Först - galvaniska strömmar/korrosion uppkommer genom metallernas olika "naturliga" potential. Den forcerade som kan uppkomma genom påtvingad potentialskillnad via mindre bra landströmsanslutning o.s.v. är elektrolytisk korrosion. Kan bli hur tokigt som helst....eller inte alls.
Sedan far en batteribank egentligen inte illa av att ligga med laddare hela tiden förutsatt att laddaren inte har för hög spänning. För någon laddning sker inte om batterierna inte behöver det - det bestämmer batterierna.
Men nu är det tyvärr ganska ofta regulatorer och laddare designats för att ladda så snabbt det går (för det är det folk vill ha och som säljer), med olika påstått "intelligenta" moder och lägen, och utspänningen ligger därför inte sällan nära gränsen för det hälsosamma för batterierna.
Med solpaneler och en regulator inställd på förnuftig och måttlig maxspänning kan man klara sig hela sommaren utan landströmsanslutning och ändå ha fulladdat när man skall ut. Även kanske med kylskåpet påslaget (i alla fall om man har tillräckligt stor effekt på paneler, >100W). Och detta utan risk att batterierna far illa.
Att ställa en solpanelsregulator nära gasningsspänningen (typiskt 14,4V) för att få så snabb laddning som möjligt vinner man mindre på än man tror. Panelerna kan nämligen, till skillnad från en landströmsladdare, sällan ge denna extra ström batterierna slukar i sig vid högre spänning. Och fulladdat blir det ändå, så länge pålagd spänning ligger markant högre än batteriets maximala egenspänning (typiskt max 12,7-12,8V), men det tar naturligtvis längre tid om panelens maxström inte utnyttjas.
Så svar på frågan om det är nyttigt för batterierna att vara anslutna till landströmsladdare hela tiden är svaret - det beror på.
Men en annan fråga är naturligtvis "varför behöver man det".....
Du menar nog Huvudbrytaren ?
Det beror på hur laddaren är inkopplad, men vanligen skall huvudbrytaren (och huvudsäkringen) bryta bort allt från batteriet, möjligen med undantag av backupspänning till stereo och kanske solpanelsladdning. Dessa måste då givetvis ha egna säkringar.