Idag offentliggörs resultaten från det hittills största Nordsjöprojektet om marint skräp.
Varje år dumpas uppskattningsvis cirka 20 000 ton skräp i Nordsjön. Sedan det etablerades i maj 2002 har projektet Save the North Sea strävat efter att minska omfattningen av marin nedskräpning och ändra attityderna till detta bland fiskare, sjömän, oljeplattformsanställda och fritidsbåtsägare. Projektet har delfinansierats av EU med 5,7 miljoner Euro.För att tackla problemet med marint skräp har projektets partners genomfört ett antal uppmärksammade aktiviteter, bland annat Fishing for Litter som genomförts i Danmark, Nederländerna, Storbritannien och Sverige. Aktiviteten innebär att fiskare bokstavligen fiskar skräp vid sidan av annan fångst; skräp som sedan landas och tas om hand på lämpligare ställen än i havet.
En annan väsentlig aktivitet är studien kring stormfågeln, en måsfågel som lever ute på havets vidder. Resultaten från denna studie, som letts från det holländska ALTERRA-institutet, genererade stor uppmärksamhet för projektet när det kunde slås fast att 98 procent av alla döda undersökta stormfåglar hade plast i magen.
Andra viktiga resultat från projektet är:
400 ton skräp har samlats in av de sammanlagt 54 fiskebåtar som deltog i Fishing for Litter- aktiviteten. Båtar från Vlissingen, Breskens, Stellendam och Den Helder i Nederländerna, Hvide Sande i Danmark, Shetlandsöarna och Peterhead i Storbritannien och Smögen i Sverige var engagerade i projektet.
1 300 privatpersoner har anmält sig till Internationell Blå Flagg, en satsning där fritidsbåtägare engagerar sig för ett miljövänligt båtliv.
Mer än 380 ton plast har återvunnits i en pilotsatsning för återvinning av fiskerelaterat skräp i Skagen, Danmark. Återvinningsanläggningen skapade även sju nya arbetstillfällen på orten.
400 blivande sjömän från hela Nordsjöområdet har utbildats i intensivkurser på högskolenivå på temat Marine Awareness.
2 000 personer har deltagit i projektets aktiviteter.
Tre Grön Flagg-konferenser har hållits för lärare och studenter från Nordsjöregionen, som samlats för att lära sig mer om effekterna av marint skräp och hur man bäst arbetar för att förhindra nedskräpning.
FNs (UN Habitat) utmärkelse Good Practice Award, som delades ut till projektet
vid den internationella tävlingen om hållbar utveckling i Dubai i oktober.
Ökad politisk medvetenhet och ökat samhällsengagemang kring de marina frågorna; projektet har stöttats både vid North Sea ministerial conference i Bergen 2002 och OSPAR/HELCOMs ministermöte i Bremen, 2003.
Personligt ansvar viktig ingrediens
Nancy Holm, projektledare för Save the North Sea på Stiftelsen Håll Sverige Rent kommenterar: Även om vårt projekt formellt upphör den 31 december i år, så gäller tyvärr inte det för situationen med marint skräp.
Vårt projekt har inspirerat människor genom att visa att alla kan ta ett personligt ansvar för att minska den marina nedskräpningen. Många av de aktiviteter vi satt igång som Fishing for Litter, Eco Schools och Individuell Blå Flagg kommer att fortsätta i hela Nordsjöregionen genom engagerade människors och organisationers försorg.
Marint skräp på agendan
Save the North Sea har även genomfört marknadsundersökningar om attityderna till marin nedskräpning bland projektets målgrupper. Undersökningarna slår exempelvis fast att hela 84 procent av de tillfrågade i Sverige anser att marint skräp är ett miljöproblem.
Detta är helt nya siffror för oss och vi kan konstatera att det finns ett stort intresse och engagemang bland våra målgrupper för att arbeta med dessa frågor, säger Nancy Holm.
Det har varit ett lyckat projekt, med stort engagemang från många håll. Vi ser att nedskräpningen av Nordsjön nu finns på agendan både inom industrin, i skolorna, hos politiker och i media. Och vi har nått vårt viktigaste mål att uppmärksamma dem som använder Nordsjön på det här problemet, konstaterar Nancy Holm.
Faktaruta Save the North Sea
Stiftelsen Håll Sverige Rent driver projektet Save the North Sea, som delvis finansieras via EUs Interreg IIIB-program. Save the North Sea drivs i nära samarbete med partners i fem av Nordsjöns strandstater.
Det treåriga projektet har som främsta målgrupper bearbetat fiskare, sjömän, fritidsbåtägare och offshoreindustri i syfte att ändra attityderna till marint skräp.
För ytterligare information om projektet, vänligen kontakta Nancy Holm, projektledare Save the North Sea, nancy.holm@hsr.se, mobil 070 363 3649.
Ytterligare information om projektet och pressmaterial, se www.savethenorthsea.com
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu