Gå till innehåll
söndag 01 december 2024
Gäst
Gäst

Vårrustning

  • Är du tuff nog att strunta i bottenmålningen? Bra, för utmärkta alternativ finns.

Är du tuff nog att strunta i bottenmålningen? Bra, för utmärkta alternativ finns.

Här har Båtnytt samlat smarta sätt att hålla båtbottnen fri från beväxning. Alternativ som inte är giftiga och som finns att tillgå på marknaden eller i städskåpet.

Förändring kan vara läskigt men också spännande, kul och nödvändigt. Var lite crazy, gör något nytt, våga ta steget och slipp slabbet med giftig bottenfärg. Det finns gott om bra alternativ som passar de flesta båtar och båtägare, den simkunnige, badkrukan, latmasken, snåljåpen och lyxputten.

Har du i alla år målat din båt med giftig bottenfärg kan det kännas tryggt att fortsätta med det men du utsätter både din omgivning och dig själv för risker. Och även om du använder tillåtna färger är det inte lätt alla gånger att göra rätt när de "giftfria" bottenfärgerna visar sig vara giftiga och kopparfärger plötsligt är tillbaka i Östersjön. Mer om vad som gäller på sidan 80.

Båtnytt har under 15 års tid struntat i att måla båtbottnen på redaktionsbåten och det har gått alldeles utmärkt. Ett eller ibland två besök per säsong på en bottentvätt bara och vi har sluppit ökad bränsleförbrukning och nedsatt manöverförmåga som annars är fallet om man låter havstulpaner, mossdjur och alger frodas.

På Västkusten är påväxten betydligt kraftigare än i Östersjön och beslutet att prova alternativ till de giftiga färgerna blir tuffare att ta. Men båttvättarna blir allt fler där, mycket tack vare statliga bidrag. I Västra Götalands län har ett 80-tal spolplattor börjat byggas.

Tvatta-for-hand-195x150.jpg

Rotborste

Absolut enklast och billigast är förstås att ta en rotborste, hoppa i plurret och tvätta båten själv. Det behöver bara göras ett par gånger på sommaren. Välj en solig dag och gör det till en kul grej. Badkrukor kan med fördel städsla grannens raska tonåring som inte lyckats få något sommarjobb. Ett par hundralappar och en halvtimme är vad som behövs för att få din båtbotten ren.

Det värsta gisslet, havstuplanerna, sätter sig fast under en begränsad tid, ofta i slutet av julibörjan av augusti (gäller Östersjön). Använd gratistjänsterna som stiftelsen Håll Sverige Rent och Informationscentralen för Egentliga Östersjön tillhandahåller, så får du ett SMS respektive e-post när det är dags att tvätta båten.

Scrubbis-Illustration-313x209.jpg

Scrubbis

Ny spännande borstskrapa för skrovrengöring. Man lägger båten långsides vid bryggan och tvättar båten längs densamma. Borstskrapan har en flytkraft på cirka två kilo vilket sägs göra den mycket enkel att skjuta in under båten och ner på köl och bulb.

Mannen bakom Scrubbis, Svante Bahrton, menar att det är betydligt lättare att få bort beväxning då båten ligger i sjön än då den tas upp och algerna klibbar ihop och att den mekaniska kraften är större än den i stora båttvättar.

Pris 890 kronor inklusive teleskopskaft via webshopen www.scrubbis.se Frakt om 120 kronor tillkommer, eller ingenting om man tar sig till hämtlagret i Spånga.

Spolplatta-0217-313x209.jpg

Spolplattor

Bästa sättet att undvika att gamla och nya synder sprids i naturen är att rengöra båten på en spolplatta med rening, där spolvattnet med färgresterna tas om hand.

Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och utreda miljöpåverkan från båttvättningsalternativ för fritidsbåtar. Man ska också ta fram riktlinjer och riktvärden som ska möjliggöra en samlad bedömning i kommunerna.

Uppdraget ska slutredovisas den 30 juni 2012, men en delrapport som kom den 31 december 2011 visar att det fortfarande läcker ut stora mängder miljöskadliga ämnen från fritidsbåtar. Men också att antalet spolplattor har ökat kraftigt och att Västsverige är bäst i klassen med en väntad flerdubbling inom några år. Till stor del sker det tack vare statliga LOVA-bidrag, lokala vattenvårdsprojekt, som fördelas från Havs- och vattenmyndigheten ut till länsstyrelserna.

MG_4281-313x209.jpg

Borsttvättar

En borsttvätt fungerar ungefär som en biltvätt men utan kemikalier. De stationära tvättarna klarar de flesta båtar, både segel- och motorbåtar. De är också försedda med en uppsamlingsbassäng som töms vid säsongens slut. Innehållet klassas som miljöfarligt avfall och ska tas omhand. Tvätten tar cirka 15 minuter och kostar 300500 kronor.

På mobila tvättar sitter borsttvätten på en trailer som man backar ner så att borstarna hamnar i vattnet och båten kan vinschas upp. Lämpar sig för båtar från 3,5 till 8 meter och 3 000 kilo. De mobila tvättarna saknar dock uppsamlingskärl och lämpar sig därför inte för båtar som målats med giftig bottenfärg.

Hitta närmaste båttvätt på www.hsr.se

Boatwasher

erbjuder fyra varianter av båttvättar: MS som tvättar både segel- och motorbåtar, M som tvättar endast motorbåtar, Float som flyter och förtöjs i brygga samt Fixed som monteras på flytande brygga.

Tvättarna klarar båtar på upp till 20 meters längd och 6 meters bredd. Djupgående 2,8 meter.

Info www.boatwasher.se

Rent under ab

utvecklar och säljer stationära och mobila båtbottentvättar. De kan i dag erbjuda två typer av stationära tvättar för motor- och segelbåtar upp till 12 respektive 16 meters längd, Bigwash 12 och Bigwash 16, samt en mobil tvätt för motorbåtar upp till 8 meter, Miniwash. Industrihydraulik i Östhammar tillverkar och vidareutvecklar båt­tvättarna.

Info www.rentunder.se

Duk-0023-313x176.jpg

Skrovskyddsduk

Ytterligare en enkel och relativt billig lösning. Man kör upp på duken som förtöjts i brygga, Y-bommar eller bojsänke. Duken flyter upp och sluter sig tätt runt skrovet så att där bildas en ogästvänlig miljö för påväxt. Duken finns nu även för segelbåtar.

Info www.cleanboatprotector.se

Ultravågor

Ultrasonic Antifouling System består av en sändare på insidan skrovet och en kompakt elektronikenhet. Ultraljudsvågor sänds ut runt skrov, roder, drev och propeller vilket gör att inga havstulpaner vill växa på skrovet. Pris för Ultrasonic Antifouling ULTRA 20 för båtar < 20 meter 19 850 kronor. Ultrasonic Antifouling ULTRA 10 för för båtar < 10 meter 11 995 kronor. Info www.vikingyachting.se

Havstulpan-o-mossdjur-313x235.jpg

Dags att tvätta!

I Östersjön går havstulpanerna från larvstadie till vuxenstadie under en period på en till två veckor per år. Det är då, när skalen är tunna, som du ska tvätta din båt för bästa resultat.

Håll Sverige Rent har en gratis SMS-tjänst, www.giftfrimiljo.nu som varnar när det dags.Du kan också få e-post genom Informationscentralen för Egentliga Östersjön, www.infobaltic.se. Eller använd dig av gratisappen som Båtmiljö.se just lanserat Havstulpanprojektet, ett samarbete mellan Skärgårdsstiftelsen, Informationscentralen för egentliga Östersjön och stiftelsen Håll Sverige Rent, har sedan starten 2001 undersökt och informerat om när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i Östersjön.

Under sommaren 2010 fanns 147 kontrollplattor ute från Umeå till Trelleborg.

Är du intresserad av att själv bli observatör i havstulpanprojektet sommaren 2012 kontakta anna.ehn@skargardsstiftelsen.se

Havstulpanvarning:

sms www.giftfrimiljo.nu

mail www.infobaltic.se

App www.batmiljo.se

Docky_3148-313x209.jpgDocky 1000, båtlyft som inte kräver el.

Lyft

Att förvara båten ovan vattnet har sina fördelar. Du behöver inte bottenmåla, undviker jobbiga svall och slipper vatteninträngning i skrovet. En båt som ligger i sjön hela säsongen kan öka sin vikt med 10 procent med ökad bränsleförbrukning som följd. Dessutom har du vinterförvaringen kirrad. Varianterna är många, allt från enkla trailers eller slipar till avancerade båthissar. Kostnaderna är också högst varierande.

Docky_3148-313x209.jpgDocky 1000, båtlyft som inte kräver el.

Docky 1000

Ny smart svensk båtlyft (bilden ovan) som inte kräver någon el, vinschen sköter du med handkraft. Kan ligga i med båten på året runt. Lyftkapacitet 1 000 kilo.

Pris 45 000 kronor, till och med april 39 900 kr.

Info www.dockymarin.se

Green-Brygglyft--313x250.jpg

Green Marine

Green Marine har båtliftar för de flesta fritidsbåtar, från svängbar lift för vattenskoter upp till mindre motorbåtar. Dessutom fasta liftar för segel- och motorbåtar upp till 20 ton.

Lyftkapacitet finns från två ton upp till 36 ton.

Båthissar är benämningen på de liftar som står på två vinklade ben och lyfter båten snett uppåt. Kan monteras på befintlig brygga, kaj eller bergsvägg. Finns i storlekar från 1 400 kilo till 13,6 ton.

Info www.greenmarine.se

PCM-cobalt_i_lyft-313x235.jpg

Sunstream

Sunstreams hydrauliska lyftar Dock Jock, Minilift och Sunlift finns för båtar med maxvikt från 450 till 12 000 kilo.

Floatlift är en pontonlyft som förtöjs vid brygga. Klarar båtar upp till 5 897 kilo.

Årets nyhet Sunport är avsedd för vattenskotrar.

Info www.pcm-marin.se

Jetdock-5489-313x209.jpg

Jet Dock

Flytande brygga som kan ligga i året om. Jet Dock fungerar som en ramp och är uppbyggd av kuber i kraftfull plast. Man använder båtens motor för att köra ombord. Bryggans flytkraft höjer båten ur vattnet tills den står torrt. När man ska ut igen så är det bara att lägga i backen. Kan byggas för båtar upp till 55 fot och 18 ton och fungerar även för katamaraner, pontonplan och vattenskotrar. Jet Dock kräver ingen brygga utan kan förankras med ett par rör som slås ner i sjöbotten. Pris för brygga till en 23-fotsbåt cirka 70 000 kronor.

Info www.catchrelax.se klicka på Shop.

Bender-Stockholm-313x209.jpg

Bender Marine

Levererar produkter från Boat Lift US Inc till hela Skandinavien. Finns till båtar på 200 till 24 500 kilo.

Info www.bendermarine.se

Bryggkompaniet

Säljer flytande båtliften HydroHoist från USA. Båtliften kan ligga i året om och funkar således också som vinterförvaring. Finns i flera varianter för båtar upp till 47 fot och 14 500 kilo. Info www.bryggkompaniet.se




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...