framme vid juni månad, den första av sommarmånaderna.
Det är den ljusaste och vissa år både den torraste och soligaste av alla sommarens månader. Ibland hinner det dock bli midsommar utan att det fina vädret anlänt och i stället har väderpessimismen hunnit breda ut sig. Blir det sedan en regnig och blåsig midsommar börjar det kännas riktigt jobbigt för de flesta. Juli är traditionellt sett den stora semestermånaden, men många har börjat skjuta över några semesterveckor till augusti månad. Det händer att juli helt regnar sönder så det är inte någon tokig idé. Att juli regnar sönder kan bli fallet om de polska lågtrycken tar över. Då blir det den svenska Öster sjökusten som får ta emot det mesta av det dåliga vädret. Då och då sker en förändring i slutet av juli, lågtrycken tappar kraft och från öster strömmar ryssvärmen in över oss. Vattentemperaturen når badbara värden på knappa veckan och det blir augusti som bjuder på sommarens fina väder.
Ibland kan inte "Lovisastormen" - några dagar i slutet av augusti med blåst från nordväst - knäcka sommaren. I stället rullar den varma årstiden in i september. Långsamt avklingande. Oktober tillhör faktiskt en av de torraste månaderna under året. Det är inte den blåsigaste perioden, den perioden ligger mer i slutet av året. Trots en och annan höststorm bjuder oktober på många fina dagar även om de är korta. Vill man försöka bilda sig en uppfattning om hur sommarens väder kommer att bli finns det ett par seriösa årstidsprognoser att tillgå. Dessa görs av IRI (Internationella forskningsinstitutet för klimatberäkningar) och Met Office (Engelska vädertjänsten). De har bägge en rätt likartad syn på det svenska vår- och försommarvädret. Temperaturen kommer enligt dem att bli något över den normala i landets södra hälft medan det i norr blir normala temperaturer. Något fuktigare förväntas vädret bli från norra Tyskland och upp över Götaland. Häpp! Där kom en typ av prognos i alla fall.
Text: Lage Larsson
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu