Men kanal 16 (och en massa andra) är en ren simplexkanal, och på den sänder alla och tar emot på samma frekvens. Därför hör alla varandra (om man är inom räckvidd).
"Kustradiokanalerna" är däremot duplexkanaler med skilda in- och utfrekvenser. Från båten sänder man alltså på dess infrekvens (kustradiostationens lyssningsfrekvens) men man lyssnar på dess utfrekvens (kustradiostationens sändarfrekvens).
På en (normal) VHF-radio är detta inget man kan programmera om, så man kan alltså inte höra andra båtars sändningar (direkt) då de på en viss duplexkanal (t ex 23) sänder på en annan frekvens än den du lyssnar på.
Fördelen med detta är dock att kustradiostationen kan höra anrop/sändningar på kanalen (dvs sin infrekvens, din sändningsfrekvens) även när den själv ligger och sänder (på din lyssningsfrekvens). Annars skulle t ex telefonkoppling inte vara möjlig, eftersom ju ingen manuellt sitter och trycker på en sändarknapp på kustradiostationen när "landsidan" pratar vid t ex ett uppkopplat telefonsamtal och släpper när den talat klart meningen.
Edit: Exempel:
Du ber att få ett samtal kopplat. Kustradiostationen kommer då ligga i sändning hela tiden, eftersom ljudet du skall höra i båten från den som pratar i andra änden (=landsidan) kommer från en som sitter med en telefonlur och har ingen aaaaaning om att denne skall trycka på en sändarknapp när man talar, och sedan släppa. Dessutom finns ingen sändarknapp (s.k. PTT, Push To Talk) för Tant Agda att trycka på. Inte ens på en Smart telefon. Därför sänder kustradiostationen landsidans ljud hela tiden under samtalet.
Hade det då varit på samma frekvens som den lyssnar skulle den aldrig höra dina svar/inlägg i samtalet, då den bara hörde sig själv (superstarkt !) eftersom den ju sänder på samma frekvens som du men är ENORMT mycket närmare/starkare.
Därför måste kustradiostationerna vara duplex, och lyssna på en annan frekvens än de sänder. Och våra mobila enheter måste då också sända till den på en annan frekvens än de lyssnar.
Edit 2: Alla våra båt-VHF:er är simplexmaskiner, helt rätt: De kan antingen sända eller ta emot. Inte göra båda samtidigt, vilket en (full)duplex kan.
Men om man sänder och tar emot på samma frekvens eller om de är olika för sändning och mottagning har egentligen inget att göra med om det är en simplex eller duplexapparat. VHF-kanalernas frekvenstabell anger för våra båt-VHF:er vilken som är sändnings- och mottagningsfrekvens på de olika kanalerna. Ibland är det samma, ibland inte. Men de är fortfarande simplexmaskiner, men att sända på en annan frekvens än de lyssnar på möjliggör för andra änden (kustradiostationen) att vara i duplexmode, dvs kunna höra din sändning fast den själv sänder.