Gå till innehåll
lördag 26 oktober 2024

Ledartavla


Populärt innehåll

visar innehåll med det högsta anseende på 2018-04-05 på alla områden

  1. 2 poäng
    Omöjligt att svara på utifrån bilderna. Lite nyansskillnad är oundviklig, men den brukar gå ihop sig. Och - jag resonerar att båten inte är en utställningsmöbel eller prydnadssak, utan ett bruksföremål. Lite nyansskillnader är ingen som ser.
  2. 2 poäng
    Min skruvdragare från CO var med i ett test i Råd och Rön. Det är inte den billigaste men en av de bästa jag haft (inklusive en B&D som var dyrare, men rena skiten). Inte minst för att den är rejält stark och suverän att köra t ex stora hålsågar med riktigt sakta. Och har chuck för 13mm. Men den blev bedömd som "farlig" eftersom personer med klena händer kunde skadas om den fastnade, i och med sitt duktiga vridmoment. Och fick därför uselt betyg.... Intressant, för det är just på samma grunder som jag tycker den är så bra.
  3. 2 poäng
    Lustigt hur saker förändras; på åttiotalet när jag utbildade mig till elektriker köpte en bekant till mig som reste en del i jobbet ett tiotal solpaneler och regulatorer. Minns inte var han köpte grejerna, kan ha varit Tyskland eller Holland. Som blivande elektriker gjorde vi en deal att han sålde panelerna och jag installerade dem i folks sommarstugor ute i skärgården. Då var panelerna och regulatorn de dyra delarna i hela installationen, batterierna upplevdes som billiga. I dag börjar det vara tvärtom, solpaneler är billiga och bra batterier dyra... PS När elnätet byggdes ut i skärgården kallades jag in på nytt för att installera "riktig" el i en del av stugorna jag en gång installerat solpanelsystemen i. Som en delbetalning tog jag då ofta solpanelerna. De installerades i andra stugor dit elnätet ännu inte nådde. En av de där åttiotalspanelerna sitter nu på taket i vårt hus, den levererar el till delar av husets belysning som är utförd med 12 volts ledbelysning. Några månader medan panelen är täckt av snö får jag använda en laddare för batteriet. Annars levererar den där 38 W panelen från 1985 mer än vi behöver för ledbelysningarna. Rätt fantastiskt hållbar teknik.
  4. 1 poäng
    Ett bra exempel är väl rorkultsautopiloter. En konstruktion som utvecklats en gång för decennier sen (utvecklingskostnaden betald flera gånger om), och bara måttligt förfinats under perioden. Mycket enkel intern konstruktion. Ingen komplicerad tillverkning. Enkla komponenter. Billiga material. En produkt som borde säljas för max 1500 kr. Men standardpriset för en ST2000+ är runt 5500 kr. Man tar betalt det kunderna är beredda att betala. Konstigare är det inte.
  5. 1 poäng
    Tja... alltså... det går bra att bättra lack. Slipa rent de delarna som flagnat, sedan bättra där. Brukar se helt OK ut. Men - ska det hålla måste du nog upp i en sisådär 5-7 lager med mellanslipningar. Jag hade: - Slipat bort det gråa - Bättrat lacken med tre lager med mellanslipning - Mattslipat allt - Lagt på två lager med mellanslipning på allt. Tricket att få fin lack med minimalt underhåll är att mattslipa och lägga på ett lager på allt varje vår. Och såklart fixa exentuella skador. Då håller det väldigt länge och renskrapningar blir i princip onödiga i framtiden.
  6. 1 poäng
    Nej mackey inga sågverk behöver stängas, och pappersbruken kommer stänga ändå då inget papper mer används i den digitala värld vi nu lever i. Här i mitt område har Stora stängt tre av fyra pappersmaskiner, de flesta väntar på att den sista slår igen med. Det finns massaved i uppsjö och skogen växer så det knakar. Preem hade en info nyss de kan producera 1/3 av Sveriges dieselbehov om bara politikerna tar sitt ansvar. Enligt den uppgift jag tagit del av förbrukar vi 3,3 miljoner m3 dbo per år, och de flesta menar att vi kan bli fossilt oberoende på egen skog som vi kokar bränsle av.
  7. 1 poäng
    Jag ska komplettera min önskan att bli kremerad i ett krematorium som är anslutet till fjärrvärmenätet med en önskan att mina efterlevande ska välja den billigaste kistan och göra något roligt/trevligt för pengarna som blir över. Det är ju lättare för mig att önska mig den billiga kistan än för mina anhöriga att välja den åt mig. Den billiga kistan brinner säkert lika bra som den dyra, så priset är inte alls avgörande och inte heller kommer någon att bli lyckligare bara för att jag ligger i en dyrare kista utom möjligen begravningsentreprenören. Mackey
  8. 1 poäng
    Man kan ju även fundera på hur stor del av tiden men seglar kontra ligger för ankar, en vild gissning är kanske att man ligger still 90% av tiden, vilken båt är bekvämast då?
  9. 1 poäng
    Jag söker en värmare för ved. Jag tro att den hette Hydro marin, men jag kan ha fel. Den var populärIFbåtar. Om du har en eller omdu vet nån som har vill jag gärna veta Andershos
  10. 1 poäng
    Det är ett mysterium som nog kommer att diskuteras. Det är ingen dålig båt, 50fot. Masten står där den ska när de räddats. Det finns steg i masten. De såg fartyg men lyckades inte larma. Konstigt, VHF borde fungerat eller försökte de ringa? El verkar de ha haft, de hade en vindgenerator och borde nog haft solpaneler.De säger att de inte hade klarat det utan hundarna. Eh? De kanske stod för kunskapen ombord. Det absolut sämsta med denna "bedrift" är att många kommer att tänka "Ja se fruntimmer".
  11. 1 poäng
    Jag hoppas verkligen att du inte har gasol ombord..............
Denna ledartavla är satt till Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa nytt...