Gå till innehåll
tisdag 25 februari 2025
Gäst
Gäst

Lagar och bestämmelser - båttrailer

Rent mjöl i påsen Det är bäst att vara väl påläst när båten ska släpas på väg. Lagar och bestämmelser är legio och polisen lägger inga fingrar emellan.

Flera olika typer av trailer tillsammans med flera olika körkortsbehörigheter ställer till det. Leta fram registreringsbeviset på bil och släp, kolla vilka bokstäver du har på körkortet och kontrollera båtens vikt. Med hjälp av en miniräknare och guiden nedan bör du kunna se vartåt det lutar. Ska du traila båt i sommar - eller blir det till att plugga för BE-kort i stället?

 

BÅTUPPTAGNINGSVAGNEN

räknas som efterfordon och får framföras på allmän väg. Dock måste vagnen vara försedd med så kallad LGF-skylt (långsamtgående fordon), en reflekterande orange triangel med röd ram. Efterfordon som togs i bruk efter första januari 2005 ska dessutom ha körriktningsvisare. »Någon form av blinker måste även äldre vagnar ha om man inte kan se bilens egen körriktningsvisare. Man bör också tänka på att ha backspegelutrustning som medger uppsikt över övrig trafik«, säger Tomas Vikberg, trafikpolis i Umeå. Vid körning i mörker gäller allmänna regler för belysning (se separat ruta). Efterfordon behöver inte vara besiktigade och därför är det vanligt med hemmabyggen.

EU-TRAILERN

är egentligen ingen egen klass utan ett uttryck i folkmun. Det handlar egentligen om ett obromsat släp som får framföras i högre hastighet än andra obromsade släp. Vikten styr i vilken hastighet släpet får dras. En obromsad släpvagn som ej överstiger dragfordonets halva tjänstevikt eller maximalt väger 750 kilo får framföras i 80 knyck. En obromsad släpvagn med en totalvikt över bilens halva tjänstevikt, dock maximalt samma bruttovikt som bilen, får framföras i max 40 kilometer per timme. »Tänk på att kolla bilens registreringsbevis så att du inte överskrider maxvikt på släpet och kolla också att du har behörighet på ditt körkort, tipsar Tomas Vikberg.

BROMSAT SLÄP

får med vanligt B-körkort framföras i 80 kilometer i timmen om vikten understiger 750 kilo. Detta gäller också tyngre släp ifall släpets totalvikt inte överstiger dragbilens godkända dragvikt samt att totalvikten på släp och bil tillsammans inte överstiger 3 500 kilo. Uppgifter om godkända släpvagnsvikter finns på bilens registreringsbevis.

 

Lagar & regler

BEHÖRIGHETERNA FÖR KÖRKORT

B Vanligt bilkörkort ger behörighet att köra bil och lätt lastbil med en totalvikt maximalt 3 500 kilo och ett till sådan bil kopplat lätt släp. Observera att ekipagets sammanlagda vikt inte får överstiga 3 500 kilo. BE Behörighet att framföra lätt lastbil och personbil med en totalvikt understigande 3 500 kilo och därtill kopplat släp oavsett vikt. Här sätter alltså bilens maximala tillåtna släpvagnsvikt gränsen. CE Behörighet att framföra lastbil med en totalvikt över 3 500 kilo och därtill kopplat släp oavsett vikt.

ORDLISTA

Tjänstevikt: Anges på registreringsbevis, bilen i tomt utförande, men med reservdäck och förare.

Bruttovikt: Aktuell vikt när man ställer bilen på en våg.

Totalvikt: Anges på registreringsbevis. Bilens vikt inklusive av tillverkaren angiven maxlast.

REGLER FÖR BELYSNING

Vid körning i mörker:

o Två röda positionslyktor bak.

o Två röda reflexanordningar bak, trianglar.

o Orangegula sidomarkeringsreflexer för sken åt sidan.

o Två stycken vita positionslyktor fram, om efterfordonet skjuter ut mer än 200 mm i sidled från dragfordonet.

o Två vita reflexer framtill.

o Samtliga lyktor och reflexer ska vara typgodkända.

 

Text: Peter Lundberg

Foto: Patrick Persson




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...