Gå till innehåll
fredag 10 januari 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2019-09-15 på alla områden

  1. 3 poäng
    Häng på en gryningstur från Göteborg till Yttre Tistlarna. https://youtu.be/BSD5n2pJT9Q
  2. 3 poäng
    Även denna höst blev det en tur ut på öppet hav för att besöka sälarna. Just denna dag var vädret perfekt med väldigt svag vind så de stora fjärdarna passerades rätt snabbt. Det kan vara svårt att passa in besöken då det är förbjudet område fram till 15 aug
  3. 2 poäng
    Klart sittbrunnen ska ha dubbla självlänsar ut genom skrovet. Inget elektriskt giller! Lägg ev. slangarna i kors, och ventiler samt genomföringar ovan vattenlinjen. Varför något annat? .
  4. 1 poäng
    Gnällt på ADSL har jag. Dock konstateras det att teoretisk max ligger på 8gb/s, pga teleledningar och avstånd till knutpunkt mm, så jag kommer hyfsat nära ändå.
  5. 1 poäng
    Det stämmer bra. Sjösala vals tänkte jag på och Sjösala ligger söder om Stavsnäs på ön Hölö. Runmarö kanal heter kanalen och passar bra för mindre båtar som vill undvika vågorna för en stund
  6. 1 poäng
    Jag hade förutfattade meningar om kopplingen... som det är på bilden är rätt, glöm vad jag sa om minus
  7. 1 poäng
    Båten ligger betydligt bättre i sjön än på land. Höststormarna verkar gå mest illa åt båtar som står på land.
  8. 1 poäng
    På tidiga KAD42- motorer satt samma typ av pump som på 41-motorerna. Det hände att axeln gick av. Senare kom en modifierad pump som ska hålla bättre. Köper man en pump idag, får man den nyare typen.
  9. 1 poäng
    Jag har isolerat locket med först biltema dämpmatta och sen deras ljudisoleringsmatta för 299 kr /st. Men motorrummet är ju ganska stort så att isolera hela känns väldigt meckigt med att montera ner fastsatta saker för att få upp isolering mellan. Har bara kört båten några ggr. Men ljudet jag mest stör mig på är turbovisslet. I 24 knop så låter det ca 84 DB enligt appen buller i iPhone. Vet inte hur mkt det lät innan den lilla isolering jag har gjort.
  10. 1 poäng
    När vi tar bort sega gamla dekaler (jobbar med tejpningar/folieringar) så använder vi en tapetborttagare som ger ånga istället för värmepistol, det brukar funka bra. Man får passa sig så det inte blir alltför varmt dock. På med tapetborttagaren några sekunder så kan man enkelt dra bort dekalen på ytan där man värmt. Är det en tunn tejplinje eller bokstäver så funkar trissan bra men är det större ytor tycker jag ångan funkar bättre och är snabbare.
  11. 1 poäng
    Svarar mig själv...för jag hade fel. Finns en 48 fotare... https://www.swan48.nautorswan.com/all-the-facts
  12. 1 poäng
    Om du söker på peer review och failure så ser du att det har länge varit kritik mot det systemet i forskningsvärlden. Precis som Ridd säger så får man intryck av att det är en panel som går igenom varje artikel enligt ett protokoll när det i själva verket ofta är en kompis till publicisten som läser igenom och sedan tycker något. Nu blir jag tjatig om Connolly men de har valt att lägga ut ALLT helt öppet på nätet så att vem som helst som vill motbevisa dom eller kritisera deras metoder kan göra just det. Jag räknade med att Mackey skulle kasta in lite data i en graf för att dubbelkolla. Han är duktig på det och har gjort det tidigare i tråden.
  13. 1 poäng
    Ja det var ju inte vad jag väntat mig angående peer reveiw som flera här verkar tycka är ett kriterium för att läsa några rapporter överhuvudtaget. Jag har svårt att förstå hur det kan finnas så olika uppfattningar om hur det är ställt med bland annat hotet mot korallrev, havsnivåhöjning, issmältning och annat i klimatdebatten.
  14. 1 poäng
    Då gör du oss alla konsumenter och även dig själv en björntjänst. Utan klagomål kommer produkten att fortsätta säljas. Och vad säger din båtgranne när/om denna får sin radiomottagning utstörd av DIN regulator ? Sammanfaller dina radiolyssningstider med alla andra ? Troligen inte. Och när vet du om du behöver fullgod mottagning på en viss VHF-kanal ? Om ett tag kanske du inte kan lyssna på radio ÄVEN om du slår av din anläggning med brytaren. När grannen skaffat en likadan.... Sedan är det riktigt att grundproblemet är grundfrekvensen, switchfrekvensen. Men för att kopplas ut i luften måste det finna en väg ut och en antenn. Därför kopplas olika övertoner olika bra ut i luften, och man kan uppleva frekvensområden som är "rena" på vissa installationer. Vid några meters kabellängder fungerar dessa kablage dock rätt bra som antenner för just FM/VHF, och därför (och för att vi lyssnar här) upplevs ofta problemet på dessa radiomottagare och i båtarna. Å andra sidan är dessa lite högre frekvenser synnerligen lätta för MPPT- (eller LED-)konstruktören att lägga in filter för i sin konstruktion, så därför är det extra beklämmande att de chansar på att spara ören genom falsk CE, som dessutom går ut över den som dessutom betalar för produkten. Har sett måååånga konstruktioner från framförallt Kina med omnejd, där alla tester är gjorda och godkända, men där konstruktionen sedan rationaliseras genom att dessa filterkomponenter blir "optional" (=monteras aldrig) i serieproduktion. Vid alltför bråkig svensk importör visas det godkända protokollet upp, på exakt rätt modell, exakt rätt elschema o.s.v. Då brukar importörerna bli tysta och kunde får veta att den ÄR godkänd. För ytterst få har kompetens att öppna produkten och se om den överensstämmer på komponentnivå med alla papper. Fast om många klagar så kan ju inte alla kunder ha fel, och då brukar produkten dö ut, eftersom säljstället hellre byter leverantör än bråka med kineser..... Och kanske är den nya bättre eftersom importören kravställt så historien inte upprepar sig.
  15. 1 poäng
    Jag har byggt några pentryn och en massa lådor. Det går fort och är väldigt enkelt. Förutsättningen är att man har tillgång till en bordscirkelsåg. Materialet är 10 mm björkplywood till ramen och 3,2 mm härdmasonit till botten. Såga till delarna till ramen, fräs ett spår för masoniten 7 mm från nedkanten. Spåret bör vara 5 mm djupt. Spåret "fräser" man med sågen. Gör en mall av spånskiva med samma mått som lådornas innermått, nedsåga hörnen så är det enklare att få ur mallen och den fastnar inte i lim som tränger ut. Limma ihop sidor och botten med mallen som hjälp så att lådan inte blir skev. Har man tillgång till en spikpistol för tvåtrådsklammer så skjuter man ihop sidorna med 25 mm klammer. Annars får man sätta ramen i spänn med tvingar. Man behöver inga skruv, limskarven blir stark ändå men känns det osäkert så stt skruv eller dyckert. Man "fräser" bort 10-15 mm av sidostykena upp till masoniten, en list på tvären i hurtsen gör då att lådan in kan åka ut utan att den lyfts lite. Egentligen bör plywooden lackas men det fungerar utmärkt med att olja med linolja, gärna uppvärmd eller spädd med terpentin. Slutligen skruvas fronten fast. Den bör var min 10 mm tjock om det är teak. Vill man lyxa till det kan man montera lådorna med sk expansionbeslag som finns i rostfritt. Personligen tycker jag dock att lådorna glider för lätt när de ska sitta i en båt. Ska man göra en komplett hurts så görs den av fyra stolpar där tvärstycken tappas in. Det går att göra med en överhandsfräs men går betydligt snabbare med sinkmaskin eller långhållsborr.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...