Sommaren 2014 går till historien som en av de varmaste i mannaminne. Att vädret under den andra halvan av juni var rekordkallt har många glömt vid det här laget – men i statistiken över sjöräddningsfall märks det svala vädret tydligt. Antalet sjöräddningsfall rörande fritidsbåtar i juni i år stannade vid 73, en markant minskning från föregående års 112 fall under samma period.
Juli innebär alltid att fler fritidsbåtar rör sig i de svenska skärgårdarna och då ökar också belastningen på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, som har förstärkt bemanning från maj till september samt under helgerna i början av fritidsbåtsäsongen. Under juli 2014 ledde 208 larm från fritidsbåtar till insats, vilket är en minskning från 238 larm under samma månad året innan.
Vädret i juli i år präglades av stabilt högtrycksväder, vilket kan vara gynnsamt ur sjöräddningssynpunkt. Men vackert sommarväder kan också innebära ökad risk för snabba och kraftiga väderomslag. För fritidsskeppare är hastiga väderomslag med åskbyar och hårda vindar, så kallat överfallsväder, oftast mer riskabelt än utpräglat lågtrycksväder med ihållande vind och regn. I augusti fick delar av landet känna på både kraftiga åskoväder och omfattande regn. Antalet larm från fritidsbåtar som ledde till sjöräddningsinsats under augusti minskade ändå något jämfört med 2013, från 136 till 124.
– Det är viktigt att planera innan man ger sig ut på sjön. Gör en färdplan, meddela någon i land om dina planer och håll koll på vädret. Stanna hemma om det till exempel ska bli åska och regn. Är du redan till sjöss kan du söka lä eller närmaste hamn och använd alltid flytväst, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.
För att en incident på sjön ska klassas som statlig sjöräddningstjänst måste det föreligga konstaterad fara för liv. Många fritidsbåtincidenter, till exempel grundstötningar med endast materiella skador till följd, syns därför inte i sjöräddningsstatistiken. Flera försäkringsbolag har dock vittnat om att försäkringsärendena som rör fritidsbåtar har ökat under årets sommar.
– Vi upplever att fler som råkar ut för incidenter på sjön och som inte omfattas av statlig sjöräddningstjänst har någon form av assistansförsäkring, till exempel är medlemmar i Sjöräddningssällskapet eller i Sjöassistans. Vi hoppas att det är en bestående trend. Det underlättar vårt arbete då vi snabbt kan hänvisa dem vidare när det inte föreligger fara för liv, säger Annika Vestergård.
De enskilt vanligaste orsakerna till larm var grundstötning (109), maskin/propellerhaveri (90) samt hårt väder/utsatt läge (35).
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu