Gå till innehåll
lördag 22 februari 2025
Gäst
Gäst

Stor-Räbben i Piteås skärgård

Längst ut i Piteås grunda skärgård ligger Stor-Räbben med sitt gamla fiskesamhälle och Anders Celsius vattenståndsmärken.

Hamnen angörs från söder och det kan vara ett äventyrligt företag om sydvinden är stark. En enslinje, och numera också prickar, för kusligt nära bränningar om babord och styrbord. Uppgrundningen får sjön att resa sig brant, och då gäller det att hålla kursen i surfningarna. Vid årets besök är sjön beskedlig, ändå fordras det en del övertalning för att få besättningen entusiastisk inför ännu ett besök på Räbben. Tidigare surfningar i det grunda faret lever kvar i minnet.

 

Väl inne i hamnen upplever vi den omvittnade norrbottniska gästfriheten. Intresseföreningens bastu är uppeldad och det är bara att kliva in och låta 110 grader värma frusna lemmar. Vi välkomnas sedan in i några av fiskestugorna. De är som regel pietetsfullt bevarade och utan moderna bekvämligheter. Bara solcellerna vittnar om att vi befinner oss på 2000-talet.

 

Redan under 500-talet beboddes ön säsongsvis av säljägare som levde i enkla bostäder av klappersten. Spår av husgrunderna syns än i dag. Så småningom kom fisket att dominera över säljakten. På 1800-talet var Stor-Räbben det största fiskeläget i hela Norrbotten. Människorna på Räbben är stolta över öns långa historia och har satt upp förklarande skyltar på strategiska platser. Besökaren får exempelvis lära sig hur man impregnerade sina nät, hur den släta Rinnarhällan slet upp byxbakarna på öns ungar eftersom de använde den som en rutschkana och hur man vid båken på öns högsta punkt tände en stor fotogenlykta för att vägleda fiskarnas hemfärd under mörka stormnätter. Förr syntes båken vida omkring, men klimatförändringarna har medfört att vegetationen tilltar från år till år och i dag ser sjöfararen bara båkens översta del över den omgivande skogen. Nu växer det också gräs och mossa på mark som förr var täckt av sand. Öborna klagar på utvecklingen: "det ska vara sand och spångar mellan de små fiskestugorna och här ska inga förhatliga gräsklippare störa friden".

 

Celsius vattenståndsmärken

I väster förenar ett långsmalt näs huvudön med fiskeläget Svarthällan. Näset var förr en upplevelse som förde tankarna till Skagen, men är i dag grusigt och stenigt. Vinterns svåra storm och extrema högvatten spolade ut mycket av sanden i den grunda bukten. Där ligger den och väntar på att spolas upp på stranden igen. Som så många andra öar i denna skärgård består Räbben av hällmarker och moränåsar. Ön har också välutvecklade lövstrandskogar, frodiga kärr, sandstränder, blockstränder och vackra strandängar.

 

Det är bara ett kosmiskt andetag sedan inlandsisen släppte sitt tryckande grepp om dessa trakter och man kan överallt se hur isen påverkat landskapet. Vid sydöstra udden finns den så kallade Nummerhällan. Där lät Anders Celsius hugga in vattenståndsmärken. Det äldsta är från 1750 och det medför att Nummerhällan är världens äldsta serie vattenståndsmärken. Tack vare Nummerhällan och andra vattenståndsserier kunde teorin om landhöjningen verifieras på slutet av 1800-talet.

 

Numera ligger hela Nummerhällan på torra land. Landhöjning här sker med hissnande en centimeter per år. Faret in till fiskehamnen håller i dag 1,5 meters djup vid normalvatten. Så den som seglar med djup köl bör inte vänta för länge med sitt besök på Stor-Räbben.

 

Stor-Räbben

Läge: Ca 14 M SO om Piteå.

Hamn: Avgift 0 kr, max djup 1,5 m, färskvatten och toalett.

Sevärt: Fiskesamhället, båken, Nummerhällan -världens äldsta serie vattenståndsmärken.

 

Text & Foto: Bo Öhlén




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...