Gå till innehåll
tisdag 28 januari 2025
Gäst
Gäst

Båtnäringen diskrimineras i nya strandskyddslagen

  • Insändare från Mats Eriksson, VD för Sweboat


    Bönder, fiskare, skogsägare och renskötare får en egen gräddfil i det aktuella lagförslaget om strandskydd. Men det får inte varvsägare eller båtbyggare! 


     

Insändare från Mats Eriksson, VD för Sweboat


Bönder, fiskare, skogsägare och renskötare får en egen gräddfil i det aktuella lagförslaget om strandskydd. Men det får inte varvsägare eller båtbyggare! 


 

Strandskydd och allemansrätt gör vårt land unikt och det är en nationell tillgång som vi alla måste slå vakt om.  Sweboat - Båtbranschens riksförbund, stöder därför i stort innehållet i det nya förslaget om strandskydd men med ett viktigt undantag: I det presenterade förslaget undantas jord- och skogsbruk, fiske och renskötsel inom strandskyddat område, men inte den båtnäringen.

I remissen står bland annat att jordbruket, fisket, skogsbruket eller renskötseln inte behöver söka dispens för att upprätta ekonomibyggnader och andra anläggningar, anordningar eller åtgärder som behövs för jordbruket, fisket, skogsbruket eller renskötseln.  

Varför undantas inte fritidsbåtsnäringen också? Vi har minst lika stort behov av strandnära anläggningar. Det behövs inte minst för att vi ska ha en möjlighet att anpassa oss till bland annat alla nya miljökrav som ställs. Båtlivet genomgår just nu stora förändringar. Krav på anläggningar för sophantering, båtbottentvättar och möjligheter för latrintömning kommer göra att nya byggnader, bryggor och andra anläggningar behöver uppföras. Nya varv och marinor med den här typen av service kommer att behöva byggas och vi anser att förslaget i stort sett helt hindrar byggandet och nyetableringar av dessa.

Båtbranschens företag ansvarar för båtar till ett stort värde. Stöldskyddande åtgärder i form av grindar och staket måste få uppföras i direkt anslutning till bryggor och varvsanläggningar utan att frågan ska behöva behandlas på länsstyrelsenivå.

Båtlivet och dess branschföretag är helt beroende av tillgången till stränderna. Alla, vare sig vi är jordbrukare, renskötare, bönder eller båtbyggare så är vi nog alla ense om att naturen är en av våra absolut viktigaste tillgångar. Det är en unik resurs som måste skötas, utvecklas och bevaras till varje pris.

Men vad vi inom båtbranschen inte förstår, är det att den ena näringen skulle vara viktigare än den andra! Ska det vara så?

Mats Eriksson, VD Sweboat, Båtbranschens riksförbund 

Kontakt: Mats Eriksson, Sweboat på tel: 070-3420699

 Fakta om Sweboat och båtbranschen

·         Sweboat är branschorganisation för den svenska fritidsbåtsbranschen och består av sex branschföreningar: Svenska varvsföreningen (162 företag), Svenska marinhandlarföreningen (125 företag), Svenska båtindustriföreningen (14 företag), Svenska båttillbehörsföreningen (50 företag) Svenska bryggleverantörsföreningen (11 företag) och Svenska marinmotorleverantörföreningen (10 företag). Tillsammans har företagen i den svenska båtbranschen ca 7000 anställda och omsatte 2007 ca 15 miljarder kronor.

·         Den svenska båtbranschen är också en viktig exportkälla med ett exportvärde 2007 av 1,6 miljarder kronor.

·         Båtbranschens företag levererar varor och service till båtlivet som är en av de största utövarna av rörligt friluftsliv i Sverige.

·         I Sverige uppskattas det finnas ca 718 000 fritidsbåtar (Fakta om båtlivet 2007) och de brukas av människor i alla åldrar och i alla samhällsklasser.

Fotograf; Suzanne Behr




Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Hej Mats, 

 

Här kan du se hur kommuner tillämpar strandskyddsdispenser för till exempel flytbryggor och stenkistor. Verkar som att kommuner skiljer sig rejält åt i hur strikta de är i tillämpningingen. Vissa svarar att de godkänner 91-100% av ansökningarna medan andra godkänner 0-10% av alla ansönknigngar: https://allabryggor.se/nationell-strandskyddsundersokning-2022/

 

 

Dela denna kommentar


Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser


Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...