Gå till innehåll
onsdag 11 december 2024
Gäst
Gäst

Simrad NSS - blixtsnabb med dubbelkommando

Pekskärmarna har varit med i några år i marina navigatorer nu. På mässorna för tre-fyra år sedan var det många som var skeptiska till pekskärm i båten. Speciellt de tillverkare som inte hade börjat använda tekniken själva.

Man sköt in sig på att pekskärmar blev värdelösa så fort det kommer vatten på dem (det stämmer inte) och att det är lättare att peka fel på en skärm än med en knapp (det kan jag hålla med om).

I dag har de flesta tillverkare navigatorer med pekskärm, men fortfarande tvekar vissa att gå över helt till pekskärm. För en tid sedan kom bot på denna tvekan när Raymarine lanserade sitt Hybrid Touch-system i storlekarna 9, 12 och 14 tum.

Nu kommer Simrads NSS-serie som också kombinerar pekskärm med knapp. Den finns i 7, 8 och 12 tum. Den minsta ligger på runt 14 000 kronor i grundutförandet, att jämföra med viktigaste konkurrenten Garmin 720 som ligger på cirka 12 000 kronor. Men 720 har snart två år på nacken sedan den lanserades och det är inget snack om att Simrad NSS är vassare.

Jag gör testet med en NSS8 som i stort sett har identiska funktioner med sjuan och tolvan. En skillnad är dock att du bara kan dela fönstret i två delar på sjuan (som i själva verket bara är 6,4 tum) medan de större kan delas i fyra fönster.


Simrad har lagt en hel del krut på att få till sitt nya system. Under senaste året har man låtit göra blindtester runt om i världen på båtmässor där testpersoner fått använda avidentifierade navigatorer och jämföra och utvärdera vad de tyckte fungerade bäst.

Jag var själv och kikade på NSS-serien i ett undangömt rum på Allt för Sjön i våras där maskeringstejpade navigatorer stod under test. Målet har förstås varit att få till ett system som är så enkelt som möjligt att använda. Nu ska vi se hur teknikerna på Simrad har lyckats.


Vi måste förstås börja med hur kombinationen knapp och pekskärm fungerar. Det ställer vissa krav på menyer, de måste vara tillräckligt stora för att gå att använda med fingrarna och upplagda så att du på ett enkelt sätt kan röra dig i dem med hjälp av knapparna.

Den viktigaste "knappen" är ett vred på NSS och att vrida sig fram i menyer är inte alltid det mest logiska sättet att förflytta sig. Jag tycker att det fungerar bra i menyer där du bara kan gå upp eller ned, men om det är en skärm med ikoner kan det bli lite knepigare. Om du har tre rader med ikoner, som på hemskärmen i NSS8, vill du kanske hoppa rakt ned, men eftersom det inte finns något styrkors får du gå i sidled och hoppa ned rad för rad. Det är inget större problem eftersom markören rör sig snabbt, men ett styrkors hade inte varit fel.


Jag saknar också styrkorset i kartläget eftersom det med den valda lösningen bara går att panorera med fingret på skärmen. Raymarine har i sin nya E7-navigator kompletterat zoom-vredet med en styrspak på toppen som låter dig hoppa mellan ikoner eller panorera på kartan, det är smart.

I NSS kan du inte heller zooma via pekskärmen. Detta är en funktion som inte alltid fungerar så bra eftersom det är lätt att missa zoomknappen på skärmen, men jag tycker ändå att funktionen bör finnas som ett valbart alternativ. Min inställning är som du märker att om man har både pekskärm och knappar ska alla funktioner vara tillgängliga med båda inmatningsmetoderna, allt annat är begränsande.

Ruttplaneringen blir också extremt smidig tack vare pekskärmen. Den hänger med riktigt snabbt, du kan picka ut girpunkter med pekfingret som en speedad hackspett, NSS8 missar inte en enda. Jämfört med konkurrenten Garmin 720 kommer jag på mig med att sakna den automatiska ruttplaneringen som jag tidigare klagat på när jag testat 720. Den kan faktiskt vara användbar i vissa lägen. En annan sak som Garmin gör snyggare är att skärmen centreras kring den senast utsatta girpunkten, det gör inte NSS8 utan du får panorera dig fram över skärmen åt det håll rutten är på väg.


I övrigt finns det inte många begränsningar. Skärmen är riktigt ljusstark, jag upplever inga problem med läsbarhet i solljus och den går att ställa ned i nattläge samt att tona ned till mycket låg ljusstyrka för att bevara mörkerseendet.

Det är också glädjande att man lyckats bygga operativsystemet så att processorn orkar med att driva det. Att kunna zooma och panorera utan att det hackar kräver en massa beräkningskraft, och det sker utan problem i NSS8. Börjar du helt inzoomad så att du bara ser bryggan du ligger vid över hela skärmen och håller "zoom out"-knappen intryckt går du från att se bryggan till att se hela Europa utan att någonsin få en tom del på kartbilden. Det blir inte ens pixlat för ett ögonblick när kartan ritas om, utan det uppdateras mjukt och löpande utan minsta bråk, helt klart toppklass.

Panorerar du med yviga drag från hörn till hörn på skärmen får du ett ögonblick av lägre upplösning på kartan innan den ritas om i full skärpa. Troligtvis är detta mer krävande för navigatorn eftersom zoomen följer fasta steg, medan panoreringen kan ske åt vilket håll som helst och i vilken hastighet du vill. Men det viktiga är att du aldrig tappar kartbilden och att du inte behöver vänta på att halva bilden ska ritas om en sekund senare, utan det går ögonblickligen med en kvarts sekund av en något mindre högupplöst bild när du panorerar hastigt. Även detta är riktigt bra.


Zoomen är aningen långsam i min smak, du får alltså vrida flera varv på zoomratten eller trycka en stund på zoomknappen för att komma ut till en rejäl överblick. Det är en smaksak, jag ser gärna att det går lite fortare, otålig som jag är.

Zoomen sköts alltså antingen via ratten eller via zoomknapparna. Det finns även en menyknapp som plockar upp aktuell meny för skärmen du befinner dig på. Vidare hittar du en X-knapp som alltid tar dig till kartbilden som du använde senast. Alltså en knapp som alltid tar dig till båten, och det är en funktion jag uppskattar. Vill du skicka någon över bord kan du markera platsen för blötläggningen genom att trycka på båda zoomknapparna samtidigt och aktivera man-över-bordfunktionen.


På skärmen finns två ikoner som gör samma som menyknappen och X-knappen. De är placerade i skärmens över- och underkant i mitten av bilden. Det är bra att de finns men de hade gärna fått vara lite större eftersom de sitter precis intill kanten av plasten som omger skärmen och därför upplever jag att de sitter lite trångt.

När du trycker på pages-knappen kommer du till startskärmen som består av tre skärmar vilka du kan svepa dig mellan. Den första heter "Sidor" och där samlar du olika förinställda skärmuppställningar. Du kan lägga upp förinställda skärmar för sjökort, radar, instrument, ekolod navigering och video. Du får välja precis vilken info du vill ha och kan spara exempelvis delade skärmar, sjökort med radarpålägg eller anpassade ekolodsbilder. När du ska använda dem finns de snabbt åtkomliga under tydliga ikoner.

Under den andra startskärmen finns "Verktyg" där du kan göra inställningar och komma åt sådant som inte är specifikt för någon särskild sjökortsbild. Det är sådant som larm, satellitstatus, rutthantering, sökfunktionen och info om sol/måne och tidvatten.

Den sista startskärmen är inställningar för alla specifika funktioner, som navigator, ekolod, radar och system, samlade på samma ställe. De är också indelade under tydliga ikoner och det är inte samma inställningar som du får upp om du exempelvis befinner dig i sjökortsläget och tar upp inställningsmenyn direkt i sjökortet.

Ska du göra inställningar under navigering kan du hålla fingret på skärmen eller trycka på meny-knappen. Går du in under kortinställningar får du upp de centrala inställningarna för navigering, som att växla mellan 2D- och 3D-läge, nord upp, fotolager och sjökortspresentation. Går du däremot in i inställningsmenyn för sjökort via startskärmen får du ytterligare alternativ som mer handlar om grundinställning. Det gör att menyn som du använder under navigering blir överskådlig och lätt att hitta rätt i.


Hårdvaran med bra processor och skärm bygger grunden för NSS-serien. Sedan har man arbetat med att få till ett tydligt gränssnitt och bra menyer, även här har man lyckats väl. Jag tycker att det är lite väl mycket svart plast runt skärmen på navigatorn, det hade varit snyggare med en mer slimmad form, men det är en liten detalj i sammanhanget. NSS8 tillhör toppskiktet av navigatorer i mellanstorlek, jag skulle kunna säga att den är bäst just nu, men jag misstänker att Raymarine E7 är minst lika bra. Alltså kommer avgörandet i denna prestigeklass först senare i höst när jag fått möjlighet att testa E7.


3d-l%C3%A4ge-313x235.jpg

I 3D-läget kan du välja hur mycket bilden ska luta genom att dra med fingret på bilden och titta åt sidorna genom att snurra på kontrollratten.


Redigera-vy-313x235.jpg

När du vill skapa egna förinställda navigeringsfönster drar du helt enkelt dit de data du vill ha med hjälp av fingret och släpper dem på plats.


Radar-313x235.jpg

Du kan ansluta radar till NSS8 och antingen presentera den ovanpå sjökortsbilden eller, som här, lägga den i fönstret intill. Här syns även ett ais-mål som en trekant på skärmarna.


Delad-sk%C3%A4rm-313x235.jpg

På sjutummaren kan du få två fönster, på de större modellerna fyra. Här syns sjökort presenterat i 2D- och 3D-läge parallellt.


3NSS_HORIZ-313x209.jpg

Simrads NSS-serie finns i sju, åtta och tolv tum och funktionerna är i stort sett desamma.




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...