Gå till innehåll
tisdag 25 februari 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2022-03-21 på alla områden

  1. 2 poäng
    Hej Här kommer en länk med tips om båtens system https://www.sxk.se/vastkustkretsen/publikationer/batparmen Hälsningar Ove
  2. 2 poäng
    Koppla ihop skärmen med minus.
  3. 1 poäng
    Har du funderat över om problemet kanske inte har med båten att göra utan där den ligger förtöjd? Finns det landström där? Finns det någon annan båt nära? Finns det skrot i vattnet? Har du bytt ankringsplats i samband med att problemen uppkom?
  4. 1 poäng
    Denna firma jobbar mest med yrkessjöfarten. Om de åtar sig mindre jobb som ditt vet jag inte, men de vet det mesta om el i marin miljö https://www.elmarin.se/ Är Stockholmsbaserad.
  5. 1 poäng
    Tack Georg, passande användarnamn du har 🙂 Jag har skickat frågan till Anytec, men båten är 20 år med eftermonterade instrument, trimplan m.m. Jag behöver en specialist att anlita för att hjälpa mig att felsöka. Jag vet dock inte hur jag ska få tag på en sådan person, jag antar ett detta inte rör sig om en vanlig elektriker??
  6. 1 poäng
    Jag hade också den installerad, men upptäckte i min Samsungtelefon att det fanns en omvandlare i kalkylatorn. Den klarar allehanda omräkningar, öven tid. Men den har ingen valutaomvandare. Nu blir jag nyfiken!? Vad är det ni omvandlar för enheter ombord på båten? Knop till kabellängd/minut? 😛 Tillägg: Jag tycker också omvandlare är bra, men jag tror aldrig jag behövt omvandla något just ombord på båten. Tillägg 2: Jo, en sak. m/s till knop. Lätt gjort i huvudet.
  7. 1 poäng
    Tack! Jag har sytt i en latta i framkanten så den inte faller ihop och blir en otymplig säck.
  8. 1 poäng
    Det där med skotpåse var riktigt smart! Ska fixa en sån till vår båt!
  9. 1 poäng
    Stort tack för svar, det här är för svårt för mig. Jag ska mäta mellan trimplanen och skrovet som du föreslår, måste spänningen vara "0" eller kan man acceptera någon spänning mellan dessa? Hur som helst är nog detta för svårt för mig så grundfrågan är om någon vet någon jag kan anlita som kan följa med och bedöma vad som är fel.
  10. 1 poäng
    Jag var på Jula och kollade idag, köpte ingen…. Jag tyckte väl i princip att hela den serien med elverktyg känns litet….. billig, och det är ju det den är. Vikten, jag tog med maskinen till avdelningen med köksredskap, men fann ingen våg. Subjektivt känns det som om den väger lika mycket som en nätansluten maskin, om man håller en i varje hand, och då satt det inget batteri i den laddbara. Detta var du väldigt subjektivt, egentligen skulle man ju provköra den på en skrovsida och känna hur det känns i armarna, nacke och i ryggen. Det är en sak att polera en motorhuv eller ett biltak, en helt annan att polera en någorlunda lodrät skrovsida. Om jag nu köpt en sådan polermaskin hade jag kanske fallit för frestelsen att även köpa häcksaxen, lövblåsaren, den laddningsbara grovdammsugaren, skruvdragaren, slipmaskinen och vad det nu är för maskiner som ingår i den serien…. Jo en laddningsbar vinkelslip… cykeltjuvarnas favoritverktyg. Bara att konstatera att alla polermaskiner som vart värda namnet, som jag använt väger en hel del. Det skall ju till en kraftig motor, en vinkelväxel och en del annat. Sedan väger ju ett batteripack mer än vad en sladd gör, beroende på hur lång sladden är… men batteriet är inte i vägen och riskerar inte att trassla in sig i polerskivan. Men med en sladdansluten maskin kan man polera en himla massa, så länge man orkar, batterierna tar ju slut. Så om nu dessa 1295 kr egentligen är billigt eller ej, det är frågan, man skall nog köpa till ett batteripack för 700 kr så man kan jobba utan avbrott. Och med detta i betänkande så fortsätter jag med min nätanslutna Pelamaskin från verktygsboden, den roterar bara, inte ocillerar den det minsta, om det nu inte blivit obalans i polerhättan.
  11. 1 poäng
    Precis som @Boanjohan skriver är det en PSS-tätning, varianten för klenare effekter/mindre axeldiameter. Dessa har - till skillnad från de större varianterna - inte forcerad vattenkylning och saknar slangnippeln, men behöver likväl ha vatten. Efter sjösättning behöver därför ev. luftkudde släppas ut precis så som du fått beskrivet ovan. F.ö. enligt mig en av de bästa och mest moderna axeltätningarna. Normalt sett helt underhålls- och läckfri 🙂
  12. 1 poäng
    Ja det det beror ju på var man lägger ribban på finishen, om man nöjer sig med att det pärlar sig lite eller om man vill ha det riktigt spegelblankt, likaväl hur noga man är med utrustningen, en billig maskin snurrar och gör jobbet lika väl som en proffsmaskin. Men om man jämför specen på en maskin från en av våra vanligaste biltillbehörskedjor så vibrerar den billigare mer och ljudnivån är 103 dB jämfört med 88dB för den dyrare. Så gör man båt om året och tar lite fler pauser för att vila händerna och har hörselskydd så borde ju den billigare maskinen funka fint 🙂 Huvudsaken är ju att man själv är nöjd med utfört arbete oavsett arbetsmetod eller prylar.
  13. 1 poäng
    Ja det är nog som @Georg_Ohm säger och då har vi goda erfarenheter av Bose Revolve, jag tror det är en plus eller 2 plus vi har. Den har hängt med oss i fem säsonger nu, både i båten och på balkongen hemma, så fuktig miljö verkar den fixa. Riktigt bra ljud för sin storlek och lång batteritid.
  14. 1 poäng
    ConvertPad omvandlar mellan en massa olika måttenheter, har även en valutaomvandlare. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mathpad.mobile.android.wt.unit
  15. 1 poäng
    Om jag nu förstår trådskaparen rätt, så är det fristående och lösa högtalare som trådskaparen vill ha? Annars finns det nu i båttillbehörsbutikerna speciella båthögtalare för utanpåliggande montering i bygel, samt högtalare för inbyggnad. Enligt reklamen är dessa inte vattentäta, men dom tål fukt, och av någon anledning är dom även vita.
  16. 1 poäng
    Det är inte upplösningen på kortmaterialet som anges, det är antalet fysiska pixlar på skärmen. Och de pixlarna är lika stora eller små oavsett hur man zoomar, ju....😛 Snarast skall man zooma ut och då ser man ofta skillnaden i att detaljerna rationaliseras bort tidigare på en skärm med lägre fysisk upplösning än en med högre. Å andra sidan är det viktigaste att man inte ser de fysiska pixlarna vid normalt tittavstånd. Då brukar det som presenteras vara kvar tills det vid utzoomning är så smått att man ändå inte kan läsa det. Men inte alltid. Att hålla reda på små detaljer kostar processorkraft, och jag har sett flera exempel på navigatorer som skryter med hög skärmupplösning men ändå försvinner viktiga saker (t.o.m. djupsiffror) långt innan skärmens fysiska upplösning begränsar visningen av dem. Detta får du prova rent praktiskt, det varierar tyvärr från modell till modell och inget fabrikat är väl egentligen bättre än annat. Men så stor skärm som möjligt med bra upplösning ger ju förutsättningarna att kunna få en någorlunda överblick (utzoomning) utan att alla värdefulla detaljer försvinner.
  17. 1 poäng
    Jag skall kolla på den i morgon, det fanns en sådan där det ingår batteri och laddare, för 1299 kr, jag har ju inga andra verktyg i den serien och därmed inga batterier. Frågan är då hur många m2 man kan polera på en batteriladdning..? Man kan ju köpa fler batterier med fler Ah och såväl snabb- såsom dubbelladdare, men just batterier kan ju kosta lika mycket som maskinen. Jag misstänker att Jula vill att man ”köper in sig i systemet” att man med inköpta batterier även köper fler elverktyg och elektriska trädgårdsredskap som ingår i den aktuella serien. Jo jag skall egentligen köpa en nippel, till luftslang, @Makro vet…
  18. 1 poäng
    De flesta som ligger i insjöar behöver inte bottenmåla alls, sägs det. Den bottenfärg du har idag verkar av din beskrivning att döma vara en sk polerande bottenfärg. Ett elände tycker både jag och de flesta båtklubbar och varv då färgen fastnar på sling och sjösättningsvagnar. Vad du ska göra är för mig inte helt självklart. Kanske kan du ta bort bottenfärgen och köra en sommar utan bottenfärg för att se hur botten blir?
  19. 1 poäng
    Jag har inte räknat på tiden men misstänker att vi tar ca 5 veckor i anspråk. Vi lägger oss på i underkant 9 kn
  20. 1 poäng
    Ser ut som en PSS tätning. Googlar du "PSS axeltätning" får du träff. Innan sjösättning behöver du inte göra något alls, förutom att bara kolla att ser okej ut, slangklämmor okej, inga skador och sånt. Efter sjösättning kan det dock vara så att du behöver lufta den eftersom det inte ser ut som om den har någon avluftnings slang (eller kylvattenanslutning som den också används till om man har snabb båt). Det gör du genom att med handkraft trycka gummit lite bakåt (akter över) så du släpper in lite sjövatten och sen släppa den så den tätar igen. Gummit med komposithylsan ligger med fjädrande tryck mot metallklumpen i framkant, så trycker man gummit lite bakåt så rinner det in vatten. Man behöver normalt inte ta i så jättemycket. BildGoogla så ser du hur den är uppbyggd och fungerar.
  21. 1 poäng
    Äntligen efter 80mil står den i carporten,blir lite tvätt o service framöver. Supernöjd med bumsen som drog 0.54 ner och 0,82 hem med 1500kg på kroken. Kommer mer bilder framöver
  22. 1 poäng
    Skippa hamnarna och lägg er lite var som. Mycket vackrare och mera fridfullt. Kolla marinwiki.se, tror jag och andra lagt in en hel del där. Gröna pluppar är naturhamnar, finns massor med fina platser.
  23. 1 poäng
    Nej, annat än att gå på grund. Men du får ju anpassa dig till vattendjupet. Jo ergonomin kan bli lidande när rorkulten hamnar långt ned....
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...