Gå till innehåll
tisdag 25 februari 2025
Gäst
Gäst

Stort lugn på stormig ö - Stora Karlsö

13 000 sillgrisslor kan inte ha fel, det är något alldeles särskilt med Stora Karlsö. Båtnytt har besökt Sveriges näst torraste plats och världens näst äldsta naturskyddsområde.

e två Karlsöarna ligger utkastade som två jättelika varpor utanför Gotlands västsida. De branta klipporna och den karga naturen ger dem ett exotiskt och dramatiskt utseende. Stora Karlsö är den enda av Karlsöarna som har en gästhamn. Det går visserligen att lägga till tillfälligt vid en enkel brygga vid Lilla Karlsö, men det rekommenderas inte annat än för kortare dagsbesök vid gott väder. Angöringen till Stora Karlsö är enkel. Håll kurs 212° mot bryggan på nordsidan och se upp för revet om styrbord. Lägg till vid bryggans västsida, den östra sidan är för turbåten från Klintehamn. Bara två tre båtar ryms i rad vid bryggan, sedan får man förtöja långsides utanför varandra, men det är sällan någon stor trängsel. 2006 var det som mest 7 båtar i hamn samtidigt.

300 boende

I Norderhamn, där bryggan ligger, har det varit mänsklig aktivitet sedan stenåldern. I dag är det gravarna från järnåldern och hus från 1900-talet som syns mest. Under 1800-talet fanns det cirka 60 fiskebodar för husbehovsfiskande bönder. Under fiskesäsongen bodde upp till 300 personer här, men under andra halvan av 1800-talet dog fiskeläget ut eftersom bönderna specialiserade sig mer på jordbruket, samtidigt som en yrkesfiskarkår växte fram. I dag finns bara två av husen kvar. Vid Norderhamn ligger restaurangen och ett litet museum som skildrar öns historia och djur- och växtliv. Här finns också toaletterna. Restaurangen serverar frukost, lunch och middag. Menyn är begränsad till ett par rätter och middagen är i bufféform. Det är vällagat och priserna är anständiga, men den som väntar sig en gourmetkrog blir besviken. Men läget är fantastiskt och utsikten svårslagen.

Jägare köpte ön

Under andra halvan av 1800-talet hotades fågellivet på Stora Karlsö av rovjakt och äggplockning av besökande gotlänningar. I slutet av 1800- talet var antalet sillgrisslor nere i 20-30 par. År 1880 bildades Karlsö Jagt- och Naturskyddsförening AB, som successivt köpte upp marklotterna och 1887 ägde hela ön. Målet var att skydda fågellivet och andra naturvärden. Karlsöarna hade betats av får ända sedan yngre stenåldern (ca 4000 f Kr ) och varit viktiga för orkidéängarna som är ett av öns kännemärken. För att få in pengar till naturskyddet startade man en adelsklubb. Och ingen adelsklubb utan jakt, alltså placerade man in hare för detta ändamål. För att det skulle bli mer sport att hitta hararna stoppade man fårbetet så att träd och buskar skulle kunna växa upp. Efter hundra år var ön närmast igenvuxen av enbuskar, weiksel och slån. 1995, efter 108 år av igenväxning, påbörjades ett röjningsarbete och fåren släpptes åter ut på bete. Tack vare det kan vi i dag åter njuta av ängarna med orkidéer och andra blommor som gynnas av bete.

Guidad tur

Passa på att gå en guidad tur runt ön. Det ingår i landstigningsavgiften och du får under en 2,5 timmar lång vacker promenad Stora Karlsös hela historia, djur- och växtliv serverad. Allt från stenåldersgrottan Stora förvar, där arkeologer spekulerat i om det bodde kannibaler, via de betade ängarna med sin unika flora till fyren ovanför fågelberget. Vissa kvällar görs också guidade turer upp i fyren. Passa gärna på att fråga om det är någon guidning när du ringer tillsynsmannen för att begära tillstånd att komma iland. Stora Karlsö är en fantastisk ö att bara vara på. Många är de som bara tänkt sig en övernattning men som sedan blir kvar i dagar. Bada i Hienviken, sitt på klippkanten och se solen gå ner i havet eller packa picknickkorgen och sätt dig i fårhagen på sydsidan och titta ut över havet. Kommer du efter den 15 augusti, då fågelskyddet släpps, kan du också vandra längs stränderna nedanför klinten. På Karlsö söker man naturen och lugnet, vill du ha krogliv är det bättre att sätta kurs mot Visby.

Stanna över natten

Du som tänker åka turbåt ut till ön, stanna över natten. Det är något alldeles speciellt att vara kvar på ön på kvällen och se solen gå ner i havet, vare sig du bor uppe i fyren eller nere i Hien. Boendet håller god vandrarhemsstandard. Turbåten från Klintehamn tar cirka 30 minuter. De som en gång har besökt Stora Karlsö kommer tillbaka. Bevekelsegrunderna kan vara olika, orkidéfantasterna kommer i slutet av maj, de som vill se sillgrissleungarna kasta sig ut från klippkanterna kommer i slutet av juni och vi andra som bara vill njuta av det fantastiska landskapet kommer när som helst på året. Ja, så var det det där med näst äldst och torrast. Yosemite National Park var först bland nationalparkerna och Sveriges allra regnfattigaste plats är Abisko. Men näst bäst kan ibland också vara fantastiskt.

Fakta

Hamnen:

N 57 17,41 E 58,25

Platser:

Max 8-10.

Förtöjning:

Långsides på bryggans västra sida.

Djup:

2,5-1,5 meter.

Besvärande vindar:

NO och NV.

Sjökort:

73.

Pris:

50 kr/båt + 50 kr per person i landstigningsavgift.

Service:

El (25 kr), wc. (Dricksvatten är bristvara, max 10 liter.)

Föranmälan:

Anmälan till tillsynsman måste göras innan man lägger till, telefon 0703 23 72 40. Då kan man också få reda på hur fullt det är vid bryggan.

Övrigt:

Gränsen för naturreservatet går 500 meter ut i vattnet. Fågelskyddsområde längs stränderna (med vissa undantag) 15/3-15/8.

Mera information finns på storakarlso.se




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...