Gå till innehåll
fredag 25 april 2025
Gäst
Gäst

Måndagsexemplar - test av Ryds 23 WA

Bra båt. Usel leveransservice. Så sammanfattar jag årets långtest.

Sommaren 2007 hade vi en Ryds 23 WA under luppen. Modellen är ingen nyhet utan har funnits på marknaden i fem år. Över åren har den genomgått mindre uppdateringar. Ryds ingår numera i Nimbus Group och familjebandet känns tydligt. Att Ryds är betydligt billigare ska inte ses som en indikation på lägre kvalitet. Tvärtom är båtarna riktigt prisvärda. Tyvärr visade sig vårt exemplar ha anmärkningsvärda brister. Dessa ska dock inte i sin helhet tillskrivas Ryds.

 

Vi tar det från början. Vår båt ställdes ut på Allt för Sjön i Stockholm och blev utrustad enligt hela tillvalslistan. Teakdurk, extra dynor och dieselmotor. Så när som på det stora kapellet över den aktre delen av sittbrunnen var båten fullutrustad. Efter avslutad mässa transporterades båten till Nimbus Maxi Center väster om Stockholm. Bottnen målades och efter islossningen hamnade den i sitt rätta element. Jag åkte tillsammans med vår layoutare Karin för att hämta båten första veckan i maj. Det visade sig att killarna på marinan inte bara varit vänliga nog att bottenmåla, även teakdetaljerna hade fått sig en första skyddande impregnering. Med nycklarna i handen steg vi ombord. Kapellet avlägsnades och startnyckeln vreds om. D3:an hoppade snällt i gång och instrumenteringen vaknade till liv. Timräknaren visade på två timmars gång. Lukten av ny motor blandades med doften av vår. Solen sken från en klarblå himmel och de tjugofem distansminuterna hem såg ut att bli en angenäm resa. En sista koll. Bra oljenivå i motorn, vattnet i expansionkärlet till sötvattenkylningen låg som det skulle och tankmätaren visade på fullt. Tampar loss, fendrar in och i med backen. Då kommer ropet från bryggan:

- Ni måste tanka!

 

En snabb koll på mätaren igen. Den visade på full tank. Mätaren var polvänd och gick baklänges. Har detta någonsin hänt i en ny bil? Okej, depåstopp. Påfyllningslock av, pumphandtag i och tryck. Med en dusch kom dieseln utsprutande igen. Var det fullt i alla fall? Nej, slangen från däcksbeslaget till tanken var för lång och låg i en båge som bildade en svacka där bränslet stod still. Nu krävdes det två personer för att tanka. En som höll upp slangen nere i motorutrymmet och en som skötte pumphandtaget. Har du någonsin sett någon tanka en bil på det sättet? Nåväl, med tanken full styrde vi mot slussen i Hammarby som skulle ta oss ut i Saltsjön. Efter några lugna transportsträckor genom Stäkets kanal öppnade sig Mälaren. Gasreglaget fälldes, drevet trimmades och loggen skulle nu visa båtens toppfart. Men icke. Givaren var felplacerad, vilket resulterade i att nålen bakom glaset på instrumentet fladdrade mellan tio och femtio knop. Varvräknaren visade några varv över fyra tusen. Gissningsvis betydde det att vi gjorde cirka fyrtio knop. Mälarens iskalla vatten låg som en spegel och det luftsmorda skrovet la sig genast i ett högt och behagligt gångläge. Ryds 23-fotsskrov är imponerade kursstabilt. På gränsen till tråkigt tryggt. Vi passerade ett par större båtar och fick möjlighet att testa på några mindre lyft. Även om skrovet har en vilja att gå djupt i vågdalarna är gången mjuk. Stäven kastar effektivt vattnet åt sidorna och håller sittbrunnen torr. I den fjärde eller femte vågen knakar det plötsligt till. Instrumentbrädan spricker på tre ställen och hela ratten går nu att vicka en decimeter upp och ner.

 

Det har inte drabbat vare sig Lancia Y10, Simca 1100 eller Trabant. Nu blandar sig ilskan med den tidigare besvikelsen. Tänk dig scenariot: Du hämtar ut din nya Volvo V70 i halvmiljonsklassen. Tankmätaren visar bakvänt, hastighetsmätaren slår som en metronom, det går inte att fylla på bränsle och i tredje rondellen lossnar ratten. Jag sätter ett par spänn på att du visar ett visst missnöje. Väl hemma vid bryggan är jag långt ifrån imponerad. Den småländska tillverkaren med fabrik mitt i den lilla byn Ryd bygger bra och prisvärda båtar. Kvaliteten är över lag jämn. Men även solen har sina fläckar och vårt exemplar var en totalförmörkelse. De brister jag nu nämnt ska inte ligga båten i fatet. Jag kommer till det.

 

Säsongen i övrigt bjöd på många trevliga stunder. Ett par övernattningar i den relativt rymliga skuffen visade sig fungera riktigt bra. En rekommendation om man vill spendera veckoslut eller semester i båten är att välja det stora kapellet. Pentryt, som är placerat under förarsoffan, är omöjligt att använda med det mindre alternativet uppfällt. De extra dynorna, som bland annat inkluderar ett par tillläggsbitar till aktersoffan, ger en klart mer möblerad känsla. De höga friborden eller den djupa sittbrunnen, vilket man nu vill, ger en trygg känsla ombord. I synnerhet om man har barn eller hund ombord. Att man numera gått över till en soffa vid förarplatsen är positivt. Nu går det att enkelt ta sig ner och upp ur ruffen. De tidigare modellerna var försedda med två stolar som effektivt spärrade vägen. Den höga vindrutan, som sveper förbi hela förarplatsen, vinner inget skönhetspris men fyller väl sin funktion. Fartvinden elimineras helt och vindbruset reduceras kraftigt. Rejäla detaljer i rostfritt såsom stävräcke, targabåge och beslag höjer kvalitetskänslan. Ryds 23 WA är ingen lättviktare i klassen. Med dieselmotor och den extra utrustningen hamnar totalvikten på runt 1 850 kilo. Upplevelsen av de extra kilona är rent positiva. I kraftig sjö beter sig det drygt sju meter långa skrovet tryggt och harmoniskt. Möjligen gör den höga rutan båten något känslig vid sidvind.

 

Inledningen till trots, summa summarum efter en säsong och närmare hundra timmars brukande får ändå bli ett bra betyg. Ryds bygger båtar som helt klart motsvarar de kvalitetskrav man kan ställa på en båt i den här prisklassen. Men, de missar som gjorts vid installationen av motor och instrument är inte ursäktade. Den felkopplade tankgivaren är rent slarv. Att givaren till loggen placerats där vattnet under båten är som mest turbulent förvånar. Bränsleslangens generösa längd kan man gott spara in på. Att instrumentbrädan brast berodde även det på en fel utförd montering. Den täckpanel av kolfiberimitation som nu utgjorde fäste för ratten är inget annat än just dekoration. Ratt och instrument ska monteras i styrpulpeten, något montören struntat i. Ett stort hål som rymde hela instrumenteringen samt rattinfästning var uppsågat bakom täckpanelen. Att Ryds skyller det på att montering inte skett i deras fabrik är möjligen en förklaring men ingen ursäkt. Konsumenten ska inte behöva bry sig om när, var och hur hans nya båt byggts. Han köper en namnkunnig båt med en portion kvalitet inbakad i namnet och priset. På Ryds har man full förståelse för mina synpunkter och menar att problemen är borta.

 

RYDS 23WA FAKTA

Längd 7,30 m

Bredd 2,48 m

Vikt 1 850 kg

Bränsle 130 l

Motor Volvo Penta D3-190 DP

Fart 40 knop

Pris från 563 500 kronor

TESTKÖRNINGEN

Last 1-6 personer

Motor VP D3-190 DP

Fart 40 knop i maj, 33 i november

VÄRT ATT NOTERA

+ Bra skrov

+ Rymlig ruff

+ Vindskyddad förarplats

- Textiler (sömmar och montering)

KONTAKT

Ryds Båtindustri AB

0459 39700

Ryds båtar

 

Text och foto: Anders Jelving




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...