Ledartavla
Populärt innehåll
visar innehåll med det högsta anseende på 2020-11-25 i Forum Inlägg
-
6 poäng
-
5 poängJag har ett arbete som inte alltid kan utföras hemifrån. Jag måste vistas i offentliga miljöer rätt så mycket. Jag ser att ett fåtal personer på stan bör munskydd, dom har visserligen blivit fler den senaste veckan. Men jag har varesig i verkligheten eller i medierna sett någon som burit munskydd på ett korrekt sätt, ja om jag utesluter dom som vistas i sjukhusmiljö, dom vet hur det skall vara. Ett munskydd har så stora maskor i materialet att de släpper igenom de jättesmå viruspartiklarna, det är ungefär som att försöka att fånga sill i nät avsedda för torsk. Munskyddet skall vecklas ut ordentligt och klämman över näsan skall anpassas till just din nos. Men skyddet det kan skydda andra ifall du är infekterad och hostar eller nyser, då fastnar ditt eget upphostade slem i munskyddets insida, och då skall skyddet bytas omedelbart. Ett enkelt engångs munskydd är effektivt i kanske 30 minuter, oftast kortare tid. När det blir fuktigt skall det bytas. Utandningsluften innehåller mycket fukt! Det skall sluta tätt runt näsan, munnen och hakan. Har man yvigt skägg är ett munskydd rätt så meningslöst. Man skall inte hålla på att fingra på munskyddet, då får man eventuellt uppsamlade viruspartiklar på fingrarna. Man skall hantera dessa i sina band/resårband. Att bära munskydd med näsan oskyddad kan kvitta. Jag har även sett tvättbara flergångsskydd... och ja, det är ju inte konstigt att smittan sprids... Jag skyddar mig med distans, handtvätt med tvål eller handsprit, undviker trängsel, och vänder ryggen till om möte med annan person är oundvikligt. Jag undviker särskilt människor som ser ut att leva ett hårt liv på olika sätt, samt jag undviker dem som bär munskydd. Och hoppas att det hjälper, det är ju inte helt säkert. Om man nu skall skydda sig mot viruspartiklar i luften skall man använda en mask av militär standard med filter som är så täta att viruspartiklarna inte kan passera. Alla som gjort sin värnplikt eller har annan militär utbildning, eller brand och räddningsutbildning, vet att det är rätt så ansträngande att använda sådant skydd.
-
4 poäng
-
3 poängDen som vill lära sig vad det är för vits med munskydd skall försöka blåsa ut ett ljus med munskyddet på vare sig det är flera dagar gammalt eller nytt. Det är inte avsett att skydda bäraren, utan att skydda omgivningen från bärarens utandningar, hostningar, skrik och pustande...... Det är verifierat att Covid19 kan smitta från en person som inte märker han är smittad. Eftersom funktionen bygger på att man osjälviskt skall skapa sig omak för andras skull och denna osjälviskhet är alltför sällsynt, i synnerhet bland yngre som tror sig vara odödliga, så är det absolut nödvändigt att regeringen utfärdar ett lagligt påbud att alla ovillkorligen SKALL ha munskydd då andra finns i omgivningen.
-
3 poängAll personal som vårdar patienter har f.om i fredags munskydd för att inte infektera smittkänsliga patienter. De får max användas i fyra timmar sedan ska de bytas. Finns covid patient på avd byts det omedelbart då du lämnar slussen. Denna diskussion hör egentligen inte hemma här, men falsk info är i detta fall skadlig och farlig. Jag har större tilltro till infektionsläkaren i länet än några som diskuterar fel info på ett marinforum. Vad gäller Herr Tegnell har väl han haft fel i det mesta eller? Om inte munskydd har effekt skulle vi personal ej heller vara tvungna bära dem ej heller visir i nära patient vård. Tack Mackey för dina inlägg, du har helt rätt.
-
3 poängJag förstår inte alls varför guden Tegnell och FHM får hållas med sina märkliga och förvirrande rekommendationer. Tegnell: Följer man reglerna kan man gå på julbord. Jul utan släktkalas. Avråder från julbord med kollegorna. Gigantiska släktkalas inte lämpligt. Är FHM och Tegnell uppvisar klara schizofrena drag tycker jag. Vad beträffar munskydd borde en enkel regel vara: Munskydd ska användas i köpcentrum, affärer och i kollektivtrafik. Detta borde vara mycket bättre än att inte använda munskydd alls och inte särskilt svårt. Jag har ingen förståelse för att Tegnell/FHM inbillar sig att man skulle strunta i att hålla avstånd bara för att man använder munskydd.
-
3 poängDet klokaste jag sett på länge! Håller helt med. Ett vanligt, billigare, munskydd lär vara effektivt på större partiklar upp till 2 minuter läste jag någonstans. Virus-partiklarnas storlek är, som sagt, väldigt mycket mindre vilket ger att vanliga munskydd knappt ger någon effekt alls mot Corona. De munskydd som används i vården som har ett filter, syns ofta som en liten plast ring, är allra effektivast men skyddar bäraren i huvudsak, har jag läst. Det filtrerar inkommande luft men i betydligt mindre omfattning utgående luft. Samma gäller de militära maskerna. Att använda ett sånt som smittbärare är mao inte speciellt effektivt. Munskydd i tyg är mer en gest och en signal till omvärlden än något egentligt skydd. Varför dessa fakta inte presenteras av FHM eller annan som har kunskapen är för mig obegripligt. (Nu får jag en massa skit för att jag sticker ut näsan 😉 men det får jag ta.)
-
2 poängAnnars är väl ett klassiskt fel att man väljer en nyans på gelcoaten som passar bra vid lagningstillfället, men eftersom gelcoat gulnar mest de första åren så kommer lagningen efter några år att bli gulare än den omgivande gelcoaten. Hade man accepterat att lagningen var vitare än originalet första åren så hade man haft samma nyans idag. Därmed inte sagt att just detta måste vara ditt problem men väljer man inte just den kulör som tillverkaren rekommenderar så riskerar man att hamna här.
-
2 poängSkulle gissa att några av skribenterna här ovan gärna föreslår 2 st Gevalia plåtburkar förbundna med ett hårt spänt snöre......😆
-
2 poängJag har också börjat förstå det. Jag använder inte munskydd själv och det är bara för att FHM inte säger att vi ska göra det. Istället håller jag alltid avstånd och träffar ingen annan än familjen inomhus. Tråkigt, ja vist! Vi har en medellivslängd på dryga 80 år i Sverige och då kan ett ynka tråkigt år inte vara hela världen. Alternativet är absolut sämre!
-
2 poängAnvänds bärs skyddet rätt så har det effekt, problemet är att få majoriteten att förstå hur det ska användas. Ser på tv hur de hänger och dinglar, åker upp och ner, tar på det med händerna osv. Det är nog därför som man inte vill ge råd om detta. Men rätt påsatt och använt är det en bra broms för att minska smitta. Fel använt är det falsk trygghet osv..... Var absolut inte en pekpinne eller påhopp på ditt inlägg christer, skulle skrivit utan att hänvisa till någons inlägg. Hoppas du kan förlåta feltrampet // P
-
2 poängJo, det har du säkert! All heder åt dig och dina kollegor där många sliter oerhört hårt för att alltför många människor struntar i att vara försiktiga. "Våra politiker" har ingen aning om hur hårt det är för vissa yrkesgrupper. Mest snack, tyvärr. Visst finns det masker som skyddar smittkänsliga patienter men de som traditionellt använts, och som i stor utsträckning fortfarande används av de flesta i vården, är av typen att de skyddar bäraren. Det är också så att väldigt många (här har jag inga offentliga siffror att luta mig mot utan det är mest mina egna och vänners erfarenhet) utanför infektionsavdelningar använder skydden felaktigt. Jag ber om ursäkt för att jag var lite för generell i min skrivning. Övertron på skyddsmask för privat användning är tyvärr alldeles för stor. Och, ja, jag har erfarenhet av infektion och sjukhusvård.
-
2 poängOch jag som varje natt jobbar i munskydd och visir, på sjukhuset för att skydda smittkänsliga patienter och mig själv har väl ingen aning om att det fungerar. Upplysningsvis byter vi skydd var fjärde timme. Det är inte bra när falsk info förs ut. Munskydd rätt buret har skydd mot din omgivning betydligt längre än två minuter.
-
1 poängVärt att tänka på är att Lowrance/Simrad/B&G (som alla ägs av Navico) under en period hade bättre ekolod än Garmin, pga patentstrider. Garmins ekolod saknade under många år en ekolodsgivare som sände rakt ner, så ekoloden "fejkade" data för mitt under båten när ingen egentligen finns. Garmin vann senare efter överklaganden, men de stympade produkterna kan säkert fortfarande finnas till försäljning eftersom det bara var några år sen patentstriden tog slut. Så om det handlar om produkter som lanserades för mer än 1-2 år sen skulle jag välja bort Garmin, om ekolodsbildens kvalitet/pålitlighet är viktig.
-
1 poängHär i Finland skall man bära munskydd på platser där det är svårt att hålla avstånd. Med andra ord på ställen som i affären, bussen osv. På jobbet är jag tvungen att tidvis använda munskyddet. Jag besöker alla möjliga sorters fastigheter, skolor, kontor, industrier, shoppingcenter, vårdcentraler, byggarbetsplatser, ja så ser det ut för en serviceingenjör i fastighetsautomationsbranshen. Väl inne i ventilationsrummet eller värmecentralen jobbar jag oftast ensam och tar kanske av mig munskyddet och tar ett nytt när jag går genom fastigheten på väg ut. Att hänga på sig ett munskydd och bära det en stund då och då är inget som besvärar mig efter första veckans tillvänjning. Å andra sidan har jag ofta jobbat i dammiga miljöer och använt andningsmask hela arbetsdagar, ibland tom. gasmask en hel arbetsdag. Det är helt klart en vanesak. Det skulle kännas bedrövligt den dag man inser att man varit smittbärare några dagar innan sin covid-diagnos och inse att man kanske smittat ned ett otal människor under den tiden. Någon beskrev tidigare i tråden hur masken fungerar; försök blåsa ut ett ljus med masken på. Det är precis så det fungerar. Masken diffuserar utandningsluften och sänker hastigheten på den vilket minskar utandningsluftens aktionsradie. För det gäller inte bara att dämpa våra lugna andetag, vi pratar, fnyser, harklar oss, ja, en del till och med skrattar. Masken är inget totalt skydd men det hjälper säkert en hel del när det gäller att förhindra att våra orala utsöndringar sprids vida omkring 🙂
-
1 poängDu behöver alltså en GPS-mottagare med plotter och ekolod. Jag gillar ju skarpt Garmins produkter, dom är bra och användarvänliga att använda. De mindre modellerna som lämpar sig för en styrpulpetbåt sätter man i ett snabbläste och då är det lätt att ta med sig apparaten hem då man lämnar båten. Dörutom själva instrumentet behöver du också en ekolodsgivare och aktuella sjökort för dina farvatten. Under kampanjer kan det hända att man får med dessa saker ”på köpet”. Ofta har instrumentet en inbyggd antenn, men ibland är den avsedd för en extern antenn, och då kan man även få köpa till en sådan, så kolla det!
-
1 poängJag har en Airmar P79 inombords givare till min Simrad, den kräver ingen håltagning i skrovet eller givare på akterspegeln och monteras nån meter in på skrovet sett akterifrån för att inte sitta i turbulent vatten. Vad jag kan se funkar den bra men det finns säkert dyrare och bättre givare om man vill borra hål i båten. Priset brukar ligga på ca 1500kr
-
1 poängPåskefyrarna på flera av Öckerö kommuns öar överlever nog det mesta. Det maniska och militanta insamlandet av gamla julegranar och annat brännbart är så djupt rotat i de unga öbornas själar att inte ens en pandemi kan knäcka den traditionen... men vi får väl se....
-
1 poängDetta dryga år på paus kommer nog att döda ganska många saker som funnits i många år. Båtmässan kommer högst troligt aldrig tillbaks efter detta. Det kanske kommer ersättare, t ex i form av mer splittrade småmässor, men jag tror nog att man från branschens sida gärna slipper mässor. Det måste vara oerhört dålig utväxling på kostnaden för medverkan där, men eftersom alla andra är där är man tvungen att också vara där för att inte hamna efter. Nu får alla en chans att slippa det för alltid. OT, men även många långvariga traditioner kommer nog också att dö. Som att dra till, och bränna påskefyrar. Aktiviteter som saknat entusiasm och mer gått på tomgång under senare tid. De överlever inte ett uppehåll.
-
1 poängJa vad hade ni väntat er, sjöfolk är inte på något sätt immuna mot corona. Varken i flytande form ur flaska eller i form av ett virus. Överlever vi så kan vi kanske se fram emot en o annan mässa 2022.
-
1 poäng
-
1 poängFörsta båten jag elkonverterade var en träsnipa på ~9m och ~4ton. I den satte vi in ett elverk byggt på en VP D1-13. Vi brukade köra den båten med ca 2,5kW ut till motorn. Elverket gav ca 5kW. Med andra ord hade vi "oändlig" räckvidd och behövde köra elverket halva tiden. Batteriet var på ca 10kWh. I efterhand var elverket en felinvestering, det hade varit bättre att lägga mer pengar på batterier istället, och lugna nerverna på det viset. Elverket stod för mer än halva kostnaden och användes väldigt sällan. Att istället köpa ett eller ett par små luftkylda inverterelverk, typ Honda EU22i, kan ju bli rejält mycket billigare. Speciellt om en inte köper just Honda. Jag har funderat på att skaffa ett till min nuvarande båt. Ska jag göra det vill jag ha ett som åtminstånde ger tillräckligt med kräm för att köra båten frammåt i någorlunda takt. I mitt fall blir det nog i så fall ett elverk som klarar runt 1600 - 1800 W kontinuerligt. Skulle båten vara mycket större, så att ett luftkylt elverk inte skulle ge nog kräm så skulle jag antagligen lägga pengarna på mer batterier, snarare än ett vattenkylt elverk. Elverkskostnaden är inte alls linjär mot uteffekten.
-
1 poängBåde rätt och fel. Vissa virus är luftburna, dvs. de transporterar sig själva utan hjälp av droppar. Andra virus är droppburna och måste ha en droppe att transportera sig med. Droppburna virus ramlar rätt snabbt ner till marken och dessa kan också fångas av munskydd. Coronaviruset är droppburet. En bra sammanfattning om smittspridning i OH-form. http://static.wm3.se/sites/16/media/5905_Ingemar_Qvarfordt.pdf?1396538795
-
1 poängOch i samma artikel finns personer som anser motsatsen. Men skillnaden är ju att JAG VET 😉 (obs - skämt!)
-
1 poängBra inlägg förutom ovanstående... Coronaviruset är droppburet, man vill alltså skydda omgivningen på samma vis som du beskriver i det jag fetade ovan. (I vissa fall verkar viruset ev. klara sig i väldigt små droppar som då blir luftburna.) Det är alltså (nästan) samma sak att jämföra användning av munskydd inom vården med allmänhetens användning för att stoppa ett coronavirus. Det enda lilla problemet jag ser är att vi måste lära oss att hantera munskydden korrekt och det kan ju inte vara jättesvårt.
-
1 poängNu har jag inte läst in mig på virusspridning, men förstått att virus kan spridas över många meter, samt finns kvar i luften länge. Om detta är sant så förstår jag inte hur ett munskydd skulle förhindra smittspridning. Då krävs skyddsmask (gasmask) som är tät. Munskydd ger bara en falsk trygghet, som endast förhindrar att man blir direkt sprejad av droppar (samma sak med visir). I affärer och kollektivtrafik så måste man räkna med att viruset finns i stora mängder oavsett munskydd eller inte.
-
1 poängVet inte hur billiga dessa är men de utgör inget fullständigt skydd och väldigt många inom vården använder munskydden ("ansiktsmask" är väl den korrekta benämningen) felaktigt vilket minskar skyddet.
-
1 poängFörvirrade och dubbla budskap är väl det största problemet, vilket har sänkt trovärdigheten. Och med det sjunker folks vilja att bry sig... Några ytterligare exempel är att man höjde taket till 300 personer mitt under ökande smittspridning. Som försvar säger man att det ökade i Sverige först efter att beslutet var taget, vilket inte är sant. Men även om, krävs ju ingen raketfysiker för att förstå att det som händer i Europa strax händer här också. Fast hade som sagt redan börjat hända. Sedan drar man i nödbromsen och ropar "8 personer max !". Statsministern ryter att nu måste vi skärpa oss alla. Jo, men vad som INTE framgick lika tydligt är att man avsåg behålla 300-gränsen, bara personerna då satt ner... Munskydd fungerar säkerligen men bara om de bärs rätt och är av för ändamålet avsedd sort. Under operationer och i vården är det inte främst virus i sig utan partiklarna som det åker snålskjuts på man vill stoppa. Och inte bara dem, annat som flyger ur munnen av mikroskopisk natur bara man så pratar hör inte hemma på en patient - oavsett om det åker fula saker på dem eller inte. Att jämföra allmänna munskyddsanvändningen inom vården med allmänhetens användning för att stoppa ett coronavirus är alltså inte riktigt samma sak. Den som använt munskydd under slipning t ex vet hur viktigt (och svårt) det är att det sitter tajt och rätt. Tror "coronamunskyddet" oavsett kan stoppa partiklar från att fortsätta i tangentens riktning och med den höga farten de annars skulle haft - under vissa förhållanden. Skrik t ex på någon, och munskyddet kommer göra att partiklarna inte alls kommer lika långt. Så visst kan det göra nytta. Men i tajt trängsel och där man är nära inpå varandra (där "partikelfarten" inte är så betydelsefull) tror jag inte på det. Inte de vanliga i alla fall, och inte med den dåliga kunskap om hur tajt de måste sitta. Edit: Och just detta är nog - som redan nämnts - en anledning till att FHM inte går ut med generellt munskyddskrav: Folk riskerar att tro att munskyddet ersätter övriga försiktighetsåtgärder, och blir mer oförsiktiga. Mitt inlägg i debatten....
-
1 poängVar läste du det? Inom vården används billiga engångsmunskydd sedan länge med gott resultat och de fungerar för att skydda omvärlden/patienten från utandningssmitta från vårdpersonalen. Detta viruset sprids i vätskedroppar så det är inte själva viruset som ska stoppas utan dropparna viruset finns i. Dessa skydd är till för att skydda vårdpersonalen, inte patienterna. Det finns absolut munskydd i tyg som är dåliga, men även de som är bra. – Det är fel att säga att de inte gör nytta, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet som undersökt effektiviteten hos munskydd av tyg. – Vi vet att de fungerar och det är därför vi har använt dem i över hundra år i tidigare pandemier, och även i vardagslag på sjukhus. https://www.forskning.se/2020/11/04/munskydd-eller-inte-det-ar-fragan Munskydd fungerar och det vet FHM. FHM tror att folket inte kan hantera munskydd och att vi blir mera oförsiktiga om vi använder munskydd, så FHM bedömer att det är bättre att inte rekommendera munskydd. Det är bra att du skriver så att vi kan diskutera saker och ting.
-
1 poängMed eller utan munskydd, när jag möter någon gör jag en utandning, från två meter före till två meter efter mötet.
-
1 poängHåller med, men det viktiga är väl att munskydden i förta hand stoppar droppar, inte ljus. Munskydd används av någon anledning inom sjukvården under tex. operationer, inte för att få bort risken att kirurger och andra ska få ljus i ansiktet utan för att stoppa/minska operationsteamets smittspridning.
-
1 poäng
-
1 poängDå får dom lägga ut extra flytbryggor, som det är nu finns det ingen plats för gästande båtar.
-
1 poängDet låter ju rimligt att även Eriksberg Boat show skjuts upp men blir det väl av så tar man väl sig dit med egen båt och det måste väl finns nån snutt längs kajerna på promenadavstånd där man kan få lägga båten några timmar? 😁 Annars hade vi tänkt att åka och kika på Allt för sjön nästa år som omväxling men den är väl också uppskjuten?
-
1 poängVi får se helt enkelt. Har förstått att renoverade motorer kan va en gamble. drivlina är ny och inte renoverad. Ingen garanti för att den är felfri men ändå. installatuonen kan ju såklart också bli fel men min bild är att de vet vad det gör när det gäller detta. återkommer med rapport 😊
-
1 poängKonstig diskussion om hur båten lutar i hamnen! Båtens skrov påverkar inte lutningsvinkeln, bara vinkelhastigheten vid lastförskjutning. Skrovets form påverkar självklart båten lutning under gång i sjö och vind. Däremot beror lutningen i hamnen på om båten har en eller 2 motorer. Med bara en motor som givetvis sitter i centrumlinjen, så behövs mindre lastförskjutning för att ändra båten lutning - jämfört med en båt med 2 motorer och sin massa som är mer utbredd. Bränsletanken kan spela en roll, som min monterad sida till sida (full bredd) i en tank. Förvisso med skvalp-plåtar, men vätskan flyttar sig givetvis sakat till den sida som det lutar mot.
-
1 poängI Danmark genomförde man en studie på ett ganska stort antal människor, där man jämförde smittotalen i två grupper. Där ena halvan använt munskydd/mask regelbundet, och den andra gruppen inte använt munskydd alls. Ressultat visade samma smittotal i båda grupperna. Det spelade alltså ingen roll i studien hurvida man använt munskydd eller inte.
-
1 poängJag tänkte kanske lite tvärt om. Varför finns gulnaden kvar fortfarande efter sex år. Någon borde ju tagit bort den och underhållet så att den inte återkommit. Samtidigt vet jag ju att det kan bli ungefär som på bilden, lite gulflammigt, och att det går att få bort. Rubbing och sedan polish skulle jag pröva med. Finns det nivåskillnader du vill bli av med så våtslipa först med korkkloss. Hur grovt du ska börja med beror på hur mycket du ska ta bort. 400-papper tycker jag brukar vara lagom att börja med. Öka finheten stegvis till 1200-papper innan du rubbar och sedan polerar. Var försiktig så att du inte slipar, rubbar och/eller polerar bort gelcoat i onödan! Då blir det absolut fulare än det är idag. Lycka till! Mackey
-
1 poängHär har du en bra beskrivning av ett motorbyte på en Westfjord 26, https://www.dpower.se/batreferens/westfjord-26/ Du ser även vad det innebär för bränsleförbrukningen att pressa upp en halvplanande båt i högre fart. Om du väljer en snipa och puttrar fram i 5 - 7 knop (snipfart) drar den 0,2 - 0,3 l/distans. väljer du något snabbare halvplanande så blir den betydligt törstigare. En motor för snipfart är ju också mycket billigare.
-
1 poängFrågan är hur coronaläget är den 16 - 18 april 2021? Från pressmeddelande I samband med Göteborgs 400-årsjubileum lanseras nu ett marint event som kommer att äga rum i sin rätta miljö, nämligen i vattnet, och dessutom på lagom distans till säsongstarten: Göteborgs 400-år jubileum har flyttats fram två år till 2023, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/goteborgs-400-arsjubileum-flyttas-fram-tva-ar Jag har svårt att tro att det blir några fysiska båtmässor i vår, men man ska aldrig säga aldrig. Kanske en digital båtmässa, som Allt på sjön 2020, https://www.hamnen.se/digitala-batmassan/
-
1 poängJa det är inte alla som kan hantera kritik som gäller deras kära båt... Du nämner "det betalar sig i gången i sjön"... "utan att 32 är problematisk rank" = bara rank? VIll påstå att alla båtar i samma storlek/typ att jämföra med inte alls är rank på det viset en Windy 32 är För att nämna några. Cranchi, Fairline, Sealine, Princess, Grandezza, Aquador, Nimbus, Sea Ray, Four Winns, Wellcraft, Regal, Chaparall mfl mfl Det är ju inte så att jag sitter här och hittar på mina och andras upplevelser samt att en bekant fick vatten i en maskin just pga lutandet Hittar jag på att båten är smal nertill också? Bara att ta fram tumstocken och mäta... Sen är upplevelsen så klart individuell till varje person men för mig som ägt och upplevt väldigt mycket olika båtar så är den alltför rank när man vet hur andra båtar beter sig Likaså för kompisen som under några veckor i somras lånade en likadan som var till salu Hade tyvärr bara en bild som en kompis tog just för att Windyn lutade så mycket när vi var några personer på babord sida Syns lite dåligt men ändå tydligt när man jämför med båten bredvid Varför skulle båt med enkelmontage vara direkt livsfarlig? Mycket konstigt påstående På tal om trams som du nämner Att ni åker runt med dukat bord utan problem förutom vid ett tillfälle 16m/s med öppet hav västerut är bra humor
-
1 poängDå får vi hoppas på Eriksberg Boat Show istället om inte den också redan är uppskjuten, men jag har inget läst eller hört om det?
-
1 poängJag håller med om att det är som du skriver i praktiken, men vidhåller att prisskillnaden mellan en båt med en slutkörd motor borde vara 200 000:- kronor billigare än en med nybytt motor. Det du egentligen påpekar tycker jag är att det bästa köpet är en båt med en motor som är bytt för ett par år sedan och att båtar med gamla motorer generellt får ett för högt försäljningspris. Hur som helst bör TS tänka på att en båt med slutkörd motor kommer att kosta cirka 150 000:- till 200 000:- kronor mera inom kort (beroende på motorstorlek). En sak jag missade att skriva tidigare är att det förekommer "mässpriser" och andra kampanjer som kan sänka listpriset med upp till 15 %. En beställning på hösten när varvet har hela vintern på sig att byta motorn kan göra lite till på priset.
-
1 poängNär det gäller val av ankarspel: På Southerlyn hade jag ett Lewmar med vertikal axel och trumma ovanför kättinghjulet. Mycket användbart även till andra saker än att ankra med lina. Om man lägger av kättingen så funkar det för att sträcka förtöjningar i busväder. Det funkade också med hjälp av ett strategiskt placerat block för att hissa upp en gubbe (dvs mig) i masten. Då med ett ytterligare fall i båtsmanstolen/klätterselen för att hela tiden säkra om något skulle gå åt fanders. Oerhört mycket enklare än att veva med fallwinsch i sittbrunnen över två brytblock (säkerhetsarrangemanget hade behövt bli exakt detsamma). Den dag jag byter ankarspel på Greip blir det nog ett sånt igen. Inte nödvändigtvis Lewmar men ett vertikalt med trumma. Frifall går att leva utan. I aktern, för den som har sån lyx, absolut frifall men i fören funkar det bra ändå. Fjärr vore ju en bra grej även om jag aldrig riktigt känt behovet eftersom jag brukar ha med mig kompetent besättning som kan köra motor mot ankaret. Handsignaler är då bra att vara överens om när det blåser. Man ska aldrig dra båten mot ankaret med spelet, det är det inte gjort för. Likaså bör man inte backa fast ankaret utan att ha avlastat spelet med en snubber men det tror jag inte jag är ensam om att ha gjort mitt skyldig till ibland... Har för övrigt enorm respekt för ankarspel, det går fort att göra sig olycklig om man kommer för nära. Gott om exempel på otäcka olyckor på diverse forum.
-
1 poängHar haft en Bella Falcon och jag var mycket nöjd med båten! Har aldrig, varken förr eller senare, haft en båt som var bättre i lite högre eller gropigare sjö. Framförallt om man kör lite snabbare. Smal? Nej, det tyckte inte vi. Smalt skarndäck hade den men det får man ta då innerutrymmet blir bättre. Dock var den lite för liten för våra behov och då det satt ett ankarspel i stickkojen gick den inte att utnyttja till annat än förvaring så när vi var tre ombord fick vi bädda i salongen. Det är som jag ser det väldigt skönt att slippa bädda där man ska äta frukost men om ni ska ha 4 fasta kojer blir båten naturligtvis större. Fundera på det behovet! Flipper 760 är ju också ett bra alternativ men betydligt stötigare än en Falcon. Dessutom är det väl bara vara tre kojer i Flipper 760 där den ena är en stickkoj precis som i Bella Falcon. Det bästa är ju att kolla runt på många olika båtar och tex pröva att krypa in i stickkojerna.
-
1 poängTroligen Österreichische Post AG, dvs. som Postnord fast i Österrike. Generell synpunkt, inte menat som en pik till patrikflink eller någon annan Jag kan tycka att man om möjligt ska värna våra inhemska leverantörer så mycket som möjligt, särskilt nu i coronatider. Samtidigt har många det sämre själva och måste snåla/spara. (Jag följer inte detta själv alla gånger, men nästan alltid numera.)
-
1 poängBifogar en instruktion video via denna länk: http://www.livetombord.se/artiklar/gor-det-sjalv/20140218/provtryck-och-tata-drevet/ Och här har du en video som visar hur du bygger en själv samt instruktioner för typ 150kr, manometer Jula tex 99kr eller om du vill slakta en vanlig däckpåfyllare... https://youtu.be/t5JHNy53uk0
-
1 poängHej. Varför tror så många att det alltid är cylinderlockspackningen som orsakar varmgång på marinmotorer? Det är ganska ovanligt. Det finns ett flertal felkällor som ska undersökas först. Kommer det in tillräckligt med sjövatten utifrån? Fungerar sjövattenpumpen? Är sjövattensilen ren? Är det öppet vid utloppet så att vattnet kan komma ut? Om det är drev och motorn går varm först när båten planar så kan kylslangen på utsidan vara otät. Finns det tillräckligt med färskvatten i systemet? Fungerar cirkulationspumpen? Är det rätt termostat och fungerar den? Visar instrumentet rätt? Mm. Ingemar
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00