Gå till innehåll
lördag 30 november 2024
Anteman

LED strip billigt på eBay men är de ok

Rekommendera Poster

Sitter och kollar efter LED strip till båten. Helt klart stor skillnad på priset beroende på vart man vänder sig. Speciellt om man tittar öster ut.

Finns det någon här som har erfarenhet av LED strip från eBay? Hittar en uppsjö olika som enligt spec. verkar vettiga men det är svårt att se om de är bra saker eller dåliga Kina kopior. Det mesta tillverkas ändå i Kina och efter att ha varit där några gånger i jobbet kan man snabbt konstatera att det finns både produkter som kommer från samma fabrik som det vi här köper dyrt som märkesvaror och sådant som är dåliga kopior. Har en nätsladd (samma som till datorer) köpt i Kina med märkning på kabeln att det är 3x0,75 ledare i den men när vi på jobbet kapade den fanns där bara 2 ledare på mindre än 0,1 kvadrat och fan vet om det ens är koppar i den för det är som att tvinna hårstrån - dvs så tunna och de går inte att tvinna.

Här är ett exempel från eBay på 5m som inkl dimmer kostar ca 70 kr (gratis frakt). Med tanke på priset på liknande i Sverige kan man kanske tycka att det är för billigt men jag har sett ett exempel på en produkt på jobbet som vi tillverkade i Kina för 1/10 - 1/15 av vad den såldes för i Sverige. Nu är i och för sig den produkten nedlagd p.g.a. att den inte var lönsam.

långt utlägg och egentligen har jag väl redan svarat på frågan själv men vad säger ni andra. Vågar man handla billigt från eBay? Själv skulle jag aldrig köpa 230V-saker därifrån, men 12V kanske är säkrare?? CE märkningen är inget att lita på, dels för att tillverkare eller säljare själv gör den men också för att det kan stå för China Export också (Kineserna är inte dumma).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket av det som säljs på eBay hamnar inte där av en slump. Det kan handla om partier som inte klarar kvalitetskraven hos tillverkaren eller tex feltryck, sneda etiketter osv. Eller så är det någon som gjort en riktigt billig kopia. Jag fick en sladd till iPhone. När man klippte den så visade det sig att ledarna var enkeltrådiga. Det kunde man misstänka redan på bilden eftersom den såg lite kantig ut. Priset var några kronor. Nu har jag kört den på skoj och den håller fortfarande. Slutsats: Prisvärd skitprodukt. Men jag så exakt samma kabel i en affär för typ 59 kr. Det är riktigt lurendrejeri. Men totalt sett är det bra att handla på eBay men det krävs lite jobb att studera utbudet. En del säljare är mer seriösa än andra, de har ofta ett visst sortiment tex LED-strip med tillbehör. En kompis köpte en 1000W inverter 12/230V för ett par hundra kronor. Samma företag sålde kläder, smycken mm. Verkar ju inte så seriöst. Nå, invertern klarar max 500W så jag fick den ;) men priset var helt ok för en 500 Wattare. Jag köpte en fickkompass, jättefräck men den har lite svårt att hålla reda på riktningen till norr. Vissa grejer är skit, jag köper en hel del både åt mig och andra. Det som är skit är oftast de billigaste prylarna,  kanske ett par procent att totalt inköpsvärde. Så, för att gardera sig, räkna upp priserna med 10% för att täcka dåliga grejer. Fortfarande ganska billigt, eller hur.

LED-strips har jag köpt ett antal och alla har varit bra utan undantag. Fruktansvärt användbart. Jag brukar köpa en trådlös dimmer, det behövs för de ger mycket ljus.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kostar ju ca en 50 lapp så testa, har själv haft en waterproof RGB strip på 3 meter under badbryggan i två säsonger och den har fungerat felfritt. Kostade väl runt 50 lappen med fjärrkontroll. Samtliga led i båten har jag med köpt från ebay och likväl dom fungerar än.. Tror jag betalat samma pris för samtliga mot vad tex hjertmans tar för EN styck.. Bara att testa sig fram :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har också köpt en hel del från eBay, med varierande kvalitet. Testa gör jag gärna men jag vill inte få en brand ombord men det kanske inte är någon risk? Som tidigare nämts fuskas det en del som tex jordade kablar som inte är jordade och inte har den kabelarea det står. Hade även en batteriladdare till en radiostyrd bil som blev så varm att till och medvägguttaget blev varmt. Men jag lägger en order och testar, kan ju alltid köra den ett tag på garagegolvet och se vad som händer :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den typ av LEDar som går att mata med spänningsområde t.ex. 9-30 VDC innehåller en matarkrets som hackar upp inkommande spänning och reglerar fram den egentliga LED-matningsspänningen via en slags pulsmodulation. 

Detta funkar oftast bra. MEN: det är vanligt att matningskretsens hackande skapar alltför stora störningar i båten så att t.ex. VHF och vanlig radiomottagning brusar eller blir oanvändbar. Om dessa matningskretsar alltså är för dåligt avstörda får man problem, och i princip är de dessutom olagliga: Utrustning inom EU FÅR inte störa annan utrustning.

Om man i stället köper LED-belysningar som matas med 12V (utan angivet område de skall tåla) , så kan det lätt hända att de skadas vid laddningsspänningar på 13-15 V. Såvida man inte installerar en spänningsbegränsare t.ex. i elcentralen för de kretsar som matar LED-belysning. Med denna lösning bildas inga störningar alls.

http://sxk.se/sites/default/files/private/spanningsbegransning-for-led-lampor.pdf

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket bra påpekande.

Detta ligger under den CE-märkning för utrustningar skall användas inom EU där EMC direktivet ska följas.

I korthet så finns det gränser för vad utrustning får ge ifråns sig i form av störning samtidigt som att de skall vara tåliga för inkommande störningar så felfunktion inte uppstår.

Nu slarvas det flitigt med prylar från bl.a. Kina och ibland är CE-märkning på saker därifrån en bluff.

Vi som blivit några år kommer ihåg hur det gick när någon försökte damsuga samtidigt som man kikade på TV. Damsugaren sände ut störningar och TV:n var känslig och klarade inte så mycket störningar. (det blev massor med flimmer på TV.n) Att tänka på att man väljer utrustningar som även är motståndskraftig från yttre störning.

 

Lite att läs om detta i korthet. 

http://www.elsakerhetsverket.se/Global/Publikationer/Broschyr%20EMC_low.pdf

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag handlar väldigt mycket på DealExtreme http://www.dx.com

Där köper jag allt från laddkablar till telefonen till just LED belysning. bytt bland annat alla lampor i bilen till LED och många lampor hemma. eftersom man inte behöver köpa nya armaturer till båten räcker det ju att köpa nya lampor i LED. 

 

Dom har väldigt många LED-stripes i olika former, har aldrig köpt någon själv men det är ju bra pris! :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fick hem LED stripen från eBay för några veckor sedan. 5 m vattenskyddad för ca 65 kr inkl. sladd-dimmer. Lät en elkonstruktör på jobbet kolla den och ge sitt uttalande. Inget fel på den enligt honom, inte sämre än något annat man köper i sverige.

Hittar man bara rätt i Kina-djungeln kan man göra klipp. Har nu beställt 10 m icke vattenskyddad för 97 kr att ha hemma. Adaptern köper jag i Sverie.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

seawolf skrev

- Om man i stället köper LED-belysningar som matas med 12V (utan angivet område de skall tåla) , så kan det lätt hända att de skadas vid laddningsspänningar på 13-15 V. Såvida man inte installerar en spänningsbegränsare t.ex. i elcentralen för de kretsar som matar LED-belysning. Med denna lösning bildas inga störningar alls. 

http://sxk.se/sites/default/files/private/spanningsbegransning-for-led-lampor.pdf

Tack seswolf för länkaderssen ovan till hur man tillverkar en spänningsbegränsare

Jag har provat att montera in 12V Led lampor från IKEA i båten, snygga, billiga.....men de lyser för starkt, så en spänningsbegränsare behövs för att de skall hålla och för att ljuset skall bli lagom, så då kommer jag också tillverka en sådan när jag bygger om elcentralen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul att se ett postorderföretag lite av varje kinagrejer.

 

Efterlyser mer sånt. Bra när man köper något att lägga fler saker i lådan för att få ner frakten.

 

Kan du inte seriekoppla två ledstrip? Då blir det 12V på varje.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att spänningsbegränsare skulle behövas är nog lite förlegat. LED-lampor för 12V är gjorda för användning i tex bilar där spänningen kan bli högre än i båtar. Tillverkarna säljer till grossister mm i stora kvantiteter, den som gör lampor som går sönder får inga nya ordrar. Hur det är med lampor från tex IKEA vet jag inte, de är ju avsedda att drivas med ett nätaggregat med en viss spänning. Men det byggs ofta med standardkomponenter. Jag vet flera som använder dessa utan problem.

En LED brukar vilja ha ca 3,2V, i lampor där man kan se att det är flera LED eller i strips löser man det genom att seriekoppla dem tre och tre plus ett motstånd som troligen dimensioneras för 15V eller mer. I vissa LED-lampor, typiskt dem med en eller få starka LED, har man en DC/DC omvandlare. Ibland kan man se att det är omvandlare för det finns alltid en liten spole. Annars kan an testa, varierar man spänningen tex 10-14 volt kommer ändå lampan lysa lika starkt. Omvandlarna brukar klara 9-18V inspänning men det finns även de som klarar 30V och mer för användning i 24V system. Det är inte ovanligt att det även sitter en likriktare för att lampan ska kunna användas i växelströmssystem. Gäller tex ofta sk MR16 spottar.

LED-strips är otroligt praktiskt i båten. Man brukar kunna kapa mellan var tredje LED (ca 10 cm, kan variera), det brukar vara markerat. Man kan mycket väl seriekoppla dessa till 24V. Vill man ha svagare ljus så finns det snygga LED-dimmers tex hos Biltema. Min favorit är denna trådlösa för drygt 30 kr: http://www.ebay.com/itm/RF-Wireless-Remote-Control-Dimmer-Switch-for-12-24V-3528-5630-SMD-LED-Light-/151166940080?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item23324073b0

Obs dimmors fungerar ej för LED-lampor med inbyggd omvandlare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LITE av varje? Dagens understatement! Dealextreme har extremt mycket prylar och bra priser. Tyvärr lite sega att leverera ibland, i synnerhet om det är många olika prylar i ordern så ätt tips är att bara beställa ett par grjer i varje order. Tänk också på att ordervärdet inte ska vara för stort då finns risken att man åker på tull och moms.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mja, det är oftast så att LED-strips och vanliga hushållsarmaturer med LED har just seriemotstånd som strömbegränsare, och är avsedda för att drivas av ett litet 230 AC/ 12VDC spänningsaggregat vars utspänning är reglerad till just 12VDC.

Dessa är ganka billiga och det är just dessa är känsliga för överspänningar, som de förstås inte är dimensionerade för. De enskilda LED-arna håller en ganska konstant spänning över sig,  och det är seriemotståndet som avgör strömstyrkan i kretsen.  Har man alltså 3 st 3.2 V lysdioder i serie (spänningsfall 9.6 volt) och ett seriemotstånd för att ge t.ex. 100mA vid ett spänningsfall på (12-9.6=)3.4 VDC, och man sen matningsspänningen till nära12VDC.höjer matningsspänningen till 15 volt, så kommer motståndet att släppa fram nästan dubbelt så stor ström.

Det är denna LEDapplikationstyp  som  tar stryk, och som får mer eller mindre ruinerad livslängd om man inte begränsar matningsspänningen.

Samtidigt är det denna typ som är mest fördelaktig i en båt, för den sprider inga som helst radiostörningar omkring sig, vilket de LED-applikationer som har hackande spänningsregulatorer gör.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok, en bit LED-strip dissekerad! LEDen är en 3528, en ganska vanlig LED i stipes. Motståndet är 150 ohm. Vid 12,42V drar denna stump 17,2mA. Alltså är det 2,58V över motståndet och 3,28V över varje LED. Tittar man på databladet för 3528  http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/3528%20SMD%20LED.pdf så är absolut maximal ström genom LEDen 50mA. Den “typiska” strömmen är 20mA. Tittar man på kurvorna så är strömmen 33 mA vid 3,6V. Vid 33mA är spänningsfallet över motståndet 4,95V. 4,95+(3x3,6)=15,75V. Slutsats: 15V faller väl inom det som brukar kallas SOA (Safe Operating Area). Därför håller dessa LEDstrips i bilar och det måste sitta hur många km som helst i bilar.



Detta är en ganska typisk varmvit LED-strip, vattentät till IP65*, 60 LED/ m och 4,8W/m. “Applicable for automobile and bicycle decoration” står det i specen. Ofta är den lite väl stark så det är lämpligt att kombinera med dimmer. Billigaste/enklaste dimmern kostar en tia!



* IP65 innebär att den är helt dammtät samt tål att begjutas med 12.5 liter vatten/minut från valfri riktning i minst 3 minuter utan att funktionen eller säkerheten påverkas.

post-43065-1394237722,6984_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan bara hålla med till 100%. Dessa 3+motstånd som skall ha nominellt 12V fungerar alldeles utmärkt i båt, och marginalerna är tillräckliga för att ge bra funktion inom 11-15V (egentligen 14V, ingen frisk båt har 15V i sitt elsystem).

Det som knäcker dioderna är värmen, men det faktum att de på dessa remsor är väl utspridda bidrar också till bra marginaler och funktion. Det man kan tänka på är att undvika de allra starkast lysande men fortfarande billiga, då de dels ofta lyser för starkt för våra ändamål och dels kan man skapat det höga ljusutbytet genom att tumma på lysdiodernas maxströmgräns.

Jag har många meter dylik LED-list i min båt - innanför gardinstången ovanför salongsrutorna, under hyllan på toan, under skåpen för mysljus ut på golvet o.s.v. Samtliga är standardremsor som jag i flera fall dessutom fått koppla ett extra motstånd till för att få dem tillräckligt svaga.

Jag har t.o.m. gjort egna lampor till standardarmaturerna (Ba15d, Ba15s och G4-sockel) genom att klippa och löda på ett par bitar böjda remsor i sockeln av en skrotad lampa. Jag är allergisk mot radiostörningar, och med den lösningen får man LED-lampor som lyser precis lagom men garanterat inte stör alls.

Till ursprungsfrågan: Dessa LED-stripes är fortfarande överprissatta i Sverige. Jag köper själv det mesta från Kina/Hong Kong på www.aliexpress.com. Det är oftast precis samma vara.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra!

Då var den modellen av LED-stip utredd. Slutsatsen är nog relativt gilitg för flera modeller.

Men inte alla. De jag haft problem med var glödlampsersättare med en knippa LED och motstånd, där de flesta lämnade in efter några månader med flitig landströmsladdning igång.

Det är inte allom givet att kunna dissekera saluförda LED-applikationer och sen räkna fram belastningen, speciellt inte om man köper dem på nätet och från andra världsdelar. 

Därför är det inte någon dum ide att för säkerhets skull begränsa matningen till LED-belysning ombord till 12V, så behöver man inte genomföra en sådan noggrann analys för olika LED-produkter man skaffar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De första generationernas lysdioder var ganska känsliga, det är möjligt att de första LED-lamporna var känsliga för hög spänning. En modern lysdiod är mycket tålig. Tex 3528 som är vanlig ska ha 20 mA normalt men kan jobba med 33mA och tål 50 mA, troligen med en viss förkortning av livslängden som anges till 50000 tim. De tål 100mA i 0,1 smek, typ en transient. Samtidigt är spänningen i en båt sällan över 14V mätt vid förbrukningsstället. Undantaget är möjligen en kall vinterdag och en sk intelligent laddare. I en modern bil kan det vara 17V på vintern.

Söker man på eBay på “led lamp car” eller “led lamp 12v” får man ca 100 000 hits. Skulle dessa inte hålla så borde det vara ett känt jätteproblem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Japp, så du har ett styvt jobb att skaffa och plocka ned alla dessa och sen analysera modellnumret på LED:arna och kringliggande kretsar så att en okunnigare omvärld vet vad som är OK köp.

Som en lätt-varning till intresserade kan man hissa varningsflagg för sådana LED-applikationer som är avsedda för ett 230VAC/12VDC-matningsaggregat. De löper störst risk att vara känsiga för 15 volt eller värre.

Sådant som säljs direkt avsett för 12VDC har stor chans att ha anpassats till bilvärldens specar. Fast Load Dump Transient är tveksamt om de klarar..... men det gör nog inte mycket annat elektroniskt i en båt heller.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst MaxSchmeling

Jag har inte kollat upp priserna på LED-strips men kan det verkligen vara lönt att beställa från Långtbortistan när man kan få det nästgårds? Kan det vara lönt att gå utomlands för detta?

Just nu jagar vi LED-strips till fönsternischerna och det skall vara med gulvitt ljus som går att ändra till blått, rött och grönt. Kablaget är framdraget så det är bara att shoppa, koppla och tända.

Någon som kan rekommendera dessa strips från någon butik härhemma?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är bara att välja prisklass:

* Kjell & Co ca 700 kr - åk o hämta över disk

* eBay ca 120 kr - vänta 2-3 veckor så kommer de i brevlådan

 

De kommer troligen från samma fabrik i Kina.....

Tåligheten för för hög spänning är nog densamma så Seawolfs spänningsregulator (komponenter ca 60 kr) kan ju vara en billig försäkring för att slippa göra om jobbet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst MaxSchmeling

Tack för en konkret jämförelse men om det nu handlade om exakt samma produkt... så vore det ju enkelt. Över disk kan jag ställa krav eller återkomma men på eBay... visst; bra prisskillnad så det blir väl en beräknad risk...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Står det klart att LED-lampan är avsedd för bil mm så kan man nog vara ganska säker på att den håller även i båt.

Ligger man länge med landström är det vettigt att antingen koppla bort batterierna och driva elsystemet med ett nätaggregat eller, hålla laddspänningen på 13,6 - 13,8V.

LED-lampor på IKEA etc där det inte står klart att de kan användas i bil ska man vara lite försiktig med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Service och tillgänglighet kan ju vara värt en del pengar. Men livet som “electric-cowboy” är också kul!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite större skilnad än pris är det på sakerna. Har ni jämfört RA indexet på lamporna? Här ligger största skillnaden i kvalite/pris på LED



RA Index = Färgåtergivning, hur färgerna återgivs när ljuset reflekteras mot dem och in i ögat. Ju högra desto bättre, halogenlju ligger på RA 100. Bra LED ligger på ca. RA80 och extremt bra över RA90.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har kanske inte färgåtergivningstalet så mycket med Max önskan om att kunna få gulvitt ljus som går att ändra till blått, rött och grönt” att göra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Lånar tråden lite..

Jag letar efter dimbara spotlights som jag skall ha i sittbrunnen. Har beställt en trådlös dimmer som någon tipsade om tidigare. Har kollat mycket på ebay men det verkar vara svårt att hitta dimbara. Det är fräkt med att kunna ändra färg på belysningen men inget krav. Det är bra om dom är lite starkare än vanliga på 0,5W bara man kan dimma ned dom. Vet att IKEA har men frågan är om dom är dimbara? Är det någon som har några bra tips? Skall montera några stycken så det är bra om dom inte kostar mer än 100 kr/st.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Under 100 är nog svårt om du ska ha vettig LED som är ipX7 eller ipX8. Vart går smärtgränsen för något som du vet skulle fungera med dimmer och bättre kvalite på lampan? 



Om du kan tänka dig det kan jag nog hjälpa dig...   

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svårt att säga, kan titta på ditt förslag så får jag se. Det blir först efter Jul som jag skall pimpa båten lite.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...