Om god ventilation av båten skall lyckas måste platsen där båten står på ha morgonsol och inte i övrigt vara alltför skuggig. Annars kommer nattkylan att medföra att båten är kallare inuti än omgivningen på förmiddagen i många vädertyper, och då kondenserar fukten inne i båten.
Så tro aldrig utan vidare på de som påstår att ventilation funkar bra om inte ovanstående beaktas.
Alla råd som avser eldrivna avfuktare (i kombination med att stänga alla luckor och tejpa igen alla ventilatorer) kan funka bra, men man måste se till att kondensvatten från avfuktaren kan rinna ut utan att frysa igen. Sen måste man förstås ha en förvaringsplats som tillåter elmatning hela vintern.
Avfuktare av torrbollstyp (i kombination med att stänga alla luckor och tejpa igen alla ventilatorer) funkar oavsett sol/skugga/riktning, och på en 10-meters segelbåt har jag använt 5st plasthinkar med ett durkslag ovanpå, halvfyllda med sommarvägsalt (Kalciumklorid, Granngården säljer 25 kg för typ 150:-., varar flera år). Detta har jag använt i 10 år utan att ta hem varken dynor, segel eller andra textilier utan tillstymmelse till mögel, lukt eller korrosion, och med båten på olika platser. Men det är mycket viktigt noggrant tejpa för ALLA öppningar där luft kan cirkulera in eller ut, annars kommer avfuktarna att föra en hopplös kamp med att försöka avfukta hela trakten. Att då och då öppna ruffluckan kortvarigt, gå in, stänga luckan etc. orsakar inte så mycket ny fuktig luft att det påverkar.