Aldrig tidigare har så få personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige. Anledningarna till det rekordlåga antalet är naturligtvis många, men klart står att arbetet med att främja, förebygga och avhjälpa olyckor i, vid och på vatten leder åt rätt håll. Antalet omkomna vid drunkningsolyckor fram till sista oktober 2019 är hälften av antalet för snittet över samma period under hela 2000-talet. Det är ett kvitto på att när fler aktörer samverkar kan vi tillsammans minska antalet drunkningsolyckor.
Samtidigt går det inte att luta sig tillbaka och tro att utvecklingen ska fortsätta nedåt av sig själv. Vi får inte glömma allt arbete som ligger bakom för att informera allmänheten om det vi fram till idag känner till som framgångsrika recept för att motverka drunkningsolyckor. Bland annat att lära barn i grundskolan om grundläggande beteenden när man vistats i, vid eller på vatten, till exempel genom läromedlet Barnenslivräddningsskola där bad-, båt- och isvett ingår. Det handlar också om att möta den vuxna allmänheten med lättillgängliga fakta om hur man ska agera för att så långt som möjligt förebygga att händelser inträffar. Vi förmedlar kunskap bland annat genom www.issakerhet.se och olika informationskampanjer som ”Ta Simborgarmärket - testa din simkunnighet” och ”Wear It, Sweden! – den bästa flytvästen är den man har på sig.” Vi ska vara stolta för allt bra som åstadkommits, men vi kan inte vara nöjda så länge människor fortsätter att drunkna.
Fram till idag räknar vi endast antalet omkomna vid drunkningsolyckor. International Life Saving (ILS) och Världshälsoorganisationen (WHO) definierar drunkning som en process som resulterar i tre olika utfall; omkommen, överleva med skador eller överleva utan skador. Idag vet vi en del om dem som omkommer men det finns mer att lära av dem som överlever: Hur många överlever en drunkning? Hur många vårdas inom akutsjukvården för drunkningssymtom? Vilka avgörande faktorer har bidragit till att bryta drunkningsprocessen? Detta och mycket mer kommer avhandlas under ”Vattensäkerhet 2020”, Sveriges viktigaste mötesplats för att diskutera vattensäkerhet generellt och drunkningsprevention i synnerhet. Okunskap är farligt, inte vatten! Läs mer på Läs mer på vattensäkerhet 2020.se
Rekommendera Kommentarer
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu