När livet i Sandhamn blir för livat är Lökholmen tvärs över farleden en fristad. Här väntar excentriske miljonären Heinickes alpvilla, hans observatorium, ridstigar och utkikstorn.
Förra sommaren fick jag till slut nog av Sandhamn. I alla år har det gått att stå ut med festandet, stöket ingår ju i paketet, men att bli väckt av dunkamusik på högsta volym mitt i natten efter en glad kväll iland var för mycket. Jag stack upp huvudet i ruffluckan men fick inga fridstörare i sikte. Förvånad spanade jag runt och såg strax en tom jolle med en bergsprängare i. Någon hade rott ut jollen, satt på dunkat och dragit sin kos. Då beslöt jag mig för att för all framtid ligga på Lökholmen för natten. Lökholmen ligger bara strax norr om Sandhamn men är en egen lugn värld. Sommartid går passbåten Baljan varje halvtimma, varför nöjeslivet och pulsen finns inom räckhåll om man känner suget. På så vis är Lökholmen en perfekt hamn när man vill avnjuta Sandhamn i lagom proportioner. Men det är inte bara friden på Lökholmen som lockar, det gör också öns historia.
Få vet att Lökholmen och intilliggande Trollharan ruvar på originella sevärdheter och en historia som saknar motsvarighet längs kusten. Två som känner Lökholmen väl är Dan Faxner och Calle Vedin i KSSS. De är författare till den lilla läsvärda foldern om Lökholmen, som finns vid hamnkontoret. I den går att läsa om den originelle koloch oljemannen Kurt Heinicke, som köpte Lökholmen och intilliggande Trollharan 1909. Hans första tilltag var att bygga ett härbre på Trollharans topp. Ett blixtnedslag ödelade dock detta, varpå ett nytt, större i sten byggdes så att åskan inte kunde ta det. Ett lusttorn byggdes också och alltihopa döptes till Hohenecke - höga hörnet. Trots att huset var i sten gillade Heinicke inte läget när åskan gick. Snart byggde han ett till hus, nu ovanför strandängen på Lökholmen. För säkerhets skull placerades det mellan två bergknallar och försågs med ett antal åskledare.
Härbret på Trollharan revs, men tornet blev kvar och disponeras numera av medlemmarna i seglarklubben Havsörnarna, vars flagg vajar flott från tornspiran. Hösten 2006 renoverades Heinickes torn av frivilliga från KSSS. Gammal bråte revs ut, tornet målades och i skogen hittades en gammal soffa från Heinickes tid. Den renoverades och står nu inne i tornet och skapar dazumalstämning. Heinicke drack julglögg i tornet. Den traditionen försvann med honom. I dag används däcket intill tornet för mitt-i-veckan-mingel vid stora regattor som VM i Sexa och Dragon Gold Cup. Att stå vid tornet och spana en varm kväll med en drink i handen hör till i vår största seglarmetropol.
Trollgården
Året var 1945 när KSSS fick köpa Lökholmen och Trollharan. Vid denna tid seglade allt fler till Sandhamn, och Heinicke som gillade isoleringen ansåg att hans revir började bli trångt. Det låg båtar ivägen när han skulle ut med sina racerbåtar eller sin havskryssare från varvet vid Lökholmshålet. Därtill måste den dagliga middagen på Värdshuset intas i närvaro av andra gäster. Till slut sålde han sina öar för bara 200 000 kronor, lågt även då. Sedan dess äger och sköter KSSS Lökholmen och Trollharan med den äran. Besökare ser att bryggor byggs och hålls efter, att bord finns uppställda, att gräset slås och duschar och toaletter fungerar och hålls fräscha. I vinter har bastun på Trollharan byggts om, bryggan byggts ut, Trollgården har fått nytt tak och rummen har genomgått en överhalning. Även om Trollgården är KSSS klubbhus är det fullt möjligt att stiga in och se hur gamle Heinicke levde.
Denne var en förmögen tysk som inredde Trollgården med visst gemyt. Utvändigt ser det ut som ett hus i Alperna med liggande mörklaserade paneler, fönster med luckor, starkt sluttande tak och stor skorsten. Invändigt råder också alpatmosfär med Riddarsalen till höger där paneler pryder väggarna och ett mäktigt ekbord dominerar. Karmstolar, stavparkett i original och en dito pampig ljuskrona i jugendstil i taket gör det passande att slå sig ner och fundera på hur Heinicke och hans unga hustru hade det här i nästan 40 år. I dag huserar restauratören och Femmaseglaren Jan "Rödnäbba" Gustavsson och hans Lollo i Trollgården med en enkel men uppskattad servering. Faciliteterna är en utmaning då hungriga regattaseglare ska utfodras, eftersom lagad mat inte medges. Men silloch laxtallrikar, strömmingsburgare, potatis och vin eller öl serveras från förmiddag till kväll på somrarna. Dock stänger Trollgården tidigt, då den också fungerar som logi för många av funktionärerna i KSSS. Det goda med Gustavssons närvaro är att Trollgården blivit öppnare för besökare. Den lite privata och slutna känslan finns, men alla är välkomna att utforska den säregna miljön. Kappseglarna dominerar och deras eftersnack är lika livligt ute på gräsplanen som inne i storstugan. Även storseglare brukar ta en lugnande buffé här efter Gotland Runt.
Bastun på Trollharan
När Heinicke byggde ytterligare ett torn på Lökholmen - ett observatorium - suckade omgivningen. Öns herre var nämligen en hejare också på astronomi. Och på dressyrritt. För det senare byggde han ridstigar, två maneger och ett stall på Lökholmen. Observatoriet är låst numera, då trappan är murken. Men ända in på 1980-talet var tornet ett spännande ställe för unga att smyga upp i för att uppfyllas av varandra och himlavalvet. I dag får de hålla om varandra på Trollharans solvarma klippor. Samlingspunkten i hamnen på Lökholmen är det lilla hamnkontoret, kallat Rolands Hov efter den elegante medlemmen Roland Nilsson. I många år låg han här med sin stora motorbåt och när han gick ur tiden hedrades han med träskylten på det lilla huset. Här finns tidtabell för "Baljan", passbåten till Sandhamn, kustvädret från SMHI och resultatlistor från seglingarna. Plus färska frallor från Sandhamns Bageri.
En av hamnkaptenerna far över på morgonen och tar med sig några tjog och säljer på plats. Ytterligare en tillgång med Lökholmen är bastun på Trollharan, lagom rymlig med stort panoramafönster mot havet och några få steg till sjön. Efteråt kan man sitta och njuta utanför och följa båtlivet i Sandhamn. Bastun är öppen för alla året om, och ved behöver man inte släpa med eftersom öfogden Kent Björklund ser till att det finns. Han sköter tillsynen av Lökholmen året om och ser sitt uppdrag mer som ett sätt att leva än ett arbete. Om du föredrar Lökholmen är du ingalunda ensam. Från pingst in i augusti är här gott om båtar och folk. Många är semestrande familjer, en del är storseglare som vill ligga lugnt före och efter kappseglingarna, andra funktionärer. Här finns också en hel del motorbåtsfolk som föredrar friden och den enkla tilläggningen på Lökholmen.
I alla år har Lökholmen varit en av mina favoriter i skärgården. Ännu mer så i dag som ägare av en Folkbåt i trä med vilken det är lite extra att glida in i Trollsundet och lägga till så långt in det går - om plats finns. Redan vid lunch kan det börja bli fullt. I reserv tar jag då land vid bryggnocken mot Kroksö. Därifrån är det sedan bara tre korta trappor upp till Heinickes hörn och den bästa vyn över Sandhamns skärgård.
Lökholmenz
Läge:
Gäst- och naturhamn vid Sandhamn.200 gästplatser.
Bastu, toaletter och dusch. Servering i
Trollgården. Gratis passbåt till och från
Sandhamn.
Hamnavgift 2007, 180 kr + 70 kr för el.
Sevärt:
Tornet på Trollharan, Trollgården,observatoriet.
TEXT: CURT GELIN
FOTO: MALCOLM HANES
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu