Gå till innehåll
måndag 24 februari 2025
Gäst
Gäst

Ny miljövänlig bottenfärg

Om allt klaffar kan en ny effektiv och miljövänlig båtbottenfärg komma att användas på fritidsbåtar i Östersjön redan våren 2009.

 

Det är forskarna bakom forskningsprogrammet Marine Paint som är den nya färgen på spåret och som har tagit fram den verksamma substansen, katemin. Katemin som inom veterinärmedicinen används som bedövningsmedel för hundar och katter har en helt annat effekt på havstulpanlarven, berättar Björn Dahlbäck, programchef för Marine Paint. - Den får larvens ben att börja sprattla - som en propeller som ökar hastigheten. Och då går det inte att lägga till vid kaj. Först trodde vi att kateminet var cementpåverkande, det vill säga påverkade larvens förmåga att limma sig fast vid underlaget.

 

Men så var alltså inte fallet. Marine Paint är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola och totalt 25 forskare deltar. Det är ytkemister, färgformulerare, biologer, genetiker, Ny miljövänlig bottenfärg toxikologer och analytiska kemister, alla med kompetenser som behövs för att nå en helhetslösning på problemet med marin påväxt på båtskrov. Programmet som bedrivits i fyra år har nu fått ett anslag på 44 miljoner kronor för ytterligare en fyraårsperiod från Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra. Hittills har man alltså fått fram kateminet som effektivt håller havstulpanerna borta från båtskrovet. När man nu går in i fas två är det andra problem som ska lösas, som till exempel hur kateminet ska blandas ner i en färg? - Ja, det ska trivas med allt annat som finns i en färgburk som pigment och bindemedel. Den konceptsubstans vi tagit fram fungerar väldigt bra på labbet och i fälttester. Nu får vi se om den fungerar lika bra i verkligheten på båtskrov, säger Björn Dahlbäck.

 

En annan fråga är hur mycket av den nya substansen som ska läcka ut i vattnet. Kanske kan den vara helt bunden till färgen.

- Om den inte släpper vore otroligt mycket vunnet. Men någon lös bindning måste den nog ha för att komma in i organismen. Men ju mindre som läcker, desto bättre. Ett sätt att få kateminet att stanna i färgen är att blanda i en liten mängd nanopartiklar av metall.

- Med nanopartiklarna har vi fått jättefina värden. Vi kan nu styra hur mycket substansen läcker från färgen. Marine Paint har gjort långa och omfattande studier av kateminets miljöeffekter som visar att man hamnar på en acceptabel nivå. Men blir det verkligen fråga om en miljövänlig färg?

- Det är en biologiskt aktiv substans, som självklart kan påverka växter och framför allt djur i havet.

 

Men vi har tittat på hur en mängd organismer påverkas i marinor och hamnar och riskerna är mycket låga. Men man ska ha stor ödmjukhet inför detta. Det kan dyka upp nya saker som vi inte förutsett. I slutet av året planerar man att lämna in kateminet till Kemikalieinspektionen för prövning enligt EUs biociddirektiv, deras godkännande krävs innan substansen får användas och säljas. - Och då är det de som fäller avgörandet. Det är myndighetens uppgift. Vi litar på deras kompetens och att de tar kloka beslut. Vi kan bara mata på med information. Marine Paint samarbetar med utvecklingsföretaget I-Tech som äger patentet till substansen i marin färg och som så snabbt som möjligt ska få ut en färg på småbåtsmarknaden. Enligt planerna redan till år 2009.

 

Text: Åsa Bonthelius




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...