Ja men det intressanta är genomsnittsproduktionen. Följer man solen dygnet runt så får man i genomsnitt ca 20% mer energi jämfört med horisontellt monterade paneler. Detta gäller här i Norden där den indirekta solinstrålningen utgör en stor del. Det är inte lönsamt och därför ser vi nästan inga solföljande anläggningar. Fasta anläggningar riktas mot söder och vinklas runt 40° beroende på latitud.
Nej. Förr eller senare hamnar väljaren i fel läge. Ett skiljerelä kostar nästan inget och det blir aldrig fel.
Jag vill ha ett separat startbatteri, dels håller det i evighet, dels är det ett nödbatteri som tex kan driva VHF om övriga batterier är tömda.
Men har man en mindre anläggning, 1-2 batterier, så klara man sig utan om man har något som kan koppla bort lasten innan batteriet nått en nivå som inte räcker till start. BatteryBrain eller en solregulator med lastutgång kan sköta detta, då skyddar man även batterierna mot djupurladdning pga någon förbrukare legat kvar och dragit ur batterierna.
Ja den är mer utvecklad. Frågan är om man behöver det? Ingen ger en exakt mätning, det kommer alltid vara ett uppskattat värde. Det jag uppskattar med NASA är den stora displayen som man kan se på håll och att den är enkel att förstå. Med en markering kan man lära även mycket små barn att förstå att under markeringen så får man inte titta på tv.
Varför man ska övervaka startbatteriet förstår jag inte. En enkel voltmeter duger. Det finns alltid en risk att shunten inte håller för startströmmen som är flera gånger större än märkströmmen hos startmotorn.
Största nackdelen med dessa tankmätare är att de inte fungerar med nästa generations batterier, LiFePO4.