Gå till innehåll
tisdag 25 februari 2025
Gäst
Gäst

Reportage snipa - De långsamma rörelserna

SLOW FOOD

är en växande internationell rörelse som startades 1986 av den italienske journalisten Carlo Petrini i ett försök att rädda de lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna av råvaror från att utrotas. Det hela började när den första McDonalds-restaurangen öppnades i Rom, då Petrini skapade en internationell motpol till dagens alltmer stressade matvanor genom Slow Food Movement. Det var en protest mot Fast Food - den snabbt växande snabbmatsindustrin. Petrini tog bland annat hjälp av Dario Fo, författare och Nobelpristagare i litteratur, för att stötta försäljningen av regionala produkter och låta måltiden få ta sin tid, både att laga och att äta. Kort därefter fick Slow Food sitt stora genomslag. I Paris 1989 blev rörelsen internationell och numera finns cirka 80 000 medlemmar i hundra länder. »Ett bestämt försvar av avspänd njutning är det enda sättet att motverka det snabba livstempots dårskap.«

 

CITTASLOW-RÖRELSEN

utvecklades 1998 som ett sidospår till Slow Food-rörelsen. Hela idén med Cittaslow är lika enkel som genial. Man överför Slow Food-filosofin till att gälla livet i en liten stad. Man fokuserar på livskvalitet, man talar om det goda livet. Man ställer höga krav på mat, miljö och på att den nya tekniken ska gagna medborgarna och underlätta livet. Nätverket startades av de fyra italienska kommunerna Bra, Greve in Chianti, Orvieto, och Positano. Sedan dess har ett fyrtiotal städer gått med. För att bli medlem, och diplomerad som en Cittaslow, får staden inte ha mer än 50 000 invånare. Dessutom ska kommunen uppfylla en serie förpliktelser - närmare bestämt 55 punkter - som följs upp och utvärderas.

 

SLOW SOCIETY

Slow Society föddes som ett alternativ till allt som gör oss kortsiktiga. Vi lever och arbetar i ett samhälle som tycks fångat av snabbhetens villfarelser, och låter oss styras av värderingar som hyllar det extremt flexibla och rörliga. Vi har en benägenhet att förväxla information med kunskap, och har övergett visdomsorden. Behovet av tid, rum och andrum för reflektion har aldrig varit större. Syftet med Slow Society är att inspirera och vägleda i frågor som rör långsamhet och hållbarhet, i samarbete med kreativa partner främja långsiktigt beslutsfattande och handlande. Behovet av strategier och praktiker för långsamhet och hållbarhet finns i alla typer av organisationer, på alla nivåer i samhället.

 

Text: Lasse Genberg




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...