Gå till innehåll
onsdag 01 januari 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2024-07-07 på alla områden

  1. 3 poäng
    Glömde skriva vad som var felet (åtgärdat nu). Controlboxen fick bytas ut, sen fungerade allt!
  2. 3 poäng
    Fick precis sms från Kjell! Dom har testkört min som jag lämnade tillbaka idag och det är något fel på den, klarar inte effekten enligt spec. Som kompensation så (även fast jag köpte den större) fick jag en check på 300kr för besväret. MYCKET bra service av dom om man jämför andra "båtfirmor".
  3. 2 poäng
    Det hjälper inte att dra hårt om packningarna sitter fel eller är trasiga! Läcker det så åtgärda på lämpligt sätt. Ta isär, kolla och rengör packningsytor, återmontera med nya och rätt placerade packningar.
  4. 2 poäng
    Det är inte bara ismaskinen jag avser att använda, mycket mera som jag skrev högre upp i tråden. 800ah batteri och 0.5kw solceller finns, då jag har övervakning så ligger jag mycket bra till gällande förbrukning med dagens utrustning ombord. Sen anser jag personligen att det är rimligt att ha saker och ha kul. Vad alla andra har för åsikter och ekonomiska problem kan jag inte med ord beskriva.
  5. 1 poäng
    Det finns två olika standarder för bränslemätare, en EU-standard och en US-standard. EU-instrumenten mäter 0-180 Ohm medan US-instrumenten 240-30 Ohm för tom till full tank. Så blandar du givare och visarinstrument blir det fel. En US-givare ger alltså 30 Ohm för full tank, precis som du mätt upp. Men ett EU-instrument kopplat till denna visar då i näst intill tom tank. Så du får fundera på hur du bäst löser det, antingen lämnar du tillbaka det du köpte eller så skaffar en ny tankgivare. Skulle gissa att du har en amerikansk båt?
  6. 1 poäng
    I recensionerna finns det åtminstone en som haft problem att även denna trippat när han skulle dra igång AC:n i sin husbil. Så var beredd på att det kan bli problem även med denna. Nu handlar det ju om aggregat på tiodubbla effekten och diskussionen är ju egentligen löjlig. Om det inte vore för att JULAs ismaskin verkar vara feldesignad (extremt hög startström som man inte begränsat på något sätt, i relation till normaleffekten). Känns som att det är den som borde bytas i första hand....
  7. 1 poäng
    Gissar att du redan kollat det, men peakströmmen måste ju tas någonstans ifrån. Därför är det extra viktigt med bra kablage (inget överdrivet, dock) mellan inverter och batteri så att spänningen inte drar under 10,5-11,0V just i starten (mätt vid invertern). Det KAN ibland hjälpa den att klara peakström. Hårfönen är till största delen resistiv last (motorn är bara en bråkdel av effekten) och moderna dammsugare (i synnerhet om du har ett effektreglage) är mjukstartande, så att de fungerar är inte så konstigt. Fungerar den om du kopplar på en medelstor vinkelslip t ex ? Det är en ganska stygg startlast. Men även om invertern skulle vara "känslig" så tycker jag en ismaskin, som har en så ful peakeffekt att inte ens en inverter med över tiodubbla effekten fungerar, är feldesignad. Även använd på elnätet hemma så ogillar elbolagen sådana prylar, då de "smutsar ner" elnätet onödigt mycket vid start/stopp. Jag har den här, visserligen kanske lite kraftigare än din men den klarar t.o.m. starten av AC-aggregatets kompressor (som inte är mjukstartande) utan att trippa. Samt alla elmaskiner som jag använder hemma. Inkopplad med c:a 2x1m 35mm² (och säkring 250A) till förbrukarbanken.
  8. 1 poäng
    Jag brukar alltid gissa på Jofa Kuling när jag inte vet.
  9. 1 poäng
    Duger i Lidköpings viken i Vänern!😃
  10. 1 poäng
    OMC, alltså Johnson/Evinrude, var först med att skruva fast motorerna någon gång på 60 talet. Under 70 talet var det vida västern med flera olika konkurrerande standarder bland olika tillverkare. Men på 80 talet började Yamaha att använda samma bultmönster på sina motorer som OMC hade, så att man lätt ska kunna ersätta sin amerikanska utombordare med en japansk. Då blev det bultmönster först en inofficiell de facto standard bland olika motortillverkare och efter några år en officiell standard. Så sedan slutet av 80 talet så har alla olika motortillverkarna använt samma bultmönster på sina motorer.
  11. 1 poäng
  12. 1 poäng
    Undskyld og ouups!🥶 Fick för mig att pallbilden var trådskaparens, tar genast tillbaka det feltrampet.🔎 Om maskinen är en AD41B eller KAD44P, placerade i normala service anpassade motorrum, med startmotor Valeo D9R , så fixade jag det . Har inget minne av att jag använt specialverktyg , men vet hur lätt en intercooler plockas bort på dessa maskiner . Hur det ser ut på AD30 serien eller AD40 vet jag inte. Valeo:s startmotorer på 40-300 har jag sällan varit ute för att det blir problem med. Bifogar bild på KAD44(A)-P, den svårtillgängliga flänsmuttern( intercoolern avlyft). Rätt verktyg , typ en fjäderförlängare som vi använder i svåra lägen i industrin, kan underlätta och kanske hindra att andra delar behöver demonteras. Ska ta hem förlängaren och se om det lirar ihop med allt kablage som är i vägen på 44:an.
  13. 1 poäng
    Är nog säkrare att ligga i båten än stå bredvid den (exempelvis skrapa eller måla) om den skulle välta.
  14. 1 poäng
    Står inte båten tillräckligt för att kunna vara uppställd i storm, så ska du inte vistas ombord. Själv blir det ca 5 nätter på land, i samband med sjösättning och upptagning, då jag bor 11 mil från hamnen. Ställ dit två stöttor till om Du är osäker.
  15. 1 poäng
    Nej, det går inte! Sänkta priser Om du anger att priset på en produkt är sänkt ska även det tidigare priset tas med. Det tidigare pris som ska anges är det lägsta pris som du har använt för produkten under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Det tidigare priset behöver inte anges för varor som snabbt kan försämras eller bli för gamla. Konsumentverkets ställningstagande 30-dagarspriset ska anges när företaget använder ett marknadsföringspåstående om ”slutförsäljning”, ”utförsäljning”, ”realisation”, ”kampanj”, ”erbjudande” eller andra uttryck som ger intryck av att priset har sänkts. (Fetat av mig) En prissänkning som anges med en procentsats eller ett belopp ska beräknas med utgångspunkt i det tidigare lägsta priset som tillämpats under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Det tidigare lägsta priset som tillämpats under de senaste 30 dagarna ska anges i omedelbar närhet till det nedsatta priset med en stil och storlek som är lätt att läsa. Detta gäller varje gång prisinformationen visas. Ytterligare referenspriser än det tidigare lägsta pris som tillämpats under de senaste 30 dagarna är typiskt sett inte tillåtna. https://www.konsumentverket.se/for-foretag/prissattning-och-ta-betalt/prisinformationslagen/
  16. 1 poäng
    jag gick på blåsningen pga av okunskap o stress..ett djävla skit som inte ens passar i gängorna ordentligt 😕 för att inte tala om seastars olja runt 500 spänn för en flaska olja!
  17. 1 poäng
    Fått ett svar till från Hjertmans, från deras "prisansvarige". Bemöter inte ett enda av mina exempel eller svarar på mina frågor hur dessa kan kallas "kampanj". Tar däremot ett par egna, för att "bevisa" att de minsann sänkt priserna. Kanske är de enda varorna som fanns som kanske skulle uppfyllt lagkraven.... För ett är fullständigt obegripligt då ju 30-dagarspriset ÄR samma som nuvarande "kampanj". Ett annat exempel h*n tar är att de minsann sänkt ett värmarpaket "ytterligare 100:- nu i juli". Jo, det motsvarar hela -0,6%. Lagen är ju tydlig på att en rea skall vara att priset är "väsentligt" lägre, men den kunskapen finns tydligen inte heller. På två av exempelvarorna saknades helt "senaste 30 dagarnas lägsta pris" oavsett hur "djupt" ner i varan man klickade, och jämförelse fanns bara med det fiktiva ordinariepriset. Om detta var de bästa exemplen de hade, och själva tycker de är bra exempel på hur bra de följer prissättningslagarna - då är det riktigt illa. Sedan tror de att man kan klara sig genom att kalla det "kampanj" istället för "rea". Men priserna är ju röda, det visas tydligt hur mycket sänkta de är och att den är tidsbegränsad. Så nog är det definitionsmässigt en realisation. Ytterligare en sak de försöker hävda är att deras kampanj är "tillfällig". Vad som är "tillfällig" i lagens mening är luddigt, men ett par veckor är inga problem och tydligen kan det få vara en sammanhängande period på upp till någon månad eller lite mer. MEN, då får den inte upprepas på ett år. Hjertmans har ju både "kampanj" under minst 2 mån i stöten, samt att de upprepas ju så det är oftare kampanj än inte. När det gäller kampanjlängden så är det ju alldeles uppenbart över 1 mån i taget: Kampanjen som presenterades nu i månadsskiftet och gäller juli ut har ju samma priser som tidigare lägsta under juni. Och i ett exempel så skriver även "Prisansvarige" att de hade den varan sänkt redan under "junikampanjen". Hursomhelst är motiveringar och svaren så osammanhängande och oprofessionella och de har så lite på fötterna (inte minst kompetens om prissättning och lagstiftning) att det inte borde vara några problem alls att få dem fällda. Om bara KoV tog tag i det....
  18. 1 poäng
    Erlandsons hade inga "30-dagarspriser" i butiken i Solna för några dagar sedan. Jag skulle inte ha åkt dit, men det var en liten sak som jag ville ha så när jag ändå passerade så gick jag in och spionerade.
  19. 1 poäng
    Tomas Billing, Stefan Järudd och Fredrik Karlsson äger BiJaKa AB, som äger Hjertmans Sweden AB, som äger Hjertmans Denmark AS, Norway Marine Supply AS samt Byggplast & Båtprylar Sverige AB, som äger Sea Sea Båttillbehör AB och Båtaccenten Handels AB. Lite komiskt i fallet Hjertmans och Marknadsföringslagen är att Tomas Billing är styrelseledamot i Centrum för rättvisa...
  20. 1 poäng
    Samma sak på Erlandsons, Sea Sea, Watski och Benns! Det är ju kanske samma ägare numera för alla. Jag har anmält alla nu, men det är väl bra om flera påpekar felaktigheterna Även de som inte har fysiska butiker har ju samma felaktiga marknadsföring, så egentligen borde man ju anmäla även alla dessa.
  21. 1 poäng
    Mitt stora problem med tillbehörsbutikerna är att de har gott om krimskrams och dekorationer medan det kan vara nästan omöjligt att få tag på basvaror för båtbyggande och båtunderhåll. -Flat varmförzinkad båtspik. Finns inte överhuvudtaget att köpa för pengar någonstans -Varmförzinkad klippspik. Mycket svår att hitta ens på nätet annat än som restlager i udda storlekar som säljs styckevis för heminredning. -Bumullsvadd i remsor att lägga mellan borden. Finns inte att köpa för pengar. Man får köpa vadd för annat ändamål i små hushållsförpackningar och riva till remsor. -Bronsskruv. Måste beställas från Tyskland. -Kopparnit. Går lyckligtvis att beställa från Kuopion Veneveistäjät. Annars skulle det bli Tysklandsbeställning där också. -Mässingspropeller. De flesta verkar inte veta vad det är men det finns en som kan beställa hem för ett hutlöst pris. De övriga bara frågar efter märke och årsmodell på utombordaren och börjar babbla om ombyggnad till utombordare när man säger att det är rak axel. -Syrafast propelleraxel i metervara. De vet inte vad det är men går att beställa genom en bekants metallbearbetningsföretag. -Packbox. De vet inte vad det är. -Talgband. De vet inte vad det är. -Ettans tätmedel. Slutsålt överallt och nästa parti kommer kanske nästa år eller året efter. Lyckligtvis går det att koka eget av tjära och bivax. -Babbits till hylslager. De vet inte vad det är. Går att beställa från Danmark men säljs inte till privatpersoner. Lyckligtvis hittade jag 45 kilo babbitstackor på skroten. -Syrafast köljärn i metervara och annat syrafast material. Enda sättet att få tag på det är genom bekanta i något företag i metallbranschen som kan lägga till det på någon materialbeställning som de gör. Om man inte hittar någonting på skroten. -Block och vantskruvar och andra riggtillbehör. Finns något enstaka block kvar osålt men annars slutsålt för åratal sedan och ingen vill beställa mer. -Linor i metervara. Ofta slutsålt halva året. -Åror av fungerande kvalitet. Finns inte. Bara krokiga klena men likväl klumpiga leksaksåror som inte går att ro med. -Resorsinol-fenol-lim. De vet inte vad det är. Importören säljer bara i 20-litersdunk till limträindustrin. Seibert Aero i Tyskland säljer Aerodux 185 i litersburk men frakten blir dyr. -Skeppsbeck. De vet inte vad det är. Man får koka sitt eget av tjära. -Tjära. De vet inte vad det är men det säljs i målfärgsaffärer. -Det samma gäller linolja både kokt och rå. Vad i helvete är det för fel på de där pellejönsarna?
  22. 1 poäng
    Du måste tänka på att det är precision i din plastbit för att lysvinklarna ska bli korrekta. 112,5° är inte så lätt att få till.
  23. 0 poäng
    Permanentström har man oftast på motorn, det är kringutrustningen som ligger under huvudbrytare.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...