Gå till innehåll
måndag 10 februari 2025

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-04-06 på alla områden

  1. 1 poäng
    Eniro uppdaterar med 30 sekunders mellanrum, så även om datan från inspelade AIS-signaler bara skulle fördröjas med nån sekund eller två, så kan datan som visas ändå vara upp till minst en halvminut gammal.
  2. 1 poäng
    Jag visste att du inte kunde inte motstå den! Den kommer säkert att bli uppskattad. Hemma har vi ett kylskåp med ismaskin och kallt vatten. Mest var det vattnet jag var ute efter och den används flitigt, skulle inte kunna tänka mig att vara utan den. Men även isen är populär. Båda funktionerna används mycket mer än vad jag trodde. -- När jag byggde kylbox en gång i tiden så gjorde jag en avgjutning av botten till en form att gjuta isblock på några kg. Det blev även en transportväska för isblocket. Boxen i båten höll sig kall minst tre dygn, Supercoolen klarade ett dygn per 75Ah batteri. Tillsammans med en annan kille byggde vi en kompressorkyl av ett skrotat kylskåp. En inverter gav 230V till kompressorn. Det gick åt en del ström så man kunde bara köra när motorn gick. Men det funkade. Senare gjorde ackumulator med vatten så den klarade några dygn. En kille hade en kyl ackumulator där kompressorn drevs direkt av motorn. Körde man en kvart så höll sig kylen något dygn. Tyvärr dyr men innan solpanelerna så var det nog det bästa man kunde ha. Jag letade utan framgång efter en sådan, tanken var driva den med en gräsklipparmotor, precis som en del som hade watermakers som drevs med en liten bensinmotor. Ännu hellre hade jag haft en gasturbin och gjort varmvatten mha avgaserna.... It ain't over yet!
  3. 1 poäng
    snyggt jobbat thallatha i min gamla dixie var det just tillfälliga lösningar blivit permanenta...värst var förpiken med ruttet distansmaterial o slemmigt gammal lim blandat med mögel..tog mig en vinter också att fixa men fint blev det jag kunde ligga med t-shirt o känna hur värmen studsade tillbaka till kroppen efter det förstärkte jag svajkölen som blivit pga ägaren före sänkt durken men inte förstärkt nånting...blev också väldigt bra och skönt med ståhöjd i ruffen känns så skönt när det är torrt och fräscht och möjlighet till vinterturer och nu har jag börjat om igen med en annan båt för jag gjorde en mellanlandning på 2 år iland med bilintresse man måste ha projekt
  4. 1 poäng
    Finns många entreprenörer runt om i vår värld som ser nya möjlihheter som tur är. Länken nedan belyser utvecklingen inom solenergi. Tak med inbygda solpaneler. När stora fastighetsbolag annamar och om det skulle i en framtid vara en byggnorm att nybyggda hus har takpannor/tak med solpaneler lär det vara en bra lösning enligt mitt tycke. Benders (Mkt stor marknadsaktör inommtakpannor) hade även lanserat en takpanna med inbyggda solceller vad jag förstått. Kan man få till lösningar som detta till en standard, tror jagbdet kan vara en positiv del även för cårt klimat med en begränsad mängd sol. ☺ https://www.va.se/nyheter/2018/03/26/ljus-framtid-for-svensk-greentech---har-ar-takpannorna-som-producerar-el-owilli/
  5. 1 poäng
    Jag kör på vind, tänkte fortsätta med det, det känns hållbart på nått vis.
  6. 1 poäng
    Helt fritt är det väl inte. Försökte komma ut häromdan, men isen var så tjock att jag fick ge mig. Men regn och plusgrade under ett par dar har ändrat förutsättningarna. På lördag kan jag nog komma ut och ta min nyrenoverade båtplats i bruk.
  7. 1 poäng
    I TS fall är det nog ok att träribborna pressa mot bordläggningen. Blir det luftfickor under bör det nog limmas. För en tillfällig lösning kan ku va att man får isolerat det viktigaste. Det värsta är att tillfälliga lösningar ofta tenderar att bli permanenta. Skall man limma krävs det ju en viss temperatur på bordläggningen. När jag började isolera förpiken på min nuvarande båt, var det 15 minusgrader ute - då krävs det extraordinära lösningar.
  8. 1 poäng
    Det finns en annan, mycket viktig aspekt. Hur mycket använder man prylen? Dra man i några skruvar om året så lär den billiga hålla, drar man i hundra om dagen så lär den dyra löna sig. Sen finns det inget självklart förhållande mellan pris och kvalitet. Inte sällan finns det en stor skillnad mellan försäljningakostnaden.
  9. 1 poäng
    Man seglar till en destination, sedan bor man där, på båten. En jordenruntsegling brukar normalt ta ca 3 år men en atlantöversegling tar ca 3 veckor. Den mesta tiden ligger man ju faktiskt still med båten.
  10. 1 poäng
    Om man ensamseglar över Atlanten kanske inte personlig hygien av det slaget spelar så stor roll. Hälsomässigt är det inga problem med att inte duscha på 30-50 dygn, men är man känslig sätter måhända lukten stopp. Vissa ställen på kroppen är bra att tvätta, men för det krävs inga 20 liter per dygn. I varmare vatten går det ju att hälla ett par spannar havsvatten över sig i sittbrunnen för att "duscha" också, bara man torkar av saltet efteråt.
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa nytt...