Gå till innehåll
onsdag 15 januari 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-12-14 på alla områden

  1. 1 poäng
    Saxat ur avsnitt 4, General requirements: 4.1 The system type shall be either a fully insulated d.c. system or a two-wire system with negative ground. Engine-mounted wiring systems can use the engine block as a grounded conductor. For d.c. systems with a negative ground, the main grounding/earthing point shall be either: a) the engine negative terminal, or b) a main grounding bus of sufficient current carrying capacity. Ovanstående är från 2012 års version av ISO 10133. Har du information om att detta ändrats i senare versioner, så vore det intressant att få veta hur.
  2. 1 poäng
    Angående att ansluta eller inte ansluta jordledaren (gröngula ledaren) från landströmsstolpen (via skarvkabeln) till elcentralen för att använda en enkel batteriladdare i båten. När båten står på land o det ska användas någon annan 240V AC-pryl ombord (av den som installerat elanläggningen eller näste ägare till båten) så är det obra om jordledningen (gröngula ledaren) inte är ansluten hela vägen fram till båtens 240V AC eluttag. Det kommer att inträffa att någon använder uttaget för annat än batteriladdning o då kan det hända en olycka när Murphy kliver ombord - o det kommer han att göra.....
  3. 1 poäng
    Om jag inte har fått allt om bakfoten, så kräver ISO 13297 att AC-systemets skyddsjord ansluts till båtens "huvudjordpunkt". Samtidigt kräver ISO 10133 (som reglerar DC-systemet ombord) att batteriminus är anslutet till samma "huvudjordpunkt". Kombinationen av dessa båda krav innebär att AC skyddsjord och DC minus är kopplade till samma punkt och därmed till varandra. Något förenklat brukar detta beskrivas som att det finns ett krav på att "koppla samman landjord med batteriminus". (Om man tittar på den länkade elcentralen från Defa, så finns det på undersidan en jordskruv för detta ändamål). Beskrivningen är förenklad eftersom DC-systemet även kan vara fullt isolerat, d v s varken plus eller minus har förbindelse med jord (vattnet på utsidan skrovet). I sådana fall säger ISO 13297 att AC-systemets skyddsjord ska anslutas till en separat jordplatta. Allt ovan är min tolkning av vad regelverket säger – inte någon rekommendation om vad man nödvändigtvis bör göra.
  4. 1 poäng
    . Pressa först med Biltemas pressverktyg för oisolerade kabelskor, den typ av verktyg (stans) som du bankar på med typ hammare. Kostar en hundring. Då flyter metallerna lufttätt ihop. På liknande sätt som t ex bilfabrikanter och elbolag gör. Duger gott även i sketen båt. Vill man sen förstärka ytterligare så försluter man metallfogens ändar med mjuklödning... Då varar det garanterat livet ut. Krympslang med eller utan lim, funkar då mest som isolation mot oönskad kontakt.
  5. 1 poäng
    På vilka motorer anser Du att varningen är befogad?
  6. 1 poäng
    Jag tänker sätta två T-rör på slangen mellan motorn och värmeväxlaren mellan dessa kopplar jag in en värmelsinga som innehåller en extra cirkulationspump. Då kan jag manövrera värmen genom att reglera elmatningen till cirkulationspumpen.
  7. 0 poäng
    En annan bra grej är att ha dubbla pressar. Använder billiga biltema pressar kondensen är mellanpressarna så det är torrt över sittbrunn
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...