Att vi sedan flera år befinner oss i ett väl utvecklat kommunikations-samhälle har väl knappast undgått någon. Båtlivet var fram till för några år sedan förskonat från denna hysteri. Den kala skärgårdsklippan i solnedgång stod för frihet. Där kunde man sitta i den ljumma kvällsbrisen och njuta av tystnaden. På kontoret stod telefonen och ringde luren av sig. Var vi angelägna att veta vem som försökt nå oss under vår lediga tid skaffade vi en telefonsvarare. Ville vi själva komma i kontakt med någon där hemma tog vi en sväng förbi någon handelsbod, växlade till oss en näve enkronor och ställde oss i kön till telefonkiosken. Omständligt, visst, men ack så lediga vi kände oss när vi släppte bryggan för en vecka på sjön. Så är det tyvärr inte idag. Numer har vi krav på oss att vara kontaktbara 24 timmar om dygnet.
Täckningen för mobiltelefoner är nu så bra att man inom svenskt territorialvatten knappast kan fly undan om man nu vill det. Är det då bara stress vi fått ut av den moderna tekniken? Nej, absolut inte. De många fördelarna med dagens teknik får anses med råge övervinna nackdelarna. Hur långt har tekniken kommit? Rent tekniskt har mycket av det vi ser i fritidsbåtar idag funnits ganska länge. Den stora skillnaden är att nu är tekniken överkomlig i pris, för att inte säga rent billig.
Vi har sonderat marknaden för att se vad som erbjuds den som vill plocka med sig lite modern kommunikationsteknik ut på böljan. Utan att fördjupa oss i svårförståeliga och tekniska formuleringar presenterar vi här funktionen och ungefärlig prisbild.
LYSSNA PÅ MUSIK
Nöjer man sig med radio finns den vanliga transistorradion för någon hundring. Med ett set uppladdningsbara batterier har man alltid nyheter, väderleksprognoser och musik för en billig peng. För ett par tusenlappar får man en stereo för inbyggnad. Den moderna båtstereon ser ut som den vi är vana vid i bilar med den skillnaden att den har kapslats in och gjorts »fukttålig«. Detta ska inte missförstås. Den tål absolut inte några större mängder vatten men har en klart bättre förmåga att överleva den naturligt fuktiga miljön i en båt.
Den moderna spelaren klarar de flesta CD-format såsom CD-R/RW, MP3 och Atrac. Som tillbehör kan man installera en kabelbunden fjärrkontroll på till exempel badplattformen eller toppbryggan. De tål vatten och kostar ett par tusenlappar. På senare år har iPod kommit allt starkare. Den lilla mediespelaren är baserad på en liten hårddisk och tillverkas av Apple. Generation fem som nu finns på marknaden har en lagringskapacitet på 80 GB (gigabyte). En låt i MP3-format är i storleksordningen 3 - 4 MB (megabyte) så det ryms en hel del. Ett antal bilstereor är kompatibla med iPod. Via en adapter ansluter man till stereon och har menyerna och styrfunktionerna i dess display. Sedan 2005 finns även iPod Nano och iPod Shuffle som i stället för inbyggd hårddisk har flashminneskort. De ansluts via USB. Senare modeller fungerar även i Windows. Systemkraven i en dator är Windows 2000 SP4, Windows XP eller Mac OS X och iTunes 7.02. Även högtalare framtagna för marint bruk har blivit riktigt bra. För 1 500 - 2 000 kronor paret får man riktigt bra stereohögtalare som är vattentåliga. Måtten är 6,5 tums runda eller ovala 6x9 tum. 40 - 100 watt.
SE PÅ FILM OCH TEVE
Det finns flera sätt att se på film under regniga kvällar. Ett alternativ är den portabla DVD-spelaren. Den billigaste ligger runt tusenlappen. Då får man 7-tums LCD-skärm, adapter för 12/230 V och fjärrkontroll. Lägger man till en tusenlapp får man en spelare som läser alla på marknaden förekommande format. DVD+R, /+RW, -R/-RW, VCD, SVCD, CD-RW och MP3-skivor. De flesta är dessutom kompatibla med JPEG/KODAK, DivX pro, Xvid och MP4. Från 4 500 kronor och uppåt får man en mindre widescreenskärm med inbyggd DVD och digital-TV-tuner.
För en mer permanent installation väljer många idag att satsa på en platteve. En 12 volts LCD-teve kostar runt tre tusen. Då får man en skärm med anslutningar för SCART, S-video, A/V kompositingång, audio ut/in samt PC-ingång. Naturligtvis medföljer nätadapter för 230 V och fjärrkontroll. Teven levereras med analog mottagare. Vill man ha digitalmottagare finns de från femhundringen och uppåt. Kopplas in via SCART-uttaget. Finns inget sådant går det att koppla in dem via audio/videoingången. Via digitalmottagaren får man alla fria kanaler (Kanal 1, 2, 24, 4, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV6, The Voice, Axess TV, Aftonbladet samt lokalkanaler).
Den bärbara PC:n kan användas till mycket ombord. Navigation, surfa på internet och se på film och teve, för att nämna något. Vill man se teve genom sin PC finns ett flertal alternativ. Det billigaste och kanske enklaste är via en TV-tuner som ansluts via USB 2,0. Det lilla USB-sticket är inte större än ett minnesstick. Med det kan man se och spela in marksänd digitalteve. Pris från några hundralappar. Tycker man att den bärbara datorns skärm är för liten att trängas runt kan man satsa på en projektor. De minsta är idag inte mycket större än ett smörpaket och ger möjlighet att se upp till 65 tum. Bra paket finns från cirka 8 000 kronor. Då ingår projektor, duk och stativ. Befinner du dig ofta i områden med dålig eller svag signal kan det vara värt att satsa på en kraftigare antenn. Nu finns det satellitantenner för båtar ner till 25 fot. Världens just nu minsta, KVH M3, säljs av Cordland Marine och mäter endast 37 centimeter i diameter. Den är helt automatisk och kompatibel med alla digitalmottagare på marknaden. Den gör det även möjligt att ladda ner datatrafik via samma antenn. I stort sett alla tillverkare av navigatorer har även någon paradmodell med videoingång. Anslut digitalmottagare eller DVD-spelaren och dela upp skärmen så kan du se på fotbolls-VM samtidigt som du navigerar över långa tråkiga fjärdar.
INTERNET
Det är redan möjligt att koppla upp sig mot internet via sin mobiltelefon. Nu erbjuder allt fler gästhamnar trådlöst bredband. Problemet har varit att datorernas inbyggda antenn för WLAN inte haft tillräcklig räckvidd. Nu kommer den externa WLAN-antennen för fritidsbåtar. Comrod har en modell som inte är högre än 55 centimeter och som väger endast 0,5 kilo. Finns med ett antal olika monteringsmöjligheter och anslutningar. Priser från 1 500 kronor. Ett paket kallat KVH TracNet erbjuder tillgång till internet. I grundutförande är överföringshastigheten 56 kb/s. Kombineras TracNet 2,0 med trac- Vision satellit TV-antenn ges 512 kb/s bredbandsuppkoppling. Täcker hela Europa, Medelhavet och norra Afrika. Sugen? Priser från 69 000 kronor.
Detta var ett smakprov på vilka möjligheter som finns idag, men tekniken går hela tiden framåt, och det med stormsteg.
Text: Anders Jelving
Foto:Christer Lundin
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu