Gå till innehåll
onsdag 12 februari 2025
Gäst
Gäst

INDIVIDUELL BLÅ FLAGG

  • INDIVIDUELL BLÅ FLAGG

     

    Individuell Blå Flagg, på väg mot ett renare hav

    Äntligen sommar, båten är rustad och sjösatt och guppar i hamnen i väntan på kommande långturer och äventyr.

INDIVIDUELL BLÅ FLAGG

 

Individuell Blå Flagg, på väg mot ett renare hav

Äntligen sommar, båten är rustad och sjösatt och guppar i hamnen i väntan på kommande långturer och äventyr.För många båtägare är det tanken på hav och skärgård som bär genom mörker och köld under vintern. Nu är säsongen inne och drömmarna ska infrias. Självklart i rena vatten och längs kuster som bär idyllens prägel.

Ronnie Åkerstedt är hamnchef i Sunnanå Hamn i Mellerud, Vänern och en av alla de entusiastiska miljökämpar som ansökt om och fått Blå Flagg till sin hamn.

Blå Flagg är den internationella utmärkelse som visar att hamnar och stränder lever upp till fastställda miljökriterier.

För Ronnie, som själv är båtägare, är miljömedvetandet en självklarhet. Han och hustrun Eva har under de senaste åren, med god hjälp av båtklubbens medlemmar, förvandlat Sunnanå till en mönsterhamn, där alla faciliteter är såväl miljö- som handikappanpassade.

Redan för tolv år sedan började han genom att sätta av 25 kronor per båtplats till miljöbefrämjande åtgärder i Sunnanå en pott som ganska omedelbart kunde omsättas i en första klassens avfallssorteringsanläggning. Sedan dess har flera inte så vanliga innovationer tillkommit, bland annat gratis slamsug för båtar med septitank. I Sunnanå har också båtklubben sett till att man är en av Sveriges få båtklubbar med separat spolplatta för båtar, där olja, kemikalier och bottenfärgsrester tas om hand och avskiljs för att inte hamna i vattnet.

 

Individuell Blå Flagg en självklarhet

Som en konsekvens av sitt miljöengagemang är Ronnie även en glödande förespråkare för Individuell Blå Flagg, den utmärkelse som varje båtägare kan ansöka om genom att förbinda sig att leva upp till några enkla miljökrav.

Här i Vänern, som ju är ett innanhav, är det extra känsligt att skräpa ner. Ingen båtägare vid sina sinnen vill väl ha bråte i den fina natur där vi tar vår tillflykt under semestrar och helger, säger han.

Den Individuella Blå Flaggen är ett sätt för båtägare att visa sitt ansvar för miljön och själva föregå med gott exempel, tycker Ronnie. En Individuell Blå Flagg sätts i gösstaken eller på maststaget och signalerar att här seglar en båtägare som tar miljöfrågorna till sjöss på allvar.

 

Skräp i havet en fara för fritidsbåtar

I Sverige är det Stiftelsen Håll Sverige Rent som ansvarar för Individuell Blå Flagg och driver arbetet tillsammans med stiftelsens EU-projekt Save the North Sea. Stiftelsen verkar för att alla båtägare och kustbor ska slippa nedskräpade stränder och farligt kringdrivande skräp som gamla fiskeredskap, plastdunkar, tunnor och allsköns bråte. Skräpet är inte bara trist att se på, det utgör också en fara för småbåtstrafiken. Många båtägare får varje år skräp intrasslat i propellern eller skador på grund av påsegling.

 

Många som gillar flaggan

I Simrishamns Småbåtshamn i Skåne, precis som i Mellerud, arbetar hamnfogden Jan Ljunggren aktivt med att sälja in tankarna kring Individuell Blå Flagg till dem som besöker hamnen.

Jag märker ett stort intresse när man börjar förklara vad det handlar om, och det är många som gillar att få en vimpel i masten som visar att man månar om miljön, konstaterar Jan Ljunggren, som tycker det vore toppen att så småningom se mängder av Individuell Blå Flagg-vimplar på de båtar som seglar in i hamnen.

På det viset skulle man ju kunna se att folk var villiga att göra en insats för miljön och verkligen ta ansvar.

Bästa tiden att berätta för båtägare om Individuell Blå Flagg är i juli ute i gästhamnarna, det är Ronnie och Jan överens om.

Då är gästhamnarna fulla av båtar och det är enkelt att nå folk. Dessutom förstår man ofta vitsen med en vettig avfallshantering när det är som trängst i hamnarna, anser Jan Ljunggren.

 

Passar på när båtfolket samlas

I Mellerud har Ronnie och hustru Eva drivit Individuell Blå Flagg-kampanjen i två år nu. De passar på när folk ändå samlas, som när båtklubben har möte, under den årliga Eskaderseglingen under pingsten och under sina midsommarutflykter.

 

I Simrishamn tar Jan hand om marknadsföringen när han kommer i kontakt med sina båtgäster, delar ut ansökningspapper och visar vimplar. Och eldsjälarna vinner gehör

Eftersom vi drivit miljöfrågorna så länge har hela klubben nu ett högt miljömedvetande, säger Ronnie Åkerstedt. Vi har också satt som mål att hälften av våra medlemmar ska ha Individuell Blå Flagg inom ett par år.

Det är bara sunt förnuft att teckna sig för en Individuell Blå Flagg, tycker Jan Ljunggren. Det handlar inte om några stora åtaganden utan mest om sådant som man ändå redan gör. Men det vore trevligt om fler ville visa att de gör en insats.

 

Hjälp till att sprida kunskap om miljön

Som medlem i Individuell Blå Flagg bidrar du till en bättre marin miljö. Du åtar dig att följa några enkla regler, som du som ansvarsfull båtägare säkerligen redan följer.

Via din båtklubb, närmaste gästhamn eller Stiftelsen Håll Sverige Rents hemsida kan du få veta mer om Individuell Blå Flagg och teckna dig som medlem. Det är kostnadsfritt att gå med i kampanjen och få en vimpel till båten.

Under sommaren kommer Håll Sverige Rent att turnera i hamnarna längs Västkusten och berätta mer, håll utkik efter den blåvita vimpeln.

 

Detta är vad du åtar dig inom Individuell Blå Flagg

 

Att färdas försiktigt i känsliga och skyddade områden för att skona växt- och djurliv

Att använda miljöanpassade oljor, bottenfärger och andra produkter, där det är möjligt

Att hantera kemikalier med varsamhet och återvinna miljöfarligt avfall på avsedd plats

Att ta med sopor och avfall iland och återvinna förpackningar

Att visa respekt för medmänniskor på sjön och färdas på sådant sätt att fiskeutrustning och annan utrustning inte skadas

Att tömma toalett-tankar och annat spillvatten på öppet vatten långt från känsliga vikar och grunda skärgårdsområden

Att ladda batterier under gång och inte i naturhamnar eller andra känsliga vatten

Att uppmuntra andra båtägare att värna om miljön

 

Här kan du få mer information och teckna dig för Individuell Blå Flagg www.hsr.se/ibf

Eller fråga i de större gästhamnarna, där ska ansökningsblanketter finnas.

 

 

 

 




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...