Sveriges äldsta fyrplats ligger på Nidingen, en karg ö fem sjömil utanför den nordhalländska kusten.
Nidingen är bara en kilometer lång och drygt 300 meter bred på det bredaste stället. Den utgörs av toppen på en gigantisk rullstensås. Här finns förrädiska rev som skapat en veritabel fartygskyrkogård. Mellan 600 och 700 skepp beräknas ha förlist här sedan 1600-talet. På Nidingen byggdes den första dubbelfyren i världen. För att kunna skilja Nidingen från Skagen och Anholt var det viktigt med två fyrljus.
Redan 1623 anlades den första fyren, några år senare två vippfyrar. En vippfyr är en lång stång som i mitten är fastsatt, men ledad, vid en påle i marken. Längst ut på stången finns en gryta i vilken man eldade. Genom sin konstruktion kunde stången hissas (vippas) upp och ner. Nidingen blev svenskt genom freden i Brömsebro 1645, men först1834 byggdes de nuvarande två fyrtornen av sten från Varbergs fästning.
I dag är de byggnadsminnesmärken. Fyrplatsen är Sveriges äldsta och har alltid varit bemannad till för ett par år sedan. På grund av rasrisken var det under lång tid förbjudet att gå upp i de gamla fyrarna, men efter en omfattande renovering kan de åter besökas av allmänheten. Uppe på dem finns en plattform som ger en fantastisk utsikt över både ön och vattnet runt omkring. Som mest bodde här en fyrmästare, två fyrvaktare och ett fyrbiträde med familjer. 1916 fanns det 23 barn på Nidingen som tidvis hade egen skolundervisning. 1946 byggdes den nuvarande fyren. Slutligen automatiserades fyren helt 1973. I dag ägs ön av Statens Fastighetsverk och är naturreservat. Här finns en hel del ovanliga växter och fåglar, som till exempel Sveriges enda koloni av häckande tretåig mås. Andra fåglar är tobisgrissla, skärpiplärka, strandpipare, strandskata och så mås och trut förstås.
Över vattnet ses en flock skärsnäppor. De flyger som fiskstim simmar. På en given signal vänder hela flocken åt ett annat håll. De stannar på Nidingen en kort tid och äter upp sig innan de fortsätter mot Norrland och Sibirien. Göteborgs ornitologiska förening har en fågelstation på ön och brukar regelbundet besöka den för ringmärkning och observationer. För att alla fåglar ska kunna häcka i lugn och ro är stora delar av ön avstängd från 1 april till 15 juli. På Nidingens begränsade yta trängs också 150 fröväxter. Många sällsynta som till exempel strandbeta, upphovet till våra odlade betor. Här finns också marrisp, strandärt, strandkål och vackra blommor som mandelblom, trift samt den sällsynta vårklyne. Den som vill låta sig omgärdas av Västerhavet kan ta in på vandrarhemmet som är inhyst i de tre husen vid foten av de mäktiga fyrtornen.
Nidingen
Läge:
I Kattegatt, fem sjömil utanför halländska kusten.
Besök:
Dagliga turer, vandrarhem bokas på:070 670 90 89, www.nidingen.se.
Text: John Strandberg
Foto: Birger Lallo
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu