Gå till innehåll
lördag 26 oktober 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2024-09-11 på alla områden

  1. 4 poäng
    Granngården SAE 30 (mineral), till min Yanmar YSM12. M står för modern🥳 Hade tunnare olja sista året. På slutet av denna säsong, började motorn blåryka. Förklaringen skulle vara att oförbränd diesel letade sig förbi kolvringarna och spädde ut oljan, som i sin tur satte av sig på cylinderväggen när kolven gick uppåt. Vid förbränningstakten så brändes denna olje/diesel blandning som satt kvar på cylinderväggen o s v, o s v. Köper detta då jag inte fyllt på det minsta med olja under säsongen. Med tjockare olja ryker nu inte motorn.
  2. 3 poäng
    I min Yanmarmotor går det åt uppåt 15 liter när jag byter. Men trots att den är "ny" (2021) har jag inga problem att använda Biltemas olja när jag byter (motorn har inga problem den heller), bara att kolla så klassningen och viskositetsdata är ok (eller bättre). Gjorde samma i den förra motorn, och den var i alldeles utmärkt skick efter 20 år när jag sålde den. Även den "nya" skall ha vanlig billig mineralolja. Funderar på om Biltemas oljor fortfarande kommer från Statoil ? Men oavsett så lär det ligga någon större drake bakom, varken Biltema eller t ex Volvo Penta raffinerar ju fram någon olja själva.... Då detta är motorer som ofta även används/använts i vissa andra sammanhang (många Yanmar har levererats monterade i t ex elverk till obygden i länder långt bort) är de ofta konstruerade för att inte behöva någon väldigt extrem eller ha mycket specifika krav på oljan. Enda jag kostade på Yanmarolja nu sist var backslaget - som skall ha rak SAE30 mineralolja (!). Men den lilla slatt ("slatt" i jämförelse med motorns mängd) kostade inte så mycket.
  3. 3 poäng
    Att man skall ta reda på vilken infästning man skall ha på gasolflaskan innan man köper den så man inte köper fel och skyller på Biltema på ett båtforum. Tror jag. 😊
  4. 2 poäng
    Campingaz har alltid haft sin "gängfria" lösning. Väldigt vanlig längre ner i Europa. Jag lärd mig den hårda vägen när jag var på cykelsemester i Holland för länge sedan. Då var alla gasolflaskor gängfria medans mitt Primuskök ville ha en gänga. Här vill man kalla Campingaz-anslutningen för Click-on, https://fogas.se/shop/1674---19-CV470-engångsbehållare-med-click-on-ventil-450g/
  5. 2 poäng
    Hej igen, Ringde Supporten på Garmin och talade med Måns (trevlig och hjälpsam). Trolig orsak är att min GPS med s/w 2.50 endast klarar 2GByte SD kort. Efter att enheten har s/w 3.10 kan man använda SD 4 till 32GB Har tyvärr inte SD 2GB hemma så jag får köpa. Som flera har angett finns filen för GPSmap 421s på: https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=8745 Återkommer med resultatet.
  6. 1 poäng
    Jag kör med OK/Q8 som jag köper in i större mängd och kollar man din motor så hamnar man på samma olja som till mina turbodieslar och även i min gamla tvåcyllindriga SABB 18hk: Q8 T 750 15W-40, jag köper den från fat för 50kr/lit men det finns ju flera olika ställen att beställa från som oljemagasinet med flera.
  7. 1 poäng
    Du hade ena små jeepdunkar mina har alltid rymt 20 liter.🤔 dusan töm tanken och sälj/skänk bort soppan till nån som har alloljebrännare i sin verkstad eller lämna in till återviningen men kolla så att du får lämna den mängden på återvinings stationen. Inte värt att riskera och köra den blandningen eller någon annan konstig blandning i en motor och riskera haveri.
  8. 1 poäng
    Det finnas två olika standarder för 450g flaskan. Bajonettfattning och 7/16 gänga. Hjertmans skriver; "Denna flaska har anslutning är av typen "bajonettfattning" och passar inte exempelvis Cobbgrillen. Söker du istället en flaska med 7/16" gänga, som passar exempelvis Cobbgrillen, se under fliken Varianter." https://www.hjertmans.se/sv/produkt/bocker-present/grillar/grillar-grillar/gastub-campingaz-450-g-cv470#:~:text=Denna flaska har anslutning är,Cobbgrillen%2C se under fliken Varianter. Det finns kanske någon adapter att köpa.
  9. 1 poäng
    Jag har använt Biltemas gastub av typen du visar på bild till min lilla Weber i många år (många olika burkar) och det har fungerat utmärkt. Om inte Magma av någon outgrundlig anledning har sin egen gänga/infästning måste det vara något fel på den gastub du fått.
  10. 1 poäng
    Här har jag försökt göra en skiss som visar hur jag menar. Generatorn är blå. Ställningen för montering (kan vara en bit enkel bockad aluplåt 15-20 mm bred med borrade hål för att fästa fläktarna i hörnen) är röd. Fläktarna i svarta. Fläktarna monteras för att blåsa in mot generatorn. Exakta mått och utrymme runt avgör förstås hur många och exakt var de kan placeras. Såna här fläktar drivs enkelt med 12 VDC och drar nån eller några tiondels ampere per styck vid maxvarv.
  11. 1 poäng
    Börja med att kolla ifall Biltemas olja uppfyller kraven som ställs i manualen till din motor. Ta det där ifrån. Hur gör jag själv? Nu är ju min motor från 1980, och all olja är sannolikt bättre än den som man hällde i motorn då. Jag satsar på årligt byte (höst) och ett filter av hög kvalitet. Har funkat bra hittills (peppar, peppar…)
  12. 1 poäng
    Klassningen som Yanmar anger för 3YM30 är viskositet 10-30 eller 15-40. För API anger de klass D eller högre men samtidigt står det i databladet "Använd ALDRIG oljor av API-servicekategori CG-4 eller CH-4" och då hamnar man på nästa kvalitet som är CI-4 vilket båda oljorna uppfyller. Att det sen står i oljespecarna både CG-4 och CH-4 är för att de går att använda i äldre motorer som inte kräver högre kvalitet.
  13. 1 poäng
    Hej! Nämda plotter finns med här: https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=8745
  14. 1 poäng
    En Yanmarsäljare angav max 110 men att man bör hålla sig under 100. Jag ville ha lite marginal och stängde ner laddningen när temperaturen nådde 90.
  15. 1 poäng
    Jag kollade vilka GPSMap som ingår i Garmin "standarduppdateringsfil" (This file contains updates for the following products. Please note the latest software version for each of these products. MFDs, Chartplotters and Combo Units) och hittade inte din GPS i den listan. https://www8.garmin.com/support/note.jsp?id=8743 Kan orsaken till ditt misslyckande vara att du försöker uppdatera med en uppdatering som inte täcker din modell längre.
  16. 1 poäng
    Pumpa ur och se till att ledningsrör från tanken också töms. Det går inte att använda som det är i dieselmotorer eller bensinmotorer. Däremot skulle man kunna använda ett par liter i taget gradvis vid varje fullständig tankfyllning så man långsamt förbrukar det utan att det gör skada. Men hur lång tid kommer det att ta att köra slut på en hel tank 50 gånger? Kanske finns det nån som kan köpa det och förbruka i nån form av värmare där bränsleblandningen inte är så kritisk?
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...