Sjöfartsverket har i hundratals år lyckats finansiera uppförandet, förvaltningen och underhållet av vårt kanske viktigaste kulturarv i skärgården, nämligen fyrarna. Plötsligt vill Sjöfartsverket nu, på grund av dålig ekonomi, avveckla många av dessa. Detta är givetvis helt oacceptabelt.
Dessbättre är det inte Sjöfartsverket utan Sveriges Riksdag och Regering som beslutar om vilka kulturhistoriska byggnader som skall bevaras i skärgården. I de svenska miljömålen slås fast att; "Kust och skärgårdslandskapet byggnader och bebyggelsemiljöer med särskilda värden skall värnas och utvecklas. Senast 2010 skall minst 70 procent av kust- och skärgårdsområden med höga natur- och kulturvärden ha ett långsiktigt skydd". Har inte Sjöfartsverket tagit del av Regeringens och Riksdagens beslut?
Svenska Fyrsällskapet, som direkt representerar drygt 3 000 medlemmar och indirekt via anslutna lokala fyrsällskap ytterligare 10 000 personer, har på senare år utan framgång försökt att genom uppvaktningar av berörda myndigheter få till stånd en Svensk Fyrstiftelse. Stiftelsen skulle vara den finansiella och kompetensmässiga centrala grunden för bevarandet av de värdefullaste kulturhistoriska minnena från sjöfarten och alla de människor till exempel lotsar, båtmän, fyrvaktare och deras familjer som förr, ofta under svåra förhållanden, levde och verkade i skärgården. Den tidiga sjöfarten var en förutsättning för utvecklingen av vårt välstånd. Dagens sjöfart spelar en betydande roll för vår försörjning och export och utgör en viktig svensk näring med många framgångsrika rederier och ger flera hundra tusen människor arbete. Många svenskar kan inte tänka sig att dessa symbolladdade och vackra fyrar och välbevarade unika lots- och fyrplatser som minner om tidigare generationers sjöfolk och sjöfart skall försvinna. Det var tack vare fyrarna som folk till sjöss kunde utföra sitt arbete, hitta tillbaks till hamn och undgå skeppsbrott. Detta kulturhistoriska arv skall givetvis bevaras för oss och för kommande generationer. Sjöfartens utveckling är en omistlig del av den svenska historien.
Svenska Fyrsällskapet kommer nu att tillskriva Regeringen i denna fråga. Vi kräver att alla kulturhistoriska byggnader och anläggningar med anknytning till sjöfarten inventeras och att de viktigaste får ett långsiktigt skydd i överrensstämmelse med det av riksdagen fastställda miljömålet "Hav i balans samt levande kust och skärgård". Vi kommer givetvis också att kräva att all vidare släckning eller nedläggning av fyrarna omedelbart stoppas tills ett sådant skydd finns. Vad är en fyr utan ljus? Vad är Vinga, Holmögadd och andra fyrar utan sina karakteristiska ljussignaler i natten? Vi vill utveckla och framlägga ett konkret förslag till regeringen om hur fyrmiljöerna skall säkras. Vi kommer att betona nödvändigheten av regional förankring och engagemang, sponsring från företag och individer men även behovet av statliga insatser. Svenska Fyrsällskapet är berett att delta i bildandet av en Svensk Nationell Fyrstiftelse och bidra till dess finansiering.
Vi vet att många människor tycker att det omistliga kulturhistoriska arv vi har skall bevaras, för oss själva och för kommande generationer. Vi vill därför uppmana såväl myndigheter som enskilda medborgare och andra intressenter att stödja vårt arbete samt att stoppa Sjöfartsverket så att de inte hinner genomföra sina avvecklingsplaner och förstöra ett oersättligt kulturarv. För Styrelsen i Svenska Fyrsällskapet ESBJÖRN HILLBERG ORDFÖRANDE
Protestlista mot Sjöfartsverkets planerade fyrnedläggningar finns på Svenska Fyrsällskapets hemsida www.fyr.org. För mer information eller för att ge synpunkter, kontakta Esbjörn Hillberg, tel: 031 97 21 48, esbjorn@hillberg.com.
Rekommendera Kommentarer
Det finns inga kommentarer att visa
Skapa ett konto eller logga in för att kommentera
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Skapa ett konto
Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!
Registrera ett nytt kontoLogga in
Medlem på maringuiden.se? Logga in här.
Logga in nu